Οι Αλβανοί νοικοκυραίοι!
paxinos01

Δημήτρης Χ. Παξινός

Οι Αλβανοί νοικοκυραίοι!

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Οι πιο πολλοί παράνομοι. Κρυβόντουσαν στα δένδρα, στις σπηλιές, στα χαλάσματα. Φοβόντουσαν μήπως τους στείλουν πίσω! Στην Αλβανία του Χότζα και του Αλία. Ήλθαν στην Εδέμ. Έτσι το φανταζόντουσαν. Άγρια τα πράγματα. Μαζί βγήκαν απ τις φυλακές σκληροί κατάδικοι. Μαζεύτηκαν κι αυτοί εδώ. Δημιούργησαν την Αλβανική Μαφία, σε συνεργασία με τους ντόπιους. Οι φυλακές γέμισαν. Αυτή ήταν η άλλη πλευρά, η κακή, των Αλβανών. Προερχόντουσαν από πολύ σκληρή χώρα και έγιναν ο φόβος κι ο τρόμος. Όμως, η καλή πλευρά των Αλβανών, δεν άργησε να φανεί. Ξεκίνησαν απ τις δουλειές του ποδαριού. Όλες. Στην αρχή τους φοβόντουσαν και δεν τους εμπιστευόντουσαν. Ήθελαν, όμως, δεν ήθελαν, τους χρησιμοποιούσαν για τις δουλειές που δεν έκαναν. Κι ήταν πολλές. Αν δεν είχαν χαρτιά, κι ήταν πολλοί, γινόντουσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μεγάλης, θα λέγαμε.

Σιγά σιγά πετρόχτισαν την Ελλάδα. Μάστορες ολκής, σαν τούς παλιούς Ηπειρώτες. Καλλιεργούν, οι μόνοι, τις ελιές και δίνουν ένα μικρό ποσοστό, απ την παραγωγή, στους ιδιοκτήτες. Κι είναι κι ευχαριστημένοι. Πως να μην είναι. Τα εγκαταλείψαμε. Όπως και τους αγρούς. Για όλα υπάρχουν Αλβανοί. Απ τούς κήπους,  μέχρι τις κατασκευές και επισκευές. Κάθε είδους. Με λίγα λόγια έγιναν αφεντικά. Τα παλιά αφεντικά πλαδάρεψαν, έγιναν οκνηρά. Δεν υπάρχει χωριό στην ύπαιθρο, που να μην έχει Αλβανό, για όλες τις δουλειές. Εμείς απουσιάζουμε.                    

Η δουλειά δεν είναι ντροπή και το εφαρμόζουν στην πράξη. Εμείς, δήθεν περήφανοι, δεν καταδεχόμαστε, να κάνουμε δουλειές, που δεν φέρνουν, άμεσα χρήμα. Και μάλιστα πολύ. Συνηθίσαμε με τα δανεικά, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις κι αράξαμε. Κυριολεκτικά. Έγιναν νοικοκυραίοι και προοδεύουν και στα γράμματα. Προσφέρουν όλοι στην οικογένεια, μικροί και μεγάλοι. Είναι αυστηροί με τα παιδιά. Έγιναν κομμάτι μας. Και μάλιστα υγιές. Το είχαμε ανάγκη. Συμμετέχουν σ όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Όπως εμείς η και περισσότερο. Σπουδάζουν, θα γίνουν επιστήμονες. Έχουν πάρει την Ελληνική υπηκοότητα. Και δικαίως. Δεν ξεχωρίζουν από μας. Μεγάλο ρόλο έπαιξε κι ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Αναστάσιος, ο οποίος φέρθηκε χωρίς διακρίσεις, λόγω θρησκεύματος. Τους αγκάλιασε όλους. Πλέον και εμείς, εδώ, δεν τους ξεχωρίζουμε. Όπως παλιά. Όταν τους περιγελούσαμε.                                     Όσοι δεν έφυγαν με την οικονομική, κρίση, έκτισαν και κτίζουν, το δικό τους σπιτικό. Θα μείνουν εδώ. Έγιναν Έλληνες. Και ίσως αποδειχθούν καλλίτεροι! Σε δύσκολους καιρούς, που θα περάσουμε μαζί!

*Πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ