danikas_dimitris

Φίρομ, φίρμα, ω Φύρα!

Δημήτρης Δανίκας

Παραλογισμός επικών διαστάσεων. Επειγόντως κάποιος γιατρός. Αθεράπευτη η χαιβανολογία.

Αδύνατον να συνεννοηθείς. Οι περισσότεροι πορεύονται και βολεύονται με το φαντασιακό τους. Ασε που οι πολιτικοί, και μάλιστα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι οπαδοί του ορθού λόγου, την πριμοδοτούν, την καλλιεργούν και την «εμφυτεύουν» στα πρόθυμα χαιβάνια

Εβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και το κέρδισα. Τι έκανα; Ετσι, εντελώς τυχαία, πλησίασε και ρώτησα καμιά δεκαριά αγνώστους. Η ερώτηση απλή: ποια η ονομασία της γειτονικής μικρής χώρας. Με πρωτεύουσα τα Σκόπια

Ο πρώτος απάντησε-αμέσως-πως το όνομα είναι «κρατίδιο των Σκοπίων». Μα αυτή είναι η πρωτεύουσα. Με κοίταξε με έκπληκτο βλέμμα και συμπλήρωσε πως «πάντως δεν ονομάζεται Μακεδονία»

Ο δεύτερος απάντησε-αμέσως-Φίρομ. Στα ελληνικά; Τον ρώτησα. Στα ελληνικά μου απάντησε. Τον άφησα στην πλάνη του. Τι φίρομ τι φίραμ, τι φύρα!

Ο τρίτος ήταν διστακτικός. Και αντί απαντήσεως μου είπε «τι σημασία έχει η ονομασία αφού και οι τριακόσιοι προδότες της Βουλής θα παραδώσουν την Μακεδονία μας σ αυτούς τους βάρβαρους εχθρούς»

Ο τέταρτος απάντησε-αμέσως «Σκόπια». Μα αυτή είναι η πρωτεύουσα. Του είπα. Το ξανασκέφτηκε. «Κάτι σαν Φι» μου είπε

Για να μην πολυλογώ και οι δέκα αγνοούσαν παντελώς την επίσημη-του ΟΗΕ-ονομασία αυτού το κρατιδίου. Δηλαδή FYROM. Μα κι αν κάποιος, ο ενδέκατος ας πούμε, γνώριζε την ονομασία, κόβω το σβέρκο μου ότι δεν θα ήξερε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα πέντε αρχιγράμματα

Πράγμα που σημαίνει ότι είναι θλιβερή μειοψηφία οι πολίτες αυτής της έρμης χώρας που γνωρίζουν την αληθινή, την επίσημη ονομασία. Και ότι η Ελλάδα, δια των αντιπροσώπων της, έχει συμφωνήσει μ αυτή την έστω προσωρινή ονομασία

Δηλαδή FYROM τουτέστιν Πρώην (F), Γιουγκοσλαβική (Y), Δημοκρατία (Republic) της (O) Μακεδονίας (M)

Παραπλανητική η συντομογραφία. Τα πέντε αρχιγράμματα. Για τους Ελληνες φυσικά. Που μονίμως (και επί όλων των κορυφαίων ζητημάτων) πλανώνται πλάνη απροσμέτρητη και επικίνδυνη

Παραπλανητική έτσι ώστε όλοι εμείς οι Ελληνες να εκλαμβάνουμε την ονομασία σαν κάτι περίεργο, γριφώδες και άσχετο. Φανταστείτε, για να φέρω ένα πεζό παράδειγμα από τις ονομασίες των ομάδων, είναι σαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, στην ερώτηση «ποια η ομάδα σου» να απαντάνε ΟΦΣΠ

Ετσι οι περισσότεροι, θύματα της οργανωμένης πολιτικής χαιβανολογίας, βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι αυτό το κρατίδιο δεν ονομάζεται «Μακεδονία». Ενώ το τελευταίο αρχίγραμμα είναι «Μακεδονία»

Πράγμα που σημαίνει ότι είτε το ζήτημα λυθεί είτε στις καλένδες παραπεμφθεί, το κρατίδιο θα φέρει την ονομασία FYROM δηλαδή «Μακεδονία»

Η συνέχεια ακόμα πιο κωμική. Ωραία λοιπόν. Προς όλους αυτούς τους πολιτικούς που καλλιεργούν κουτόχορτο για τον ελληνικό λαό. Ας πούμε ότι οι Σκοπιανοί αλλάζουν το Σύνταγμά τους. Ας πούμε ότι εγκαταλείπουν κάθε αλυτρωτική επιδίωξή τους, Ας πούμε ότι γκρεμίζουν όλα τα αγάλματα. Και ας πούμε ότι δηλώνουν επισήμως πως δεν αποτελούν «έθνος Μακεδονικό»

Ας πούμε ότι τα κάνουν όλα αυτά. Και ας πούμε ότι εμείς, μετά την πλήρη και άτακτη υποχώρηση των Σκοπιανών, ψηφίζουμε, με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ας πούμε «Ανω», «Βόρεια Μακεδονία»

Τι ερώτημα αγαπητέ κύριε Βορίδη (φερ ειπείν) είναι απλό και αυτονόητο: πως θα ονομάζεται ο πολίτης αυτής της μικρής κρατικής «πορδής»; Πατησιώτης; Κηφισιώτης; Περιστεριώτης; Αφού ο άνθρωπος είναι από την «Ανω Μακεδονία» λογικό ακούγεται να ονομάζεται «Μακεδόνας». Οπως συμβαίνει σήμερα με το FYROM. Δηλαδή τι θα λέει; Οτι «είμαι πολίτης πρωηγιουγκοδημομακεδονίας»;

Τόσο ανόητοι; Τόσο χαιβάνια; Τόσο. Οπως εξηγεί και το λεξικό στη λέξη «φύρα»: Αρχαιοελληνικώς «μαλακώνω, ζυμώνω, αναμιγνύω»

Μεταφορικώς «επιζήμιος, μη χρήσιμος, αυτό που είναι για πέταμα». Φίρομ, φίρμα, ω Φύρα!

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΑΦΕΛΗΣ

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ "ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ" ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ (LE TERTRAGONE). ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΤΙΟΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ.

@ΔΑΝΙΚΑΣ

Φίρομ, φίρμα, ω Φύρα! Φάκδεμ.....

Γεώργιος Βλάχος

Αξιότιμε κύριε Δανίκα όπως φαίνεται και εσείς ο ίδιος τα έχετε μπερδεμένα και αφού εσείς ο ίδιος δεν γνωρίζετε την ονομασία, δεν είναι δυνατό να την γνωρίζει ο λαός που τρώει κουτόχορτο και με την δική σας αρωγή.Πιστεύω ότι ξέρετε πως το Ακρωνύμιο FYROM είναι η προσωρινή και όχι η επίσημη ονομασία του κρατιδίου. Η τελική ονομασία θα προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, και της ΠΓΔΜ με την διευθέτηση του ΟΗΕ ή καλλίτερα της Αμερικής- ΗΠΑ. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι, εάν πρέπει στην ονομασία να υπάρχει και η λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Δεν θα αναφερθώ σε υποθέσεις που δεν έχουν λογικές βάσεις. Σας είναι εύκολο να διευκρινίσετε εάν υπάρχει γραπτή δέσμευση για την ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου:

Γιάννης

Με πολλή προσπάθεια κατάφερα να διαβάσω το άρθρο σου.Δεν μπορώ να δώσω άλλο χαρακτηρισμό: Ασυναρτησίες.

Δημοψηφισμα, εδω και τωρα!

Να τεθει αμεσα το ερωτημα. Μενουμε εβροζωνη και αναγνωριζουμε το γειτονικο κρατος σαν σκετη "Μακεδονια" η δεν το αναγνωριζουμε και περναμε στη δραχμη (οπου θα πεινασουμε, θα γινουμε Βενεζουελα, θα τρωμε σκυλια και γατια κ.λ.π.) Κατα τη γνωμη σας τι θα ψηφισουν οι γυφτελληνες εθνικόπρωνες? (με ετυμολογια απο το κόπρος η κοπρίτης)

?!

What?... Διάβασες τι έγραψες πριν πατήσεις το "ΑΠΟΣΤΟΛΗ"???

Νικος

To FYROM συμφωνήθηκε να χρησιμοποιείται προσωρινά μέχρι να βρεθεί ονομασία κοινά αποδεκτή και από τους δύο μας. Βαρδαρία είναι το όνομα του κρατιδίου και οι κάτοικοί του Βαρδάριοι. Bέβαια μπορούν να διαλέξουν οποιοδήποτε άλλο όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία. Αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους γιατί βρίσκονται κοντά σε διάλυση ή καντονοποίηση. Γι αυτό και η βιασύνη.

Μπάρμπα

Δανίκα και λοιποί. 'Οσο και να προσπαθείτε με τις χαζομάρες σας δεν ξεγελάτε κανέναν.Η προδοσία είναι πολύ μεγάλη κι αντίστοιχη θα είναι και η τιμωρία.

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΟΪΚΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΈΨΗ.....ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ! ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ....ΑΛΛΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ! ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΌ ΖΗΤΗΜΑ....ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΣΑΛΟΝΙΚΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ....ΝΑ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΑΚΕΔΌΝΕΣ! ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟ!! ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 70-80 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΡΑ!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΆΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ.... ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ! ΤΟ ΓΙΑΤΙ....ΑΣΤΟ! ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ Σ ΑΥΤΟ 100%! ΕΚΕΊ....ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ!!

προετοιμασου για την προελαση του αρχετυπου νεοελληναρα

που προφανως θελουν να ζουν σε ενα κοσμο οπου ολοι, τα ΜΜΕ των πιο ισχυρων κρατων, πολιτες στην καθημερινοτητα τους, βιβλια και περιοδικα, ονομαζουν την ΠΓΔΜακεδονιας ως μακεδονια/μακεδονες. Να κανουν οτι θελουν λενε, αρκει η ψωροκωσταινα να πει οχι, και τοτε η πραγματικοτητα δεν ισχυει (να'σαι καλα Τσιπρα τιμονιερη που μας εμαθες αυτην την μανουβρα). Και στα καπακια (αν δε προτεινουν στο ημιχρονο ραντεβου με αγχονες) αρχιζουν ενα κατεβατο τυπου Ελ και ξανθων σωτηρων, και οτι θα εχουμε και την πιτα και το σκυλο (η φιλοζωια ειναι τρεντι και σου δινει ηθικο πλεονεκτημα εξαλλου) αρκει να μην κανουμε τιποτα, προταση γαντι, γιατι ο ελληνας ειναι πρωταθλητης στο τελευταιο.

Έμμισθοι κονδυλοφόροι

Αυτά είναι... Πέρασε ο Κοτζιάς από του Κουτσούμπα και του δώσανε μιά… μάντρα Δανίκες που θα προσπαθήσουν να μας εξηγήσουν ότι η παραχώρηση του ονόματος δεν είναι εσχάτη προδοσία σε βάρος της Greece (Ελλάς για εσωτερική κατανάλωση), ούτε παραχάραξη της Παγκόσμιας Ιστορίας του Ανθρώπου σε εκείνες τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στο κεφάλαιο "Ancient Greek Culture". Κατά τα άλλα, αν ρίξουμε και καναδυό χρυσά αυγά στην σούπα, μάλλον θα μας πέσει βαριά και θα την ξεράσουμε στα μούτρα τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία