Τα ονόματα
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Τα ονόματα

Το απόλυτο αλαλούμ

Μια ιστορία που θυμίζει καταστάσεις της Πρώτης Δημοτικού. Όταν μια σαίτα προσγειώνεται στο γραφείο της δασκάλας. Και όταν εκείνη ρωτάει με αυστηρό ύφος: ποιο παιδάκι το έκανε αυτό; Εσύ Δημητράκη;

Και ο Δημητράκης απαντάει «όχι κυρία, ο πισινός μου το έκανε». Και η κυρία ρωτάει με το ίδιο αυστηρό ύφος «εσύ το έκανες Γιωργάκη;». Και ο Γιωργάκης απαντάει «όχι εγώ κυρία, ο πισινός μου το έκανε».

Για να μη σας τρώω την ώρα, από πισινό σε πισινό και από τον Γιωργάκη στον Κωστάκη και από τον Κωστάκη στο Λαλάκη, η κυρία πέφτει στον τοίχο της τάξης, Προφανώς ο τοίχος εκτόξευσε τη σαίτα.

Σαν ανέκδοτο λοιπόν. Κάπως έτσι, όλοι μα όλοι, με τον τρόπο τους εκμεταλλεύονται και κακοποιούν τη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη των τραγικών «στιγμών».

Ποιος έσβησε τα ονόματα των νεκρών; Πάντως όχι εγώ, λέει η κυρία Ρωξάνη Μπέη, αντιδήμαρχος του Δήμου της Αθήνας, υπεύθυνη για την καθαριότητα.

Μπας και το έκαναν τα συνεργεία καθαρισμού «αυτοβούλως»; Ούτε να το συζητάτε, απαντάνε τα μέλη του συνεργείου. Εμείς; Για όνομα του θεού. Από αλλού η διαταγή.

Μπας και η διαταγή προήλθε από το φρουραρχείο και τον αρμόδιο αξιωματικό των φουστανελοφόρων της Πλατείας Συντάγματος; Ούτε. Τότε ποιος;

Πάντως και μέχρι να ανακαλυφθεί ο ένοχος, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ορμούν ακάθεκτα και απασφαλίζουν «χειροβομβίδες» και άλλες λεκτικές, ρητορικές «κροτίδες» εναντίον της κυβέρνησης.

Ποια η κατάληξη; Το «από αλλού η διαταγή» προφανώς υπονοεί και δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τέλος πάντων κάποιον αρμόδιο «βασιλικότερο του βασιλέως». Επομένως ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή. Επομένως κάποιος από την στενή «παρέα του Μαξίμου».

Κλείσιμο
Μα τόσο ηλίθιος ο Κυριάκος; Μα ούτε σκέφτηκε το στοιχειώδες, ότι δηλαδή η συζήτηση θα εκτραπεί και με μια τέτοια εντολή θα ρίξει λάδι στη φωτιά και ως ανάλγητος και κυνικός θα αποκαλυφθεί; Τόσο ντιπ για ντιπ;

Ποια η κατάληξη; Το «σβήσιμο» των ονομάτων των νεκρών η καλύτερη ευκαιρία για εύκολη αντιπολιτευτική πολιτική. Ώστε να αλιεύσουμε ψηφουλάκια. Ώστε να αποδείξουμε πόσο ευαίσθητοι, πόσο φιλολαικοί και πόσο συμπονάμε τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Μάλιστα ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πράξη θα είναι η αρχή του τέλους του Μητσοτάκη. Μ ένα σβήσιμο την ημέρα κάνεις την αυτοκριτική σου και το σούργελό σου πέρα.

Ποια η κατάληξη; Δύο πράγματα μαζί: από τη μια ανευθυνότητα και από την άλλη υποκρισία. Λέω τώρα εγώ, ας πούμε για παράδειγμα, ότι η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη καθαριότητας Ρωξάνη Μπέη, έδωσε την εντολή, μετά το τέλος της προχτεσινής συγκέντρωσης, να καθαριστεί ο τόπος από κάθε σκουπιδάκι. Που να φανταστεί ότι μέσα στον επαγγελματικό τους οίστρο, τα μέλη του συνεργείου τα πήραν σβάρνα όλα;

Για παράδειγμα το λέω. Χωρίς να έχω κάποια τεκμηριωμένα στοιχεία. Με απλά λόγια είτε έτσι είτε αλλιώς η κατάληξη είναι μία: το πολιτικό προσωπικό, ενίοτε, συμπεριφέρεται και αντιδρά όπως παιδάκια της πρώτης δημοτικού. Ποιος έσβησε τα ονόματα των νεκρών; Ο πισινός μας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ