Κορωνοϊός: Ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος που μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα

Κορωνοϊός: Ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος που μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα

Ο Ματία θεωρείται ότι είναι η πρώτη πηγή μετάδοσης του ιού στην Ιταλία αφού κατάφερε να μολύνει 13 άτομα, ανάμεσά τους την έγκυο σύζυγό του, δύο γιατρούς, τρεις θαμώνες σε μπαρ και μια 77χρονη γυναίκα, που δυστυχώς έχασε τη ζωή της

000_1PD4VG
Ένας Ιταλός μαραθωνοδρόμος φέρεται να είναι ο «υπέρ μεταδότης» (super spreader) του κορωνοϊού: Ο Ματία θεωρείται ότι είναι η πρώτη πηγή μετάδοσης του ιού στην Ιταλία αφού κατάφερε να μολύνει 13 άτομα, ανάμεσά τους την έγκυο σύζυγό του, δύο γιατρούς, τρεις θαμώνες σε μπαρ και μια 77χρονη γυναίκα, που δυστυχώς έχασε την ζωή της.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, για πρώτη φορά ο 38χρονος Ιταλός παραπονέθηκε για συμπτώματα στις 14 Φεβρουαρίου αλλά υποβλήθηκε σε τεστ έξι ημέρες αργότερα.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο 38χρονος Mατία επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο Codogno της βόρειας Ιταλίας με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, προτού τελικά οι γιατροί διαγνώσουν ότι νοσεί από τον Covid - 19.

Oι γιατροί του συνταγογράφησαν αντιγριπικά και τον έστειλαν στο σπίτι του αφού ούτε καν τους πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού δεν είχε μεταβεί στην Κίνα.

«Ο μαραθωνοδρόμος διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά για αίσθημα κακουχίας στις 14 Φεβρουαρίου και διαγνώστηκε στις 20 Φεβρουαρίου με πνευμονία.

Όλες εκείνες που ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι να γίνει η εξέταση για τον ιό του κορωνοϊού, ο «Ματία», κυκλοφορούσε ανενόχλητος και ανυποψίαστος. Τριάντα έξι ώρες είναι ο χρόνος που μεσολάβησε από την επιστροφή του 38χρονου Ματία στα επείγοντα (όπου είχε ήδη πάει την προηγούμενη ημέρα) μέχρι να κάνει την εξέταση. Ο Ματία εισήλθε στα επείγοντα για δεύτερη φορά στις 19 Φεβρουαρίου.

Κλείσιμο
Το τεστ για τον κορωνοϊό έγινε τελικά στις 20 Φεβρουαρίου, αφότου ο μαραθωνοδρόμος είχε περάσει μία μέρα στο νοσοκομείο. Είχε ήδη έρθει σε επαφή με συγγενείς, φίλους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ασθενείς.

Στην πραγματικότητα, οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας της 22ας Ιανουαρίου σχετικά με το ποιος πρέπει να υποβληθεί στο τεστ έλεγαν πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτη περίπτωση «ένα άτομο που παρουσιάζει μια ασυνήθιστη ή απροσδόκητη κλινική πορεία, ιδιαίτερα μια ξαφνική επιδείνωση παρά την κατάλληλη θεραπεία». Και η πνευμονία για έναν υγιή και αθλητικό τύπο, όπως ο 38χρονος, αποτελούσε ύποπτη περίπτωση.

Όσο ο Ματία παρέμεινε στο νοσοκομείο για 36 ώρες, χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι νοσούσε από τον κορωνοϊό, δεν λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Έφτασε στη χώρα με πτήση μέσω Κωνσταντινούπολης

Ο Ιταλός εισήλθε στη χώρα με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Υγείας της Πολιτείας Λάγκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο άνδρας ταξίδεψε από το Μιλάνο και έφτασε στη Νιγηρία το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, πέρασε τη νύκτα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγκος και στη συνέχεια πήγε στην εργασία του, στη γειτονική πολιτεία Ογκούν, εξήγησε ο επιθεωρητής Ακίν Αμπαγιόμι.

Δέχθηκε ιατρική φροντίδα στην κλινική της εταιρείας όπου εργάζεται το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου προτού οι γιατροί ενημερώσουν τους αξιωματούχους βιοασφάλειας της κυβέρνησης, οι οποίοι στις 27 Φεβρουαρίου τον μετέφεραν σε εξειδικευμένη κλινική στη Γιάμπα του Λάγκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης