Brexit: «Stop» σε άτακτη έξοδο και πρόωρες εκλογές βάζει η Βουλή

Brexit: «Stop» σε άτακτη έξοδο και πρόωρες εκλογές βάζει η Βουλή

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα επιχειρήσει να περάσει για μία ακόμη φορά το αίτημα να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές 

boris_artv2
Στην παγίδα που έστησε έπεσε ο εκκεντρικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο έβαλε «φρένο» στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και το άτακτο Brexit.

Με δεμένα τα χέρια, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα επιχειρήσει να περάσει για μία ακόμη φορά το αίτημα να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη. Το σχέδιο νόμου για μπλόκο στο Brexit χωρίς συμφωνία πέρασε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Πριν από λίγο, η κυβέρνηση του Λονδίνου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου να επικυρωθεί από την Βουλή των Λόρδων ως τις 17:00 αύριο Παρασκευή. Αυτό ανέφερε μέσω Twitter το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Association Press.

Ο Μπόρις Τζόνσον πιέζεται ασφυκτικά, καθώς από τις 9 Σεπτεμβρίου η Βουλή των Κοινοτήτων θα αναστείλει τις εργασίες της έως τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες έως την ημερομηνία εξόδου του Λονδίνου από την Ε.Ε.

Οι ψηφοφορίες που έγινε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων έδειξαν δύο πράγματα:

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να πέσει στα... πόδια των Ευρωπαίων εταίρων για μία νέα παράταση του Brexit μέχρι τον Ιανουάριο εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου. Ο ίδιος όμως έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση.

Ο Τζόνσον, αν και είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί ότι θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα ζητήσει για δεύτερη φορά τη γνώμη των Βρετανών βουλευτών για το θέμα την προσεχή εβδομάδα.

Κλείσιμο
Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν το αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή. Μόλις 298 Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ο απαιτούμενος αριθμός ήταν 434, δηλαδή τα δύο τρίτα των βουλευτών.

«Το βρετανικό κοινοβούλιο σταματά τον Τζόνσον από ένα Brexit χωρίς συμφωνία και την προκήρυξη νέων εκλογών», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, οι Εργατικοί, μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχτηκε χθες δριμεία κριτική από τον Βρετανό όταν έδωσε γραμμή στα στελέχη του κόμματός του λέγοντας χαρακτηριστικά να απόσχουν από την ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές αφού δεν έχει ακόμη λάβει σάρκα και ο οστά ο νόμος που απαγορεύει το άτακτο Brexit.

Αύριο το απόγευμα, η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να επικυρώσει το νόμο που έλαβε χθες τις ευλογίες της Βουλής των Κοινοτήτων (327 ψήφισαν υπέρ και 299 κατά). Ο Κόρμπιν εκμεταλλεύτηκε την τυπική αυτή διαδικασία καλώντας τους Εργατικούς να μην ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Η κίνηση του Κόρμπιν ήταν βούτυρο στο ψωμί του Τζόνσον, ο οποίος έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «κότα» γιατί δεν θέλει να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές κι ότι η στάση του αυτή έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι, εάν γίνονταν τώρα πρόωρες εκλογές, θα έτρωγε τη...σκόνη του Βρετανού πρωθυπουργού και ηγέτη των Τόρις.

Από την πλευρά της η Βουλή των Λόρδων έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να εγκρίνει το σχέδιο νόμο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.
Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα – από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Με την κυβέρνηση των Τόρις να ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ ανακήρυξε το «τέλος της λιτότητας» ενώπιον του ημικυκλίου, εξαγγέλλοντας αύξηση των δημοσίων δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και για τις υποδομές.

Παρά το γεγονός ότι έχει χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία κι έχει ήδη τρεις κοινοβουλευτικές ήττες στο ενεργητικό του, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Σάιμον Κόβενι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιρλανδίας, δεν συμφώνησε ακριβώς: δεν έχει υπάρξει «καμία πρόταση από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση», τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στην ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.

Ο κίνδυνος αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία επιτείνεται, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΕ είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατομμύρια ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης