tziovaras_grigoris

Αν δεν καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών...

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της… φυλής μας, όπως διατείνονται ορισμένοι, αλλά είναι βέβαιο ότι ως Έλληνες έχουμε μια μάλλον μοναδική ιδιότητα: αρεσκόμεθα στην επικράτηση του διχαστικού πνεύματος. Και αρεσκόμεθα τόσο πολύ που συχνά ψάχνουμε να βρούμε αφορμές για να συγκρουστούμε ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει λόγος για να συμβεί αυτό

Στον δημόσιο λόγο, αλλά και στην καθημερινότητα, επικρατεί μια διαρκής «εμφυλιοπολεμική» ατμόσφαιρα που επιτάσσει στον καθένα μας να διαλέξει στρατόπεδο επί παντός του επιστητού: από τα πιο μικρά ζητήματα έως τα πιο μεγάλα. Άμα, για παράδειγμα, είσαι με τον Παναθηναϊκό, πρέπει να… επιθυμείς την καταστροφή του Ολυμπιακού. Ενώ, αν υποστηρίζεις τον ΠΑΟΚ, είναι επιβεβλημένο να… μισείς τον συμπολίτη Άρη. Και τούμπαλιν, εννοείται.

Θα ήταν, ενδεχομένως, μικρό το κακό αν η νοοτροπία αυτή ήταν εμπεδωμένη μόνον στις οπαδικές αντιθέσεις. Το δυστύχημα είναι ότι επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Γι΄ αυτό και δεν σου… επιτρέπεται να μην πάρεις θέση στα καθημερινά διλήμματα που τίθενται στη λογική του δόγματος «όστις μη μεθ΄ ημών, καθ΄ ημών εστί». Με άλλα λόγια, «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, είναι εχθρός μας».

Αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον καθρέπτη της σύγχρονης κοινωνίας, όποιος τα περιδιαβάζει, δεν συναντά παρά διαρκείς εστίες έντασης, αντιπαράθεσης, εχθροπάθειας και μισσαλοδοξίας. Είσαι «ΣΥΡΙΖΑ» ή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ»; Είσαι «αντι-δεξιός» ή «δεξιός»; Το να μην είσαι τίποτε «αντί-», δεν αποτελεί παραδεκτή εναλλακτική στάση.

Έτσι, εφόσον δεν συμμερίζεσαι και δεν συμμετέχεις στο διαδικτυακό λιντσάρισμα της νεαράς Ελένης Αντωνιάδου η οποία – μάλλον καθ΄ υπερβολήν- προέβαλε επιστημονικά προσόντα που δεν είχε, τότε καθίστασαι… ύποπτος για στήριξη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υπέπεσε στο έγκλημα καθοσιώσεως να απονείμει βραβείο χωρίς να βάλει τις αρχές ασφαλείας της χώρας να κάνουν προηγουμένως ενδελεχή έρευνα.

Από την άλλη, μόλις αποπειράσαι να διατυπώσεις ένα ψήγμα κριτικής για τις -προσώρας λίγες, είναι η αλήθεια- αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής, στο άψε σβήσε ένας ολόκληρος στρατός από –πληρωμένα ή όχι, μικρή σημασία- τρολ συντονίζεται για να σου εκτοξεύσει επίθεση. Και επειδή δεν έχει αντεπιχείρημα, αρκείται να του καταμαρτυρήσει ότι βιάστηκες να «φορέσεις ροζ γυαλιά». Το δικαίωμα να έχεις άλλη άποψη για τα πράγματα ή τα πρόσωπα δεν είναι επιτρεπτό.

Από αυτό το τοξικό κλίμα, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το μείζον ζήτημα που είναι αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: η διαβόητη υπόθεση Novartis. Μια υπόθεση η οποία, για όποιον δεν φορά κομματικές παρωπίδες, ήταν από την πρώτη στιγμή οφθαλμοφανές ότι επρόκειτο για μια τόσο κακοστημένη σκευωρία που ήταν ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει.

Τα πρόσωπα, άλλωστε, που πρωταγωνιστούσαν στην ενορχήστρωση, η επιλεκτική επιλογή των πολιτικών που μπήκαν στο στόχαστρο και οι γελοίες καταθέσεις των κουκουλοφόρων που εστάλησαν στη Βουλή, δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι η κατάληξη δεν μπορούσε να είναι άλλη από το φιάσκο.

Παρόλο, όμως, που τώρα όλα αυτά αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας, όλοι εκείνοι που -ακόμη και… καλόπιστα- είχαν υιοθετήσει ή είχαν «επενδύσει» σε φαντασιώσεις ότι θα μπορούσαν να παγαίνουν χρήματα με τροχήλατες βαλίτσες στο πρωθυπουργικό γραφείο, αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

Ενδεικτικά και μόνον παραθέτω το ακόλουθο tweet του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη: «Η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα 4 δις € ετησίως παραπάνω από Βέλγιο και Πορτογαλία. Οι Κυβερνήσεις αποφάσιζαν τις τιμές-οδηγό για όλη την Ευρώπη. Η Novartis είχε προνομιακή μεταχείριση. Στελέχη της και γιατροί διώκονται. Αλλά για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι μία σκευωρία του Τσίπρα και όχι σκάνδαλο!».

Η εκδοχή να είναι σκάνδαλο με πρωταγωνιστές γιατρούς και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά, ταυτοχρόνως, και σκευωρία, αν όχι του Τσίπρα, τουλάχιστον του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν», ούτε που περνάει από το μυαλό του κ. Παπαδημούλη. Όπως, προφανώς, δεν περνάει από το μυαλό του και το εξής προφανές ερώτημα: γιατί τόσα χρόνια –τεσσεράμισι ήταν το κόμμα του στην εξουσία- δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη ούτε γιατροί ούτε στελέχη της Novartis;

Η απάντηση είναι απλή: Διότι κάποιοι πολιτικοί φωστήρες θέλησαν να εκμεταλλευθούν το σκάνδαλο για να στοχοποιήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Στην πραγματικότητα δεν έδιναν… δεκάρα για τη διερεύνηση της πραγματικής διάστασης που κατά τα φαινόμενα είχε το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να «εργαλειοποιήσουν» το νόμο περί ευθύνης ώστε να δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση από την οποία ήταν βέβαιοι ότι χαμένοι θα ήταν οι εγκαλούμενοι πολιτικοί, καθώς, ακόμη και αν δεν καταδικαζόταν, η ρετσινιά ότι «τα έπιασαν» θα τους κυνηγούσε αιωνίως.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα έκαναν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς την πολιτική καταλλαγή με την απόφασή τους να εξαιρέσουν τον Αλέξη Τσίπρα από τα πρόσωπα για τα οποία θα αναζητηθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες στην ενορχήστρωση της υπόθεσης. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση που στόχο έχει να αποτρέψει την όξυνση του πολιτικού κλίματος που μοιραία επέρχεται με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Όπως επίσης και να περιοριστεί το διχαστικό πνεύμα το οποίο, όπως περιγράφουμε πιο πάνω, ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει κατακλύσει τη δημόσια ζωή.

Αν, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επιθυμούν πράγματι να θέσουν ένα οριστικό τέρμα στην ποινικοποίηση της πολιτικής, δεν έχουν παρά στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να τερματίσουν άπαξ δια παντός το καθεστώς της ειδικής ποινικής μεταχείρισης που προβλέπεται για τα μέλη της κυβέρνησης. Οι συνθήκες είναι εδώ και χρόνια ώριμες για να προχωρήσει η ριζική τροποποίηση, αν όχι και η πλήρης κατάργησης, του άρθρου 86. Έτσι ώστε και οι διατελέσαντες υπουργοί να είναι αντιμέτωποι με τον φυσικό τους δικαστή, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες.
Οι δύο όψεις τις οποίες έχει η υπόθεση Novartis καταδεικνύουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα είναι απολύτως λυτρωτική για το πολιτικό μας σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Γιώργος

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να καταργηθεί, πρέπει απλά να τροποποιηθεί. Αυστηρά σε ότι αφορά τα υπουργικά του καθήκοντα. Σκεφτείτε κάποιον υπουργό που υπέγραψε την μείωση των συντάξεων. Χωρίς την προστασία του νόμου, θα μπορούσε ο κάθε συνταξιούχος να τον πάει στα δικαστήρια. Και εάν δεν ήταν ομαδικές οι αγωγές αλλά ατομικές, σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να παραστεί σε 1-2 εκ. δικαστήρια, έστω και αν λόγω του πρώτου (δεδικασμένο) αθωωνόταν σε όλα. Ακόμα και μέσω αντιπροσώπου, πόσες άλλες υποθέσεις δεν θα πήγαιναν πίσω. Φυσικά, όταν περνάει με κόκκινο να ισχύει ότι ισχύει και γι αυτόν για όλους.

ΙΣΟΝΟΜΙΑ

Εφόσον δυστυχώς δεν υπάρχουν ενάρετοι πολιτικοί σαν τον Δίκαιο Αριστείδη και εφόσον οι πραγματικοί φιλόσοφοι δεν γίνονται πολιτικοί, η πλήρης ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης είναι η μόνη λύση για την καταπολέμηση της διαφθοράς , της κατάχρησης εξουσίας ,του λαϊκισμού και της δημαγωγίας ,π.χ ποινικοποίηση ψευδών ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων .Πάντα ο φόβος της φυλακής δρά προληπτικά και αποτρεπτικά για παρανομίες. Καμία παραγραφή και καμία ασυλία για κανένα βουλευτή. Πλήρης ισονομία για όλους τους πολίτες , ανεξαρτήτως αξιώματος ή πλούτου.

Τώρα τον θυμηθήκατε τον νομο...

Τώρα που αφορά στους άλλους, στους αντιπάλους. Γαλάζιοι καραγκιόζηδες υποκριτές.

kostasv

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ : Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της… φυλής μας, όπως διατείνονται ορισμένοι, αλλά είναι βέβαιο ότι ως Έλληνες έχουμε μια μάλλον μοναδική ιδιότητα: αρεσκόμεθα στην επικράτηση του διχαστικού πνεύματος... ΜΗΠΩΣ πρέπει να κοιταχθείτε στον καθρέπτη; Αυτά τα περί διχαστικού κλίματος; Αναφέρομαι στη δημοσιογραφική ..δράκα που είχε άποψη με την προηγούμενη κυβέρνηση από τις στιλιστικές επιλογές της Μπαζιάνα !!! μέχρι τη στάση του Τσίπρα στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Από το 4ο μνημόνιο που τελικά ήταν το 3ο, μέχρι και την "προδοτική" συμφωνία των Πρεσπών. Από την έξοδο στις αγορές, μέχρι την 13η σύνταξη. Τώρα Γρηγόρη όλα ούρια. Και ο Μητσοτάκης στέκεται όρθιος στον εθνικό ύμνο και η Μαρέβα είναι η επιτομή του στιλ και η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και βγήκαμε απ' τα μνημόνια ..... Δηλαδή δημοσιογραφικά καραγκιοζιλίκια.

Ουστ, συριζοψώνιο...

"Αυτό είναι το συριζοψώνιο και αυτά δήλωνε... 29/11/2018, 12:26 "kostasv 26/09/2018, 11:30 Τον Οκτώβριο "αλλάζει το ματσάκι", υπομονή". Το ματσάκι δεν άλλαξε και ο Σύριζα άρπαξε τέσσερα, (4), περιποιημένα "φιστίκια". Αποτέλεσμα, τώρα παριστάνει την αντιπολίτευση στον Κυριάκο!!!

Συριζαίοι, είσθε απολύτως απελπισμένοι και έχετε περιπέσει στην κατάσταση του απόλυτου χλευασμού...

'Εχετε γίνει του δυνατού κλώτσου, του σβουριχτού μπάτσου και της πλούσιας ροχάλας. Τα δικαιούσθε πλήρως όλα αυτά!!!

Ψεκασμένη περίπτωση

Το έχεις χάσει τελείως αγαπητέ Κώστα. Από εκεί που προέβλεπες νίκη περίπατο του Αλέξη, τώρα ψάχνεις άλλοθι για την... πίτσα στην κριτική που κάποιοι έκαναν στις στυλιστικές προτιμήσεις της κυρίας που δεν της έφθανε η κυβέρνηση αλλά ήθελε και την απόλυτη εξουσία!

O πολιτικά άοπλος και ξεβρακωμένος, (από τις 4 διαδοχικές ήττες), Σύριζα...

Θα μετασχηματισθεί σε παράταξη και θα συγκρουσθεί με την πολιτικά πάνοπλη και κατενθουσιασμένη, (από τις 4 διαδοχικές νίκες στις ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές εκλογές), Νέα Δημοκρατία!!! Κ. αρθρογράφε άφησέ μας να ζήσουμε με την αγωνία του ποιος θα νικήσει...

Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί πάρα πολύ...

Διότι ο "σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού" του τσίπρα, δηλαδή ο επαγγελματίας μπάρμαν καρανίκας, (εκείνος που δήλωνε ότι: "η καριέρα είναι χολέρα"...), έχει απομονωθεί και ευρίσκεται σε φάση εντονότατου διαλογισμού με τον εαυτό του και τα σύνεργα του επαγγέλματός του, προκειμένου να καταρτίσει το στρατηγικό σχέδιο πολιτικής ανάκαμψης του σύριζα και της εκ νέου κατάληψης της εξουσίας!!!

Για πρώτη και τελευταία φορά στην εξουσία.

'Αλλος αρθρογράφος προβληματίζεται: "Αντίθετα, το δίλημμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον εαυτό του ως κόμμα διαμαρτυρίας που τυχαίες συγκυρίες το έφεραν κάποια στιγμή στην εξουσία ή αποκτά διαμορφωμένα και μόνιμα χαρακτηριστικά παράταξης εξουσίας μάλλον είναι πιο γόνιμο". Το πράγμα είναι ηλίου φαειονότερον. Ο Σύριζα είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας που τυχαίες συγκυρίες το έφεραν κάποια στιγμή στην εξουσία. Για πρώτη και τελευταία φορά.

ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ ξανά αριστερά, (σε οποιαδήποτε μορφή)!!!

Οριστικά και τελεσίδικα!!!

Η 2η τετραετία του Κυριάκου έχει ήδη κερδηθεί από σήμερα...

"H Νέα Δημοκρατία προηγείται του Σύριζα κατά 21,647 %!!! 12/09/2019, 07:17 Την 05-09-2019 ανακοινώθηκε η δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, του μηνός Σεπτεμβρίου 2019. Αφαιρώντας την Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμή τους στα κόμματα την αδιευκρίνιστη ψήφο, τα αποτελέσματά της είναι: Νέα Δημοκρατία 48,147 %, Σύριζα 26,500 %, Κίνημα Αλλαγής 6,160 %, ΚΚΕ 5,124 %, Μέρα 25 3,806 % και Ελληνική Λύση 3,649 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του Σύριζα κατά 21,647 %!!!" Πιστεύει ο οιοσδήποτε λογικός άνθρωπος ότι είναι δυνατόν να ανατραπεί η θηριώδης αυτή διαφορά;;;

Αρθρογράφε, ο αγώνας μου φαίνεται αμφίρροπος...

Μόνον ως προς το εάν ο Σύριζα θα χάσει αμέσως ή θα αντέξει ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα, (που απαιτείται για να βγάλεις και να παραδώσεις στον αντίπαλο το σώβρακό σου).

H κορυφαία αριστερή παπάντζα, από τον Νίκο Φελέκη την 16-09-2019!!!

"Η εκτίμηση που υπάρχει στα επιτελεία και των δύο αρχηγών είναι ότι στις επόμενες κάλπες ο δικομματισμός μπορεί να φτάσει σε ποσοστά που είχαμε πριν από το 2009. Δεν αποκλείουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν, και οι δύο, στην περιοχή του 40%, με τη διαφορά του ενός από τον άλλο στις 3 μονάδες"!!! (Πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, σήμερα το 2019)...

Για ποιο λόγο αρθρογραφούν στο "Πρώτο θέμα", διαφοροί αριστεροί...

όπως οι: Φελέκης, Μακρυγιάννης, Τσεκούρας, Λαμπρόπουλος κ.ά.;;;

Σημαντικότατο και αποκαλυπτικότατο σχόλιο που αποδεικνύεται προφητικό.

"Απόλυτη κυριαρχία πλέον της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. 12/07/2019, 07:25 Στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβαν μέρος 20 κόμματα. 18 από αυτά έλαβαν ποσοστά ψήφου ανώτερα του 0,01 %. Από τα 18 αυτά κόμματα, ένα, (1), η "Ελλήνων Συνέλευσις" του Αρτέμη Σώρρα, έλαβε ποσοστό 0,25 %. Τα υπόλοιπα 17 κόμματα κατανέμονται ως εξής: 4 κόμματα ανήκουν στην Κεντροδεξιά - Δεξιά, 2 κόμματα ανήκουν στο Κέντρο - Κεντροαριστερά και 11 κόμματα ανήκουν στην Αριστερά, Κομμουνιστική Αριστερά και Ακροαριστερά. Μελετώντας τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει σαφώς η απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα: Τα 4 κόμματα, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή και Δημιουργία Ξανά), συγκεντρώνουν το 47,22 %. Τα κόμματα αυτά θα ενοποιηθούν από τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας μια συμπαγή παράταξη και διεκδικούν μερίδιο από τα 2 κόμματα του Κέντρου - Κεντροαριστεράς, (Κίνημα Αλλαγής και 'Ενωση Κεντρώων), τα οποία συγκεντρώνουν το 9,34 %. Στον χώρο της Αριστεράς, Κομμουνιστικής Αριστεράς και Ακροαριστεράς, υπάρχουν αντίστοιχα: ο Σύριζα με 31,53 %, το πάντοτε αυτοαπομονωμένο ΚΚΕ με 5,30 % και το Μέρα 25 μαζί με άλλα 8 κομματίδια που συγκεντρώνουν το 6,35 %. Δηλαδή, εάν ο Σύριζα παραστήσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, (το νέο Πασόκ, δηλαδή) και προσπαθήσει να λεηλατήσει το Κίνημα Αλλαγής και την ΄Ενωση Κεντρώων), μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα τμήμα του ποσοστού τους, (το οποίο ανέρχεται στο 9,34 %), χάνοντας κάθε ελπίδα να αποσπάσει ένα τμήμα των ακροαριστερών ψηφοφόρων, (που ανέρχονται στο 6,35 %). Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία πάντοτε θα υπερτερεί του Σύριζα σημαντικά".

Τι άλλο να προσθέσει κάποιος;;;

Τίποτα.

Νέα Δημοκρατία εφ΄όρου ζωής. Τίποτε άλλο.

Κ. αρθρογράφε, σε ότι με αφορά ψηφίζω τη Νέα Δημοκρατία. Τίποτε άλλο. Και μόνο το γεγονός ότι με απάλλαξε από τον τσίπρα και τη χώρα από την αφόρητη μπόχα της συριζίλας, είναι ικανοί λόγοι για να την ψηφίζω εφ΄όρου ζωής!!!

Συμφωνώ απολύτως.

Τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία