LIVE

Κορωνοϊός

1manolakos

Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο. - Μια πρόταση για την Άμυνα

Νικόλαος Μανωλάκος

Τις μέρες αυτές, οι Ένοπλες μας Δυνάμεις, επαγρυπνούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, σε πλήρη ετοιμότητα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι σαφής, επαναλαμβανόμενη και στη πράξη.

Την επομένη της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, ως τζαμί, ο Ερντογάν δήλωνε: ΄΄ Ή καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή πληρώστε το τίμημα στο πεδίο΄΄. Με άλλα λόγια: Ή ειρήνη παραχωρώντας μου ότι ζητάω ή ένοπλη σύγκρουση. Υπάρχει κάποιος, που δεν καταλαβαίνει την σαφή δήλωση του ΄΄Σουλτάνου΄΄; Κι επίσης, υπάρχει Έλληνας που δεν θα συνηγορήσει στο ΄΄Μολών λαβέ΄΄;

Ο φιλόσοφος, Παναγιώτης Κονδύλης στο μνημειώδες έργο του ΄΄ Η θεωρία του πολέμου΄΄ αναφέρει : «Καμιά άμυνα δεν είναι τελεσφόρα, αν δεν εμπεριέχει μια δραστική τιμωρία του επιτιθέμενου…: ο αμυνόμενος πυροβολεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό, όπως και ο επιτιθέμενος»

«Επομένως, η δραστική αναπροσαρμογή  του στρατηγικού μας δόγματος, θα πρέπει να γίνει, με τρόπο που να βελτιώνει τις πιθανότητες αποτροπής του πολέμου επειδή θα καθιστά ατελέσφορη την Τουρκική επίθεση», συμπεραίνει ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, αναλύοντας τη σκέψη του Κονδύλη

Δηλαδή, ο μέγας στοχαστής θέλει να πει, και είναι τριάντα δύο χρόνια πριν που το λέει, αλλά ακούγεται σημερινός, ότι το στρατηγικό μας δόγμα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην πρόκληση ενός ισοδύναμου αποτελέσματος, δηλαδή της ανταπόδοσης με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο σκοπό ή διαφορετικά, με στρατηγική κρούση.

Την περίοδο αυτή, το πρόβλημα της χώρας μας με την Τουρκία, όπως εξελίσσεται, είναι υπαρξιακό. Ή συνεχίζουμε ως ανεξάρτητο κράτος ή εάν δεν αντιδράσουμε, γινόμαστε ΄΄δορυφόρος΄΄ των Τούρκων. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και οξυδέρκεια, αντέδρασε σε όλες τις υβριδικές και μη προκλήσεις της Τουρκίας και την αντιμετώπισε με επιτυχία. Τα προβλήματα όμως, ούτε λύθηκαν, ούτε αποσύρθηκαν. Δηλαδή, η Τουρκία διατηρεί το οπλισμένο πιστόλι στο τραπέζι και επιδιώκει την αλλαγή των συνόρων. Η κυβέρνηση μας, θα συνεχίσει, να ενεργοποιεί τη διεθνή κοινότητα και να την θέτει προ των ευθυνών της. Οπωσδήποτε, θα συνεχίσει τις περιφερειακές συνεργασίες – Ισραήλ, Αίγυπτος, αραβικές χώρες και τις ειδικές συμμαχίες -Γαλλία, αλλά και θα αξιοποιεί, με κάθε ευκαιρία, τις συμμαχικές ευρωπαϊκές δομές και την στήριξη της Αμερικής. Όμως, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς, πως η επίκληση του άρθρου 42, της συνθήκης της Λισαβώνας για την ΕΕ, θα δώσει κάτι περισσότερο, από ανώδυνες ρητορικές, διπλωματική στήριξη, και πιθανώς οικονομικές κυρώσεις. Στο πεδίο της μάχης, θα είμαστε μόνοι.

Είναι κοινή παραδοχή, ότι όταν η διπλωματία αποτύχει, τελευταία ελπίδα κάθε χώρας, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω του δημογραφικού προβλήματος, ταλανίζουν την ιεραρχία και όχι μόνο. Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, όπως: η αύξηση της θητείας, η εθελοντική στράτευση γυναικών, η στράτευση στα δέκα οχτώ, η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και η περαιτέρω αξιοποίηση της εφεδρείας. Σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα, στον τρέχοντα χρόνο, ο στόχος, θα πρέπει να είναι, η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαρχόντων, με σύγχρονα πυρομαχικά, που μεγιστοποιούν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Σε σχέση με το εγγύς μέλλον, το στρατηγικό δόγμα του Κονδύλη θα πρέπει να αποτελεί φάρο. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αποτροπή, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα της στρατηγικής κρούσης ή του ισοδυνάμου αποτελέσματος. Για να γίνει αυτό, απαιτείται, κατά προτεραιότητα των λοιπών κλάδων, ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία, τα οποία να συνδυάζουν ταυτόχρονα επιχειρησιακές δυνατότητες, πολέμου επιφανείας, αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, διοίκησης και ελέγχου του πεδίου της μάχης ψηφιακά και εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Παρεπόμενα, έρχεται το αδυσώπητο ερώτημα: Από που θα βρεθούν τα χρήματα; Η πρόταση, που μπορεί να δώσει τη λύση, είναι να συσταθεί Ειδικό Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα λειτουργεί ως τραπεζικός λογαριασμός, υπό τον έλεγχο επιτροπής προσωπικοτήτων, με εισροές ποσών από το κράτος, μέσω ειδικής ρύθμισης και από εισφορές ιδιωτών, με καθορισμό κάθε φορά, του προς αγορά οπλικού συστήματος.

Καταλήγοντας, αυτό που πρέπει να γίνει, ας γίνει σήμερα, ή μάλλον χθες. Διότι όπως έλεγε κι ο Θαλής ο Μιλήσιος:

΄΄Ουκέτι καιρός…΄΄


Νικόλαος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α. - Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ζαρατούστρας

Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που κατάντησε να μην παράγει τίποτα για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, σε αγροτικά προϊόντα μέχρι σφαίρες για τον στρατό της, και θεωρεί πλέον βασική της βιομηχανία και μέσου πλουτισμού της τον τουρισμό (δλδ την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους) μόνο "τριτοκοσμική" μπορεί να θεωρηθεί. Σε αντίθεση, η Τουρκία τα τελευταία 10-15 χρόνια έκανε τα αδύνατα δυνατά να καταστεί οικονομικά ισχυρή, αυτόβουλη και ανεξάρτητη οικονομία. Η Ελλάδα οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια και χειρουργική αποτελεσματικότητα σε μια 10ετη εξαθλίωση οικονομική, πολιτική και κοινωνική από τους "φίλους" και "εταίρους" μας στην ΕΕ, και σε μια άνευ προηγουμένου δυσφήμιση της χώρας [κράτους] και των πολιτών της. Το μόνο "αγαθό" που της έμεινε αυτή τη στιγμή είναι η ελληνική ψυχή, η εξυπνάδα, το ελληνικό φιλότιμο, η εφευρετικότητα, η υπομονή κι η επιμονή της. Χάρη σ' αυτά και μόνο οι ελληνικές Ε.Δ. κατορθώνουν ν' αποκρούσουν την τουρκική απειλή. Αλλά ο χρόνος που περνάει μετράει αντίστροφα και υπάρχει κίνδυνος να κουραστούν άνθρωποι και μηχανές και να χαθούν όλα όσα υπερασπίζονται... Η Ελλάδα, οφείλει επιτέλους να λειτουργήσει σαν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να υπερασπιστεί τα δίκαια (δικαιώματα) και τα συμφέροντά της όπως αρμόζει σε κάθε ελεύθερο κράτος, εντός ή εκτός ΕΕ. Για να γίνει αυτό πρέπει: (1) Να σταματήσουν οι πολιτικοί να σκέφτονται και να ενεργούν σαν τεχνοκράτες - διαχειριστές, και ν' ακούσουν επιτέλους το λαϊκό αίσθημα. (2) Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι οι Τούρκοι ζητούν πλέον "γη και ύδωρ" από την Ελλάδα και ότι ετοιμάζουν πόλεμο γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι κατώτερη και αδύναμη. Και θα χρειαστούν θυσίες για να μείνει ακέραια η χώρα. (3) Όλες οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της Ελλάδας οφείλουν από κοινού να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, στην ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου. Όχι με λόγια και χρηματιστηριακές επενδύσεις, αλλά με βιομηχανική ανάπτυξη και πρωτογενή παραγωγή. (4) Ενδυνάμωση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τις άλλες χώρες και ανάπτυξη συμμαχιών με χώρες που θα βοηθήσουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας. και (5) Ελλάδα και Κύπρος πρέπει άμεσα να διαθέσουν πόρους (χρήματα, ανθρώπους, μέσα) στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος για όλα τα παραπάνω και κυρίως σε εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν νοείται η Κύπρος, με μια τόσο ισχυρή κατά τ' άλλα οικονομία, να μην έχει έστω και υποτυπώδη ναυτική ή αεροπορική δύναμη και να περιμένει την σωτηρία από τρίτους.

Μηχανικός

Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για να μην είναι τίτλος πρέπει να χρηματοδοτηθεί με 10% ειδικό φόρο επί όλων των μισθών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), των συντάξεων, 10% των μερισμάτων των εταιρειών, των μισθωμάτων ενοικίων συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών μισθώσεων, και το 10% του ΕΝΦΙΑ, χωρίς καμία εξαίρεση. Βεβαίως μια χώρα που δεν έχει περιουσιολόγιο δεν μπορεί να ελέγξει την διαφθορά ούτε την φοροδιαφυγή , αλλά με την ευκαιρία της ίδρυσης του ταμείου ας κάνουμε επιτέλους την φοροδιαφυγή άνω από κάποιο ποσό κακούργημα που επιφέρει κάθειρξη, τον παράνομο πλουτισμό, και την διαφθορά επίσης, με χρόνο παραγραφής 50 χρόνια και μεταβίβαση της ευθύνης στους κληρονόμους που πρέπει να ελέγχουν αν τα ακίνητα και οι καταθέσεις που κληρονομούν δεν αποτελούν προϊόν διαφθοράς, παρανομίας ή φοροδιαφυγής ώστε να μην αποδέχονται την κληρονομιά. Σε κάθε περίπτωση αν δεν τακτοποιήσουμε τα θέματα αυτά θα χρεωκοπήσουμε πραγματικά μόλις λήξουν τα δάνεια του ESM, οπότε θα γίνουμε υποτελείς λαός σε κάποιο κοντινό ή μακρινό γείτονα.

Μεταξυ μας

Ετσι οπως τα καταφερατε με τα στρατοπεδα που κανατε Ισλαμοδομες και με τον κρατικο ισλαμεποικισμο ηπειρωτικης Ελλαδας...ξεθαρεψαν κι οι Τουρκοι κι αυτα πληρωνουμε τωρα που η πατριδα μας μαστιζεται απο τουλαχιστον 2.000.000 λαθρομεταναστων κι εσεις τωρα θυμηθηκατε το...μολων λαβε κατοπιν εορτης .

ΕΛΕΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΘΡΙΣΛΑΜΟΜΑΝΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΙΚΩΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΜΕ ΦΕΡΕΤΖΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ Η ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ...ΠΡΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ .ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 65.000 ΙΣΛΑΜΕΠΟΙΚΩΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ...ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΣΑΣ .

χαχα

το να μαζέψεις χρήμα είναι μεγάλη κουβέντα. το να αλλάξεις λογική και νά αρχίσεις να παράγει η Ελλάδα πλούτο που θά φέρει χρήμα είναι η μόνη οδός. πρέπει να στηθεί βιομηχανία στην Ελλάδα καί νά σταματήσουν οι καφετέριες νά είναι γεμάτες από νέους.

κοινος νους

τις μερες αυτες οι τουρκοι κανουν ερευνες μεσα στην ελληνικη αοζ και εμεις καθομαστε και τους κοιταμε...αυτη ειναι η αληθεια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία