Νέο βέτο της Γαλλίας για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ

france_ar

Το παρασκήνιο της συζήτησης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τι είπε ο Μακρόν - Η στάση της Γερμανίας και το... decoupling που πρότειναν Ολλανδία και Δανία - Γιατί έφυγε... ταχέως ο Μπόρις Τζόνσον - Τα λεκτικά αντίμετρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Συρία - Κύπρο

«Vive la France» θα αναφωνήσουν όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετά την μαραθώνια συζήτηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής επισημοποιήθηκε η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ (παρά την επισημοποίηση της συμφωνίας για το Brexit στην ολονύχτια συζήτηση συμμετείχε κανονικά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον) δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για την μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κράτησε σθεναρή στάση, επέμεινε στο βέτο και αρνήθηκε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ. Το γαλλικό «όχι» δεν αποσύρθηκε ακόμη κι όταν κατατέθηκαν συμβιβαστικές προτάσεις για διαχωρισμό των δύο υποψηφίων χωρών προς όφελος των Σκοπίων. Ο Μακρόν δεν υπαναχώρησε ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020. Ο ελιγμός αυτός προωθήθηκε από την Γερμανία κι άλλες χώρες που θεωρούν ότι ο Σαρλ Μισέλ, ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει... δυσανεξία στη διεύρυνση της ΕΕ κι ήθελαν έστω με αυτόν τον τρόπο που παραπέμπει την λήψη των αποφάσεων σε επτά μήνες από τώρα να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όνειρο για την Αλβανία και τα Σκόπια.
mak

Δεν έπιασε ούτε το κόλπο με το... decoupling

Προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο, με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επιχειρεί να «σπρώξει» τις υποψηφιότητες των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Εκτός της Γαλλίας που επέμεινε στην άρνηση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντιρρήσεις για την υποψηφιότητας της Αλβανίας είχαν και η Ολλανδία με την Δανία που πρότειναν... decoupling, διαχωρισμό δηλαδή της περίπτωσης των Σκοπιανών από αυτή των Αλβανών. Η Ολλανδία και η Δανία πρότειναν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και να παραπεμφθεί για το μέλλον η έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία, όμως ούτε και σε αυτή την περίπτωση επετεύχθη ομοφωνία. Ακόμη και χωριστή συνάντηση λέγεται ότι είχαν Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία) και Μέτε Φρεντέρικσεν (η Δανή πρωθυπουργός), αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα.

kent

«Δεν μπορεί η μοναδική μας πολιτική δραστηριότητα να είναι η διεύρυνση» είπε κατά πληροφορίες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και επέμεινε στην ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων μελών. Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά πληροφορίες, προειδοποίησε εις μάτην για τον κίνδυνο αστάθειας στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ακόμη και το επιχείρημα ότι η ιστορία και το παρελθόν θα έπρεπε να έχουν διδάξει τους Ευρωπαίους.

Η ελληνική θέση για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και υποστηρίζει την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων (σσ. αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας). Κι αυτό διότι η Αθήνα θέλει να προλάβει πιθανό blame game των Σκοπίων ότι με την απόφαση των Ευρωπαίων θα δημιουργηθούν περιπλοκές στην εφαρμογή της συμφωνίας για την Βόρεια Μακεδονία. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας προοπτική, προειδοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρώντας άκομψα να πιέσει τους ηγέτες της ΕΕ να ανακοινώσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
bor

Τα όνειρα των Σκοπιανών πάγωσαν όταν ο Μπόρις Τζόνσον έφυγε πρώτος από το κτίριο όπου συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Ώρα 2:44 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας περπατώντας βιαστικά, παρά την εμφανή εξάντλησή του -από τις πολυήμερες επαναλαμβανόμενες συζητήσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit- μπήκε στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε εκτός του κτιρίου Justus Lipsius. Ήταν το σήμα ότι είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες της ΕΕ που έφυγαν για τα ξενοδοχεία τους όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 9:30 (τοπική ώρα Βρυξελλών) το πρωί της Παρασκευής. Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μάλλον δύσκολο να ξανασυζητηθεί το θέμα της Αλβανίας και των Σκοπίων, οπότε η διεύρυνση της ΕΕ μοιάζει να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.  

Το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία μπήκε στην ατζέντα των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την συζήτηση για το Brexit και προτού ανοίξει (και... κλείσει) το ενδεχόμενο ένταξης νέων χωρών. Οι ηγέτες των 28 υιοθέτησαν τα συμπεράσματα που είχαν συμφωνήσει από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Κατά πληροφορίες στο κείμενο προστέθηκε μια αναφορά που θεωρήθηκε αναγκαία μετά την συμφωνία Ερντογάν-Πενς ότι η ΕΕ «σημειώνει» (notes) την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εις ό,τι αφορά το αντίμετρα της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώθηκε το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, με αναφορά για κυρώσεις στα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος σε παράνομες ερευνητικές κινήσεις εντός θαλάσσιας ζώνης που ανήκει στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


tousk

Οι συζητήσεις της Παρασκευής

Η κλιματική αλλαγή, ένα θέμα που μοιάζει ήσσονος σημασίας αλλά βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και το ακανθώδες θέμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ (89)

Oberhausen City

Όσοι από εσάς βγάζετε την οργή εναντίον της Αλβανίας Είστε ανίκανοι και αγράμματοι.Ξεχάσατε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκατε με ψεύτικα στοιχεία,αλλά ευτυχώς είστε λίγη και δεν εκφράζετε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.δεν πειράζει έχουν την Αφρική να φέρουν στην Ευρώπη να κάνει ο Αφρικανός Αλλάχ στην μέση του Παρισιού.Όσοι λέτε για ναρκωτικά περισσότερα έχουν η Ολλανδία παρά ή Αλβανία.

Athan Paris

MACRON VETO FOR SKOPJE AND ALBANIA EU ASCENSION......Bravo to France!!! and Macron!!! for non acceptance of Skopje and Albania to EU. These countries have NOT met the basic criteria for ascension into EU-much less the impotent NATO. Skopje has the worst corruption and bribery in their judiciary and Parliament. The Venice Commission has NOT accepted Albanian as an official language in Skopje-nor Albanian rights. As for Albania, when they can stop rampant gun running and drug dealing, prostitution and illegals, and corruption in their judiciary and police-then they can apply. The EU has rushed to bring in these countries, NOT because they have met basic criteria-but because it suits Germany and the intellectually disadvantaged Frau Merkel. The position of Greece and Mitsotakis-since they painted themselves in a corner and cannot even supervise the clauses and protocols of the poison Prespes from Skopje, is very weak, as they fear that Skopje will revert to their delusions on the name "Republic of Macedonia" and the pseudo language and ethnicity. This is an act of "crimes against Greek history and patrimony"-You cannot change history to suit your goals and justify a false peoples and country for purposes of NATO or EU ascension. Shame on the UN and EU for crimes against Greece..The radical socialists and Marxists in the EU assemblies and the anti Hellenes in Greece are in their last gasps...BRAVO MACRON..!!!!!!!

Η οικονομία ήταν το φόρτε του

Αλήθεια πόσο θετικό θα ήταν άραγε το σενάριο να βλέπαμε αυτές τις 2 χώρες εντός Ε.Ε., ίσως δε κάποια στιγμή και την Τουρκία, και εμείς να κοιτάγαμε απ' έξω???? PS "Καμία θυσία για το ΕΥΡΏ"

Κρίμα

Το να έχουμε τα Σκόπια μόνο στο ΝΑΤΟ και όχι στην ΕΕ θα σημάνει ότι θα παραμείνουν υπό τουρκική επιρροή. Πρέπει να καταφέρουμε να τους μπασουμε, λίγο τα ανοιχτά σύνορα και λίγο το κόλλημα με την Μακεδονία που έχουν και ο χρόνος θα κάνει την δουλειά του. Η Αλβανία είναι καμμένο χαρτί, έξω για κάνα δυο δεκαετίες ακόμα και βλέπουμε.

Κάποιος

Αγαπητέ... Η Ε.Ε. ούτε ένωση είναι, ούτε ευρωπαϊκή είναι. Είναι ξεκάθαρα το 4ο Γερμανικό-οικονομικό Ράιχ...

Fck France

Οι Γάλλοι είναι οι γυφτοι απλά .

ΓΙΑΝΝΗΣ

Πες μου εσύ από ποια Χωρα είσαι, για να σου πώ τι είσαι..

αλεξ

παντως ειναι αδικια να μην ειναι η αλβανια,στην ευρωπη,που ειναι ενας τοσο εξυπνος και εργατικος λαος..αλλωστε πλεον η ευρωπη δεν ειναι και κανενα παραδειγμα προς μιμησην,αφου μετα τη βρετανικη αποχωρηση,και,εαν εξαιρεσουμε τη γερμανια,η ευρωπαικη ενωση μαλλον εχει γινει ενα κλαμπ απο λουζερς..σιγα τα μελη δηλαδη..κατι πολωνιες,λεττονιες,βουλγαριες ρουμανιες και ελλαδες αποτελουν την ευρωπαικη ενωση,γιατι οχι δηλαδη και η αλβανια,καλυτεεοι ειναι οι αλλοι που απολαμαβανουν τα ευρωπαικα λεφτα?

Μπάφος

Σωστό και δίκαιο ! Αλβανία οι καλύτερη χασισοφυτεία,οι μέγιστοι σαλταδόροι,οι καλύτεροι δολοφόνοι,ολοκληρωμένοι μαχαιροβγάλτες κλπ Ειναι δίκαιο,να γίνει πράξη

Suzie

Βόρεια Μακεδονία λέγεται, όχι Σκόπια.

Αλέκος

ΟΥΣΤ

ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά το ΟΧΙ της Ε.Ε., ο Ζάεφ είπε θα κάνει εκλογές;; Και είχαμε μία σκασίλα... Βρέθηκε μία ηλίθια ελληνική κυβέρνηση και χάρισε στους Σλάβους τών Σκοπίων, όνομα ,ιστορία και πολιτισμό, τα οποία δεν έφεραν μαζί των, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, το 600 μ.Χ., ''ελέω Βυζαντινών Αυτοκρατόρων''. Ποτέ στην Ε.Ε. τα Σκόπια οι κλέφτες του Ζάεφ..

Kόντρας

Aλέξη, από τις Πρέσπες μέχρι το όχι στον Ζάεφ δύο φρεγάτες δρόμος ήτανε ρε. Γατάκι, έ γατάκι.

ΕΙΣΤΕ ΑΣΟΒΑΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΣ Αρθρου. ' Νέο βέτο της Γαλλίας για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ' . Μας γραφει μια πρωτευουσια και μια χωρα. Απο ποτε μπαινουν οι πρωτευουσες στην ΕΕ? Εκτος αν τα Σκοπια δεν ειναι πρωτευουσα. Ντρεπεστε να πειτε το ονομα?

Jim

Ντροπή είναι να λες ένα σλαβικό κράτος με το Ελληνικό ονομα Μακεδονία και όχι να το λες Σκόπια . Εμείς πάντα Σκόπια θα τα λέμε.... Δεν σε χάλασε εεεε;

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ

Mάθε, Βλ@κ@, ότι η κατάπτυστη "συμφωνία" ΔΕΝ δεσμεύει κανέναν ιδιώτη, άρα και ούτε το ιδιωτικό Πρώτο Θέμα. Εμείς θα απαντούμε με ότι έγραψε ο Στράβων πριν από 2000 χρόνια: Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία.

...

Κύριε, Τσίπρα;; Εσείς;;;

Παρατηρητής

Ο προδότης τα έδωσε όλα, έδωσε το Βόρεια στο όνομα τους, γιατί έπρεπε να τους λέει και το επίσημο ελληνικό κράτος με αυτό το όνομα; Εμάς γιατί δεν μας λένε ELLADA ή ELLAS και μας λένε GREECE, GRECIA κλπ; Έτσι και εμείς το Βόρεια Μ. του προδότη Αλέξη το "μεταφράζουμε" Σκόπια......

EU

Η διεύρυνση δεν είναι αυτοσκοπός, η ευημερία των χωρών μελών είναι. Ο χασισοβολώνας της Ευρώπης χρειάζεται δεκαετίες σκληρής δουλειάς για να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται. Η επιμονή της Γερμανίας είναι ακατανόητη, έδωσε πάτημα στου Βρετανούς αντι-ευρωπαιστές να κάνουν αυτό που έκαναν, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ένωση σε διάλυση. Ευτυχώς, ο τραγικός σε εθνικό επίπεδο Μακρόν, ενεργεί με σύνεση και σοφία σε διεθνές επίπεδο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης