Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη.
syrmos-dimitris01

Δημήτρης Σύρμος

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της σύγχρονης Ιστορίας της. Οι αλχημείες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική των Capital Controls, της φοροκαταιγίδας, της αφαίμαξης των Ταμείων, της πλήρους απουσίας Δημόσιων Επενδύσεων, δημιούργησαν ένα μαξιλάρι ασφαλείας στην Οικονομία με δείκτες αναιμικής και εικονικής Ανάπτυξης.

Η χώρα σαφώς είναι ακόμη εντός του 3ου Μνημονίου, το οποίο θα είναι παρόν τουλάχιστον μέχρι το 2022 και με μόνιμη εποπτεία, αν δεν αλλάξουμε μείγμα Πολιτικής.

Η επόμενη μέρα για την χώρα, χρειάζεται Πολιτικές για πραγματική και συνεχή Ανάπτυξη. Η κατάσταση του Κράτους δεν δείχνει ικανή για σοβαρές Δημόσιες Επενδύσεις Πάγιου Ενεργητικού. Άλλωστε ακόμη δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις υπάρχουσες ζημιογόνες. Η Ανάπτυξη λοιπόν έχει άμεση σχέση με τις Ιδιωτικές Επενδύσεις. Όλοι μιλούν για τις μεγάλες Επενδύσεις από το εξωτερικό που θα αλλάξουν το κλίμα και την εικόνα της αγοράς και θα προσφέρουν πολλές θέσεις απασχόλησης. Οι ξένοι Επενδυτές ζητούν συγκεκριμένα θέματα λυμένα, για να συζητήσουν σοβαρά την πρόθεση Επενδύσεων. Απαιτούνται να είναι λυμένα ζητήματα χωροθέτησης, Αρχαιολογίας, Δασαρχείων, σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο μεγάλης διάρκειας (ας θυμηθούμε την επένδυση του «Ελληνικού» που καρκινοβατεί χρόνια). Ζητούν να έχουν δυνατότητα εύρεσης εξειδικευμένης απασχόλησης. Το βασικό όμως είναι η δυνατότητα συνεργασίας με μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παραγωγής, Μεταποίησης και συντήρησης εξοπλισμού, όπως και Επαγγελματιών οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως εξωτερικοί συνεργάτες (outsourcing). Χωρίς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες καμία Εταιρία του Εξωτερικού δεν πρόκειται να έλθει για Παραγωγική Επένδυση στην χώρα. Είναι βασικός κανόνας στην Ευρωπαϊκή αγορά η ύπαρξη υποστηρικτικών ενεργειών στην Παραγωγική διαδικασία.

Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η Αριστερή Πολιτική με Ταξικό πρόσημο που ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των Επαγγελματιών με μπλοκάκι, την συρρίκνωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Παραγωγής και Μεταποίησης. Η υπερφορολόγηση, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι επεμβάσεις στην τεχνική εκπαίδευση, τα προβλήματα στην ασφάλεια και ο χαρακτηρισμός διαφόρων έκνομων ενεργειών ως δήθεν ακτιβιστικών, η απουσία ολοκλήρωσης υποδομών, ειδικά στην Περιφέρεια είναι βασικές επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούν αρνητικά για Επενδύσεις. Η κατάσταση των Τραπεζών, με τις 2 αποτυχημένες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για Ανακεφαλαιοποίηση, είναι δεινή και προσπαθούν να ισορροπήσουν τους Ισολογισμούς τους, διαχειριζόμενες τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική Οικονομία. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ), αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος, δεν λειτουργούν στην πράξη και δεν συνεισφέρουν με θετικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει συνεχώς νέα Προγράμματα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, την επιμόρφωση των εργαζομένων, την Καινοτομία, την Νεανική Επιχειρηματικότητα, τις Start Ups. Τα Προγράμματα αυτά δεν «τρέχουν» στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα διότι η Κυβέρνηση προτιμά να αφήνει να περνά ο χρόνος, να αποσύρονται οι επενδυτές, οπότε τα Κεφάλαια των Προγραμμάτων μεταφέρονται σε Δράσεις οι οποίες ελέγχονται πλήρως από το Κράτος και την Κυβέρνηση.

Για όσους ασχολούμαστε χρόνια στην Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, γνωρίζουμε άριστα τις μεγάλες δυνατότητες των Επιχειρήσεων, το πάθος και την όρεξη Επιχειρηματιών και εργαζομένων. Η θεωρία του ελατηρίου έχει πλήρη ισχύ στην περίπτωση της Ελλάδας στην πορεία εξόδου από τα Μνημόνια. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παράγουν το 80% του ΑΕΠ στον χώρο της Παραγωγής, κάθε 1 ευρώ που επενδύεται έχει προστιθέμενη αξία άλλα 3,1 ευρώ σε συνέργιες και προσφέρει το 70% των θέσεων απασχόλησης. Ο στόχος αύξησης της συμμετοχής της Βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ, από 8,5% που είναι σήμερα, είναι εφικτός εφόσον είναι ενεργή η Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Κλείσιμο
Συνεπώς είναι λανθασμένη η Πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται αλλαγή Πολιτικής, προς όφελος της Χώρας, της Οικονομίας, της Κοινωνίας, της Αγοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης, διότι εκ προθέσεως και ιδεοληψιών, δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα στο πιο κομβικό σημείο, την αρχή του 2015. Η Ευρώπη ήταν στο χειρότερο σημείο της κρίσης το 2012-13, όταν και οι δείκτες βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο. Από το 2014 και έπειτα σταθεροποιήθηκε και άρχισε η ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παρασυρόταν στα πειράματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη, το Α΄ Εξάμηνο του 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία πληρώνει ο Ελληνικός λαός ακόμη και σήμερα.

Αλλαγή Πολιτικής λοιπόν γρήγορα, νέο μείγμα Φιλελεύθερης Κοινωνικής Πολιτικής, από Κόμματα που έχουν σαφώς φιλοευρωπαϊκό προφίλ και μπορούν να δώσουν μία νέα κατεύθυνση στην χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι εστιασμένοι σε αυτή την λογική. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα τις Πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει και οι οποίες μπορούν να τύχουν της συναίνεσης και της συμπόρευσης με τα άλλα φιλοευρωπαϊκά Κόμματα. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σαφώς ότι και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για να προχωρήσει η Ελλάδα γρήγορα στην νέα πορεία Ανάπτυξης.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις Εθνικές Εκλογές, μετά την 4πλή δοκιμασία των Ευρωεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών, είναι κρίσιμος για την συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής Πολιτικής σε Φιλελεύθερη κατεύθυνση, η οποία ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και το ταπεραμέντο των Ελλήνων.

*ο Δημήτρης Σύρμος είναι Δ. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Α.Π.Θ. μέλος του ΤΕΕ με ΜΒΑ στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ και Πτυχίο Περιβάλλοντος από ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι Επιχειρηματίας στον χώρο της Παραγωγής και Μεταποίησης Πλαστικών Α’ Υλών. τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, εκπρόσωπος Δημ. Σχέσεων &Επικοινωνίας Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ/ΤΑΣ. Πολιτικό Στέλεχος του Μητρώου &Πολιτικής Υποστήριξης της Ν.Δ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK