Brexit: Οι Βρετανοί αφαίρεσαν τη σημαία της ΕΕ από την πρεσβεία τους

Brexit: Οι Βρετανοί αφαίρεσαν τη σημαία της ΕΕ από την πρεσβεία τους

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα 

654754
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι το ρολόι να χτυπήσει 11, ώρα Αγγλίας, και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία της Βρετανίας ύστερα από τέσσερις και πάνω δεκαετίες συμμετοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες προτού αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.

Αύριο Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

EE: Οργανωνόμαστε για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Κλείσιμο
«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Τείνουμε το χέρι, όμως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Η Βρετανία αποχωρεί απόψε από την ΕΕ, βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών. Η αποχώρηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης φάσης, αυτής των διαπραγματεύσεων για τους μελλοντικούς δεσμούς των δύο πλευρών μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης