Ιράκ: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Ιράκ: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν ανεμπόδιστοι όλα τα σημεία ελέγχου της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης - Ο πρωθυπουργός του Ιράν προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες

iraq
Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη, καίγοντας σημαίες, κατεβάζοντας κάμερες παρακολούθησης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», μετά τις φονικές αμερικανικές επιδρομές κατά ένοπλης φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι συμμετέχοντες στην επικήδεια πομπή των 25 μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής στο Ιράκ, κατόρθωσαν να περάσουν ανεμπόδιστοι όλα τα σημεία ελέγχου της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία. Ομως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν στην συνέχεια θέσεις στις εισόδους της πρεσβείας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να γίνονται βίαιοι.

Οι διαδηλωτές είναι ένστολοι μαχητές της πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού σιιτικών φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στον οποίο ανήκουν οι μονάδες της Χεζμπολάχ, οι οποίες και ήταν ο στόχος των αμερικανικών επιδρομών. Στην διαδήλωση συμμετέχουν και γυναίκες που κρατούν σημαίες του Ιράκ, αλλά και της πολιτοφυλακής.

Protesters attempt to storm US embassy in Baghdad


Κρατώντας πανό που γράφουν «Το Κοινοβούλιο πρέπει να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις, διαφορετικά θα τις διώξουμε εμείς», «Κλείστε την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη», οι διαδηλωτές φώναξαν «η Αμερική είναι ο μεγάλος Σατανάς».

Κλείσιμο
Το αντιαμερικανικό αίσθημα ενισχύθηκε στο Ιράκ μετά τις αμερικανικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τον θάνατο Αμερικανού κατά την επίθεση με ρουκέτα κατά βάσης στο Ιράκ. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως η Ουάσινγκτον θεώρησε υπεύθυνη την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η πολιτοφυλακή Χασντ αλ-Σάαμπι, η οποία βοήθησε την ιρακινή ηγεσία στις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις, έχει ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός του Ιράν προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης σε ξένες πρεσβείες και αντιπροσωπείες στη Βαγδάτη και ζήτησε από τους διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία να φύγουν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία για να καταδικάσουν τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Ιράκ.

Ο Μάχντι, ο οποίος είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα υπό την πίεση των διαδηλωτών, ανέφερε σε δήλωσή του πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ξένων πρεσβειών θα εμποδισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τιμωρηθεί αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης