Εξαγωγές και επενδύσεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Εξαγωγές και επενδύσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία -έναντι των άλλων οικονομιών της ΕΕ- πάει καλύτερα και υπεραποδίδει. Ομως, στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, υπάρχουν σημεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

H ελληνική οικονομία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάει καλύτερα και υπεραποδίδει έναντι των άλλων οικονομιών της ΕΕ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει ότι το 2023 το έλλειμμα – αν και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα – μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. H συρρίκνωση του ελλείμματος προήλθε από την πτώση των τιμών της ενέργειας και την άνοδο των τουριστικών εισπράξεων που σημείωσαν ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα ταξιδιωτικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 20,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 15,7% ή 2,8 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε τρέχουσες τιμές από το 2002, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σε έναν βαθμό όμως το παραπάνω θετικό αποτέλεσμα αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, στα στοιχεία της ΤτΕ υπάρχουν σημεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε η μείωση της αξίας των εξαγωγών καθώς τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές (χωρίς τα καύσιμα) διαμορφώθηκαν στα 2,45 δισ. έναντι 3 δισ. πέρυσι. Στο σύνολο του 2023 οι εξαγωγές έφθασαν τα 34,96 δισ. έναντι 36,04 δισ. το 2022. Πρόκειται για περιορισμένη μείωση, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από το 2020 ξεκίνησε μια εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών με ρυθμούς που δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2023 μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, το 2023 ανήλθαν σε 4,48 δισ. ευρώ, επίδοση που μας επιστρέφει στα επίπεδα του 2019. Η μείωση σε σχέση με το 2022 είναι 40%, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για τη χρονιά που οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό και ειδικότερα στα 7,53 δισ. ευρώ. Πιθανόν η μείωση να οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το 2023 ήταν χρονιά εκλογών. Ταυτόχρονα, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 26% οι εκροές επενδύσεων, που αποδίδεται σε αύξηση των επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ