Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η άρνηση της Αριστεράς
dionysopoulos01

Γιώργος Διονυσόπουλος

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η άρνηση της Αριστεράς

Η σύγκληση της σημερινής ολομέλειας της Βουλής για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, ενώ αρχικά πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποσταλεί στον επιθετικό εξ ανατολών γείτονα μια εικόνα εθνικής ομοψυχίας, ομόνοιας  και σύμπνοιας από το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του τόπου, εκ προοιμίου δείχνει να εξελίσσεται τελικά σε ένα ακόμη πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακών αντεγκλήσεων.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία χαρακτηρίζεται ήδη ως ιστορική, αφού, αφενός αναβαθμίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην Ν.Α Μεσόγειο θωρακίζοντας περεταίρω τα ελληνικά σύνορα έναντι της τουρκικής απειλής, αφετέρου διότι από μόνη της αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν συνάδει με τη σύγχρονη πρακτική που θέλει τα κράτη να μην συνάπτουν στενές διμερείς αμυντικές σχέσεις, επιλέγοντας κατά βάση τη συμμετοχή τους σε ευρύτερους διεθνείς συνασπισμούς που θεωρητικά μπορούν να εγγυηθούν την ύπαρξη τους, όχι όμως και την ασφάλεια τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα περίμενε κανείς πως η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα αποκτούσε πανηγυρικό χαρακτήρα, με τα κόμματα να παραμερίζουν τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες, ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και λαϊκίστικες ρητορικές, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, αλλά και την κοινή λογική.

Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και αντιπαραθέσεις τους, στάθηκαν στο βασικό πλεονέκτημα που δίνει η αμυντική συνδρομή της Γαλλίας στη χώρα μας, η πρώτη που δίνεται σε τέτοιο βαθμό και ευρύτητα. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά σε μία ελληνοτουρκική κρίση δεν θα είμαστε εντελώς μόνοι.

Εν αντιθέσει, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ, επέλεξαν να καταψηφίσουν την εν λόγω συμφωνία, με το αιτιολογικό ότι έχει γκρίζα σημεία και ζητήματα που πρέπει να διευκρινισθούν. Πρόκειται για σημεία που σαφώς και υπάρχουν με τη σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, άλλωστε, να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη προκειμένου να αποσαφηνιστούν.

Η στάση των τριών παραπάνω κομμάτων, τα οποία συμπωματικά ή όχι συγκαταλέγονται στο χώρο της Αριστεράς, δείχνει, ωστόσο, ότι “βλέπουν το δέντρο, αλλά χάνουν το δάσος”. Αναρωτιέται π.χ το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν οι Γάλλοι θα τρέξουν να βοηθήσουν τη χώρα μας στο ενδεχόμενο που οι Τούρκοι μπουν στην ελληνική ΑΟΖ. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό όμως, από τη στιγμή που η ίδια η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην ανακήρυξη της; Ανησυχούν επίσης εάν θα στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να εκστρατεύσουν στην Αφρική, στην πιθανότητα που μας ζητήσουν κάτι ανάλογο οι Γάλλοι. Είναι ένα ενδεχόμενο.

Αλλά, πόση ανάγκη θα έπρεπε να προκύψει για τη μεγαλύτερη, πλέον, στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε, ώστε να ζητήσει μια διμοιρία Ελλήνων καταδρομέων για να τη συνδράμει σε κάποια από τις κτήσεις της; Μάλλον καμία… Από την άλλη όμως εμάς δεν θα μας έβλαπτε να βλέπαμε Γαλλικά πλοία να πλέουν δίπλα στα δικά μας σε μία ελληνοτουρκική κρίση. Στις συμφωνίες όμως δεν παίρνεις χωρίς να δίνεις και το ανάποδο…

Κλείσιμο
Σε αυτή τη φάση η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ουσιαστικό χαρακτήρα κυρίως για την Ελλάδα, αφού η ανησυχία που προκαλεί στην τουρκική πλευρά η Γαλλική συνδρομή στην ελληνική άμυνα, είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί π.χ στο Μάλι το ενδεχόμενο να στείλουμε κάποιους έλληνες φαντάρους να πολεμήσουν δίπλα στη Λεγεώνα των Ξένων…

Ως εκ τούτου, το μεγάλο ζητούμενο είναι το είδος του μηνύματος που θέλουμε εμείς να στείλουμε, όχι μόνο προς τους τούρκους, αλλά ακόμη και προς τους ίδιους τους Γάλλους… Και αυτό δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να είναι άλλο από το ότι είναι μια συμφωνία που συσπειρώνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα αφού συνδράμει θετικά στην άμυνα της χώρας και ενισχύει τη θέση της στην περιοχή.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμη και σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος, το αυτονόητο εξακολουθεί και παραμένει ένα από τα μεγάλα ζητούμενα σε αυτόν τον τόπο…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK