Ακομπλεξάριστη Κυβέρνηση
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Ακομπλεξάριστη Κυβέρνηση

Δύο είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτο πως για πρώτη φορά Ελληνική  Κυβέρνηση εκφέρει  ακομπλεξάριστο καθαρό αστικό, φιλελεύθερο  προγραμματικό λόγο.

Χωρίς να προσπαθεί να συγκαλύψει επιλογές, για να μην κακοκαρδίσει τα κολακευμένα πανταχόθεν για πολλά χρόνια, (ψευδο) αριστερόστροφα ανακλαστικά της κοινωνίας. Δεύτερο πως, πάλι για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια συγκαλυμμένου κομμουνισμού, φαίνεται πως η χώρα διεκδικεί και οδεύει προς τον αστικό εκσυγχρονισμό της.

Με πρώτο χαρακτηριστικό την επίσημη αναγνώριση, τον θεσμικό εμπλουτισμό, την καθιέρωση εν κατακλείδι , του αστικού καθεστώτος, του λελογισμένου καπιταλισμού , ως επίσημου προσανατολισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στα πλαίσια της Ευρώπης και του Δυτικού Κόσμου στον οποίο ανήκει. Φάνηκε όμως κι ένα τρίτο εξ ίσου σημαντικό. Πως έχουμε επιτέλους πρωθυπουργό οπαδό της αλήθειας με γνώση, σχέδιο και προετοιμασία. Με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις , που δεν τις έκρυψε προεκλογικά και δεν τις κρύβει μετεκλογικά.

Που είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν σε κάποιους κολλημένους στα καθιερωμένα, εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών καθαρά και δυνατά. Και το σημαντικότερο πως έχει την βούληση και την πρόθεση να εφαρμόσει αυτά που λέει. Να αναμετρηθεί με την ιστορία, με στόχο τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Όπως βέβαια γράφεται κατά κόρον αυτές τις μέρες, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Η μετεκλογική πάντως εικόνα στην κοινωνία δείχνει συγκρατημένο ενθουσιασμό και κυρίως προσδοκία. Οι πολίτες βλέπουν δράση, αλήθεια στο λόγο και επιθετική προσέγγιση θεμάτων σε όλη τη γκάμα της πραγματικής ζωής. Οσφραίνονται, από τα πρόσωπα και τις επιλογές, ένα νέο επαναστατικό, γνήσια αντιλαϊκίστικο, πνεύμα, μιαν άλλη αντίληψη των πραγμάτων.

Αισθάνονται κίνηση και ανατροπές, προς την σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται πως η πλειοψηφία κουράστηκε από τον άκρατο λαϊκισμό και είναι ώριμη για καθαρές λύσεις, τολμηρές χειρουργικές επεμβάσεις και τομές. Για να φύγουν τα παρασιτικά, σχεδόν καρκινικά, μορφώματα που αλλοιώνουν και εμποδίζουν το δένδρο, ρουφώντας τους χυμούς του, να αναπτυχθεί με τους ρυθμούς και προς την κατεύθυνση που πρέπει. Νοιώθουν οι πολίτες πως ο αρχηγός γνωρίζει, θέλει και μπορεί. Η Ομάδα που δημιούργησε δείχνει έτοιμη και ικανή να δράσει και να υπηρετήσει την ίδια κατεύθυνση. Κυριαρχεί αισιοδοξία μετά από πολύ καιρό. Ένα μόνο ερωτηματικό διαχέεται στην ατμόσφαιρα και συζητιέται στις συνάξεις. Αν το παλαιό κομματικό κατεστημένο και οι πάτρωνές του θα συμπορευτεί.

Αν θα βάλει πλάτη. Συνειδητά και ως επιλογή και όχι συγκαλυμμένα και κατ’ ανάγκην , με το μυαλό στην παλινόρθωση. Αν θα καταλάβουν κάποιοι πως στην κοινωνία έχουν δημιουργηθεί και αναπτύσσονται νέες κοινωνικές συνθήκες και πολιτικές συμμαχίες, σε άλλη βάση. Πέρα και μακριά από τις γνωστές περιχαρακώσεις του παρελθόντος και τα κατάλοιπα του εμφυλίου. Πως ο αστός της μεσαίας τάξης που κουβαλάει την πρόοδο του τόπου, συνειδητοποίησε πλέον πως πρώτα είναι αστός και νοικοκύρης και μετά Πασόκος, Συριζαίος ή Νεοδημοκράτης. Και βγαίνει, βγήκε, μπροστά. Και όσο βλέπει θετικά βήματα και δείγματα θα βγαίνει πιο δυνατά. Για να προασπίσει το μόχθο του, τις αξίες της ζωής, την άρνηση της ισοπέδωσης και το δικαίωμά του στην προκοπή.

Κλείσιμο
Να μην ντρέπεται ούτε να φοβάται επειδή προκόβει . Ακομπλεξάριστα κι αυτός και απαλλαγμένος από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και τα κολλήματα του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος, ο Έλληνας αστός, χειροκροτάει ήδη, στηρίζει και θα στηρίξει δυναμικά την πολιτική ηγεσία που ακούει να του λέει, για πρώτη ίσως φορά, αλήθειες. Και κυρίως να υπερασπίζεται τις απαιτήσεις του για ασφάλεια, ισότιμη μεταχείριση, εθνικές αξίες και αξιοκρατία. Όποιος βέβαια, από τους κακομαθημένους παλιούς, δεν θέλει η δεν μπορεί, ας κατέβει από το τραίνο εγκαίρως, τώρα που ακόμα αναπτύσσει ταχύτητα. Αλλιώτικα θα κινδυνεύσει να τον πετάξουν έξω οι πολλοί που θέλουν, και μάλιστα όταν η ταχύτητα θα είναι ιλιγγιώδης και η πρόσκρουση με το έδαφος επώδυνη. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

* Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ