Τα έμαθες Πατέρα;
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τα έμαθες Πατέρα;

Τα έμαθες Πατέρα; Αυτός ο καινούργιος υπέροχος κόσμος είναι ήδη εδώ! Δεν χρειάζεται καν πολύ χρόνο και κόπο για την αναζήτηση και την έρευνα. Μια συνδρομή στη πλατφόρμα του Netflix αρκεί!

Όσοι έχουν συνδρομή και πρόσβαση στη πλατφόρμα μπορούν άνετα να κατανοήσουν και το ερώτημα προς τον Πατέρα αλλά και να πιθανολογήσουν την απάντηση του. Στις επιλογές θα βρουν την πρωτότυπη σειρά Black Mirror: Bandersnatch και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν play. Μια από τις πρώτες κιόλας σκηνές θα τους προσγειώσουν στις νέες πραγματικότητες. Ο νεαρός πρωταγωνιστής καλείται να απαντήσει στην ερώτηση του πατέρα του- που έχει ετοιμάσει το πρωινό και για τους δύο τους- για το ποιο από τα δύο κουτιά των δημητριακών που κρατά στα χέρια του προτιμά… Και όμως εδώ είναι η ανατροπή: Στο κάτω μέρος της οθόνης αναγράφονται οι δύο φίρμες των δημητριακών και ο θεατής έχει την δυνατότητα της επιλογής ανάμεσα τους. Το δικαίωμα της επιλογής με ένα κλικ, με ένα απλό κλικ.

Και όμως το απλό αυτό κλικ είναι περισσότερο σύνθετο από όσο φαίνεται. Ξεπερνώντας στα γρήγορα τα της εισαγωγής στην επικράτεια της επιδραστικότητας (με εργαλείο/μέσο το περιεχόμενο μιας ψηφιακής πλατφόρμας) εκείνο που συγκρατώ είναι δύο βασικά στοιχεία: Το ένα είναι τα δεδομένα και το δεύτερο, η διαφήμιση. Και τα δύο συνδέονται και θα συνδέονται πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Τώρα, σε αυτή τη φάση είναι τα δημητριακά και οι φίρμες του. Αύριο, ενδεχομένως να είναι η εκλογή ενός πολιτικού, η γνώμη για ένα νομοσχέδιο, ο φταίχτης μιας πολεμικής σύρραξης…

Με άλλα λόγια, είμαστε ακόμη στην αρχή! Η διαδραστική εμπειρία του "Choose Your Own Adventure" έχει να περάσει από πολλά μονοπάτια και μαζί της να πάρει και τους θεατές – πολίτες που θα χρειαστεί να τα βγάλουν πέρα με αμέτρητους δυνατούς συνδυασμούς, πολλαπλές απολήξεις και φαινομενικά ατελείωτα διλήμματα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του θεατή – πολίτη συσσωρεύει για την πλατφόρμα του Netflix δεδομένα πολλαπλώς αξιοποιήσιμα π.χ μια πηγή επιπρόσθετων εσόδων από διαφημιζομένους ή από εξειδικευμένες εταιρείες ερευνών της κοινής γνώμης. Επιπλέον, με τέτοιου είδους εργαλεία το online marketing θα γνωρίσει νέες δόξες, ένα δίχως άλλο λαμπρό μέλλον.

Επιστρέφοντας στην ίδια την σειρά Black Mirror: Bandersnatch ένα μικρό σχόλιο που ίσως θα άρεσε να συμπεριληφθεί στην απάντηση του Πατέρα: To Netflix που θα αξιοποιήσει τις επιλογές του διαδραστικού περιεχομένου για την εξόρυξη δεδομένων των χρηστών συναντά στο σημείο αυτό τους ίδιους τους δημιουργούς της «μαύρης» σειράς – με την έννοια ότι η σειρά βασίζεται γενικά στις νέες δυνατότητες που η τεχνολογία των ημερών μας διαμορφώνει και αλληλεπιδρά με την κοινωνία, «συχνά με τρομακτικές, εφιαλτικές παρεκτάσεις», όπως διαβάζω στα σχόλια των επικριτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ