Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας μετά τις επιθέσεις: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας μετά τις επιθέσεις: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Η επίθεση θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα του βασιλείου να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του – Το σχέδιο εισαγωγής της Aramco στο Χρηματιστήριο μπορεί επίσης να αναβληθεί

068_FtpTrial-AA_01062019_964816
Σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανησυχίας μετά τις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία, και την κατάληψη, από το Ιράν, πλοίου με καύσιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ εμφανίζεται καθησυχαστικός όπως άλλωστε και ο Ντόναλντ Τραμπ, στις προ ολίγων ωρών δηλώσεις του.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε, συγκεκριμένα, πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το «βασίλειο θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του και μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή τους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η επίθεση θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα του βασιλείου να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του –από τις οποίες εξαρτώνται τα έσοδά του– παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει για τον σκοπό αυτόν.

Το σχέδιο εισαγωγής της Aramco στο Χρηματιστήριο μπορεί επίσης να αναβληθεί, επειδή η επίθεση αυτή ίσως πλήξει την αξία της μετοχής της.

Συνάντηση του βασιλιά με Τραμπ

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε, νωρίτερα, τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αύξηση, εφοδιάζοντας την αγορά.

Οι τιμές «δεν αυξήθηκαν πάρα πολύ και έχουμε τα στρατηγικά αποθέματα, που είναι τεράστια, και μπορούμε να αποδεσμεύσουμε ένα μέρος τους», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στοχοθέτησαν δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κρατικού κολοσσού πετρελαίου Aramco.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύθηκαν μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, τους οποίους στηρίζει το Ιράν. Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1988 κατέγραψε η τιμή του μπρεντ.

Σε δήλωση- βόμβα προέβη, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν που κατηγορείται για άμεση εμπλοκή στο περιστατικό με την Aramco, από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Υποστήριξε τους αντάρτες της Υεμένης, Χούτι, σχετικά με τις επιθέσεις, παρόλο που αρνείται τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης στο επεισόδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης