Δούρειος Ίππος τα τέλη κυκλοφορίας;

Τάκης Πουρναράκης

Δούρειος Ίππος τα τέλη κυκλοφορίας;

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη πως στη κυβέρνηση σχεδιάζουν να επιβάλλουν φόρο στα καύσιμα ώστε να μειώσουν δραστικά τα τέλη κυκλοφορίας εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Πρώτον πόσο θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας; Θα πληρώνουμε π.χ. όλοι από 50 ευρώ;
Προφανώς δεν περιμένουν να μάθουν από μας στο Υπουργείο Οικονομικών ότι ο φόρος στα καύσιμα επιβαρύνει όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών και πλήττει ακόμη και όσους δεν έχουν αυτοκίνητο. Προφανώς δεν περιμένουν να μάθουν από μας ότι αύξηση στους φόρους συνεπάγεται αύξηση του λαθρεμπορίου. Σήμερα το κράτος εισπράττει περίπου 1 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης που πωλείται 1.5 ευρώ. Βρισκόμαστε δε σε μια συγκυρία όπου διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Νομοτελειακά όμως κάποια στιγμή οι τιμές διεθνώς θα πάρουν την ανιούσα σκεφτείτε να φτάσει στη χώρα μας 2 ευρώ το λίτρο της βενζίνης! Εφόσον πάει λ.χ. στο 1.1 ευρώ ο φόρος αντίστοιχα θα αυξηθεί το κόστος μεταφορών/μετακινήσεων και όλα όσα εξαρτώνται απ’ αυτό. Το επιχείρημα ότι όποιος κάνει πολλά χιλιόμετρα θα πληρώνει αντίστοιχα πολλά ευσταθεί αλλά αφορά σε μικρό μόνο μέρος της συνολικής εικόνας. 
Αυτός που τα φέρνει βόλτα πολύ δύσκολα και έχει ένα παλιό κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο το οποίο καταναλώνει υπέρμετρα θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα. Αυτός που δεν έχει αυτοκίνητο θα πληρώσει αυξημένα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή. Οι αγρότες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Κλείσιμο

Ο ταξιτζής θα αναγκαστεί να κάνει αυξήσεις στο κόμιστρο. Μη μου πείτε ότι οι μεταφορείς θα σκεφτούν πως δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας οπότε θα απορροφήσουν το έξτρα κόστος καυσίμου. Υπάρχει ένα θετικό ότι μέρος των χρημάτων θα πληρωθεί από όλους όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας για τουρισμό. 

Το μεγάλο θέμα που εγείρεται όμως κατά την άποψή μας είναι πότε (!) θα επιβληθεί αυτός ο νέος φόρος στα καύσιμα; Δεδομένου ότι τα άδικα και υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας του 2016 πληρώνονται ήδη από τους Έλληνες πολίτες που έχουν ακόμη περίπου 20 μέρες για να τα εξοφλήσουν η όποια αλλαγή θα πρέπει να αφορά στο 2017. Άρα η όποια επιβάρυνση στα καύσιμα θα πρέπει να ξεκινήσει από 1/1/2017. Νωρίτερα θα είναι απλά ένας νέος φόρος, σα να εισπράττονται διπλά τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. 

Μακάρι να έχουμε άδικο και να βλέπουμε δράκους αλλά πολύ φοβόμαστε πως μόνος στόχος είναι ν’ αυξηθεί άμεσα η φορολογία στα καύσιμα από 1/1/2016 ώστε να πάρουν παραπάνω χρήματα με δούρειο ίππο τα τέλη κυκλοφορίας του 2017. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK