Οργή Τραμπ κατά Ιράν για την εισβολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη: Αυτοί την ενορχήστρωσαν

Οργή Τραμπ κατά Ιράν για την εισβολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη: Αυτοί την ενορχήστρωσαν

Διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της αμερικανικής πρεσβείας

iraq-pro
Την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε η εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως το Ιράν.

«Το Ιράν σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε αρκετά άτομα. Απαντήσαμε με δύναμη όπως θα κάνουμε κάθε φορά Τώρα το Ιράν ενορχηστρώνει επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκη. Τους θεωρώ απόλυτα υπεύθυνους. Παράλληλα περιμένουμε από το Ιράκ να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να προστατεύσει την πρεσβεία» έγραψε ο Τραμπ στο twitter.



Οι άγριες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων δεκάδες Ιρακινοί Σιίτες μπήκαν στο έδαφος της αμερικανικής πρεσβείας αφού έσπασαν μια πόρτα, ακολούθησαν τους βομβαρδισμούς από αμερικανικά μαχητικά την Κυριακή κατά τριών στρατοπέδων στο Ιράκ και δύο στη Συρία. Οι βάσεις, σύμφωνα με τον Guardian, ανήκαν στην στηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Kata’ib Hezbollah η οποία αποτελεί τμήμα του ιρακινού στρατού με αποτέλεσμα τουλάχιστον 25 άνδρες να χάσουν τη ζωή τους.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες, την Παρασκευή, κατά αμερικανικής βάσης στο Κιρκούκ στην οποία έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός εργολάβος ενώ άλλοι τέσσερις Αμερικανοί τραυματίστηκαν.

Κλείσιμο
Iraq: protesters set fires and throw stones at US embassy in Baghdad


Πριν την εισβολή από τους χώρους της πρεσβείας είχαν απομακρυνθεί τόσο ο πρεσβευτής όσο και αρκετοί εργαζόμενοι.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «όχι, όχι Αμερική», «θάνατος στην Αμερική», «όχι, όχι Τραμπ».

Iraq: Protesters attempt to break into US embassy in Baghdad


Ο πρωθυπουργός του Ιράν προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες και αντιπροσωπείες στη Βαγδάτη και ζήτησε από τους διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία να φύγουν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία για να καταδικάσουν τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Ιράκ.

Ο Μάχντι, ο οποίος είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα υπό την πίεση των διαδηλωτών, ανέφερε σε δήλωσή του πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ξένων πρεσβειών θα εμποδισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τιμωρηθεί αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης