Δικηγορικές μνήμες
paxinos01

Δημήτρης Χ. Παξινός

Δικηγορικές μνήμες

Πολλά χρόνια στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ως μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος συνάντησα μεγάλες προσωπικότητες, διακρινόμενες για την πνευματικότητά τους, την επιστημοσύνη τους, το ήθος και διάθεση για προσφορά στα κοινά. Πάντα με ανιδιοτέλεια. Κατάφερα να αντλήσω απ’ αυτούς πολλά ωφελήματα. 

Στην αρχή παρακολουθούσα, χωρίς να μιλώ, τις τοποθετήσεις τους στα διάφορα και πολλά θέματα που μας απασχολούσαν και μας συνέπαιρναν. Τις ολονύχτιες συνεδριάσεις και μετά φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής, τις θορυβώδεις συνελεύσεις με υπερχειλισμένη από συναδέλφους αίθουσα και τον φανατισμό που τις περιέβαλε.

Πάντα όμως με ευπρέπεια, παρά τις εντάσεις και ενστάσεις, επί της ουσίας και σκόπευαν να αποπροσανατολίσουν. Ήταν η εποχή μετά την χούντα, το 1976, με τους συναδέλφους να μετρούν τα τραύματα και να ετοιμάζονται για την μεταχουντική εποχή, την εποχή της Δημοκρατίας, που αφθονούσαν οι υποσχέσεις αλλά και αντιδράσεις για κάτι νέο που έρχεται και ελπιδοφόρο. Για κάτι που φέρει μαζί του την αλλαγή σε νοοτροπία, ιδέες και επαναστατισμό. Πρωτοπόροι οι Δικηγόροι σ’ αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανθρώπινα δικαιώματα και προ πάντως για Ανθρώπινη Δικαιοσύνη.

Πολλοί από το Διοικητικό Συμβούλιο έγιναν υπουργοί και κατέλαβαν θέσεις ανώτερες κυβερνητικές. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν από πού ξεκίνησαν και που ανήκουν και γι’ αυτό, πάντα προσέτρεχαν να βοηθήσουν σε θέματα Δικαιοσύνης. Είχαν τον Σύλλογο σαν το σπίτι τους. Έτσι το αισθανόταν. Και πάντα αισθάνομαι μια γλυκιά θαλπωρή και μια αγάπη για όλους αυτούς. Γιατί σχεδόν όλοι προσέθεσαν κάτι στην ιστορία του ΔΣΑ. Κυρίως κατέθεσαν την ψυχή τους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Σύλλογος ήταν αυτός που έδινε το στίγμα για τις επιστημονικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις και ήταν πάντα πρωτοπόρος. Πάντα δε το αποτέλεσμα των εκλογών στον ΔΣΑ καθόριζαν τις βουλευτικές παλιά. Γι’ αυτό και το χρώμα των δικηγορικών εκλογών ήταν πάντα πανηγυρικά πολιτικό.

Πίστευα όμως, ότι οι ιδεολογίες, όπως αυτές εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό είναι για να διαιρούν τον κόσμο. Οι εμπειρίες μου και σ’ αποστολές στο εξωτερικό αυτό δείχνουν. Θύματά τους οι αγνοί ως και αφελείς και τους χρησιμοποιούν για ίδια οφέλη, προσωπικά ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που τώρα πλέον είναι ολοφάνερο. Αποτέλεσμα, η αδιαφορία των πολιτών, συνέπεια της απογοήτευσης και η κατάληξη ότι όλοι το ίδιο είναι. Οι άνθρωποι, συνήθως με πλήρη άγνοια των τεκταινόμενων, άγονται και φέρονται από τους πραγματικούς κυβερνώντες και τους κυρίαρχους.

Ο κόσμος δεν έχει τίποτα να χωρίσει. Θα αρκούσε μια Κυβέρνηση να απευθυνθεί στον λαό και με ειλικρίνεια να διδάξει την αλήθεια και ένα άλλο πρωτόγνωρο ήθος.

Αλλά είτε δεν μπορούν, δέσμιοι αυτών που κυριαρχούν, είτε δεν θέλουν για να μην γίνουν δυσάρεστοι.

Κλείσιμο
Ο κοινωνικός ανθρωπισμός θα ήταν η κατάλληλη ιδεολογία και η λύση σήμερα, που θα μπορούσε να υπερισχύσει των υπόλοιπων ιδεολογιών. Χρειάζεται όμως πολύ κουράγιο και ακόμη περισσότερο πάθος για τον άνθρωπο, για το κοινωνικό καλό.

Δεν μπορώ με βάση αυτό, να μην μνημονεύσω από τους πολλούς άξιους που συνάντησα δύο ανιδιοτελείς ανθρώπους, ξεχωριστούς, που το ήθος, η ευπρέπειά τους, η ντομπροσύνη τους, το πάθος για ανθρώπινη προσέγγιση των πραγμάτων, ο σεβασμός τους στο συνάνθρωπο τους.

Κι’ αυτοί ήταν οι μακαρίτες Λέων Αυδής και Γιάννης Γουσέτης. Με τις ώρες στον Σύλλογο, στο κόμμα και στην οικογένεια. Εργάτες πραγματικοί. Δεν ζητούσαν αμοιβή για τις παρεχόμενες πολύτιμες επιστημονικές τους υπηρεσίες. Γι’ αυτό και δεν είχαν χρήματα. Ήταν κατά της ύλης. Όλα γι’ αυτούς έμοιαζαν σαν ιδανικά για να φθάσει ο άνθρωπος ψηλά ψηλότερα, όσο πιο ψηλά γίνεται και έτσι να κάνει την ανθρώπινη υπέρβαση. Ιδανικός κόσμος, ιδανική κοινωνία, που όλο το ψάχνουμε και όλο μας διαφεύγει, γιατί θέλουν τον κόσμο διαιρημένο, διασπασμένο σαν σε τιμάρια που εύκολα τα κουμαντάρεις και τα πας όπου θέλεις. Δεξιά ή Αριστερά, Κομμουνιστικά, Σοσιαλιστικά που όλα στο ίδιο καταλήγουν. Να ελέγχουν απόλυτα τον άνθρωπο.

Ως χαρίεν ο άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή.

*Πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ