Brexit: Τριπλή ήττα για τον Τζόνσον - Δεν του έδωσαν ούτε τη διέξοδο των εκλογών

Brexit: Τριπλή ήττα για τον Τζόνσον - Δεν του έδωσαν ούτε τη διέξοδο των εκλογών

 «Τρέχει» το μπλόκο στην no deal αποχώρηση -  Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε οι διαδικασίες να προχωρήσουν πριν η Βουλή να κλείσει την επόμενη εβδομάδα - Το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βoυλή των Κοινοτήτων θα επιστρέψει εκεί το απόγευμα της Παρασκευής

joh4
Ταχύτατα προχωρούν, όπως φαίνεται, οι διαδικασίες στη Βρετανία όσον αφορά το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει, όχι μόνο την κυβέρνηση Τζόνσον, αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31 Ιανουαρίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε οι διαδικασίες να προχωρήσουν σε όλα τα κοινοβουλευτικά επίπεδα πριν η Βουλή να κλείσει από τον Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενημερώθηκαν ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης θα επιστρέψει στο ίδιο σώμα μέχρι τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο κάποιας προσπάθειας κωλυσιεργίας..

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί από τους βουλευτές τη Δευτέρα και στη συνέχεια να παρουσιαστεί προς βασιλική έγκριση.

Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA) μετέδωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου να επικυρωθεί ως το απόγευμα της Παρασκευής χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



Τζόνσον: Ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός

Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί ποτέ του από τους Βρετανούς πολίτες. Ένας διορισμένος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας που έχασε τρεις συνεχείς ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο λόγος για τον Μπόρις Τζόνσον. Τον πρωθυπουργό που κατάφερε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην πολυτάραχη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου την εποχή του Brexit ως ο πλέον αποτυχημένος πρωθυπουργός από την εποχή του Άρτσιμπαλντ Πρίμροουζ, το 1894.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε ακόμα μια «μάχη» στο κοινοβούλιο καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων αποφάσισαν με ψήφους 298 υπέρ και 56 κατά να απορρίψουν την πρόταση του διορισμένου πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κλείσιμο
H Μεγάλη Βρετανία κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιες εναλλακτικές επιλογές έχουν απομείνει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε για ακόμα μια φορά να διεκδικήσει την εξουσία που του αναλογεί καταφέρνοντας να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία. Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ ενός νόμου που θα αναγκάζει, όχι μόνο την κυβέρνηση Τζόνσον, αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31 Ιανουαρίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Κάτι που, μετά από τρία χρόνια από το δημοψήφισμα, αναμένεται να συμβεί (εκτός απροόπτου) τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.

«Η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν λυπηρή αν δεν ήταν τόσο διασκεδαστική»

Ωστόσο η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου δεν δεσμεύσει σε καμία περίπτωση την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες δεν ενδιαφέρονται για τις μονομερείς αποφάσεις του Λονδίνου. Για την ΕΕ η συμφωνία που έχει υπογραφεί από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί, εντούτοις και τα 27 κράτη – μέλη δεν θα εκφράσουν αντιρρήσεις για μια νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, εφόσον το ζητήσει ρητώς το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει κανένα κράτος να παραμείνει στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψει και συνεπώς η Κομισιόν συνεργάζεται με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες ενός ασύντακτου Brexit. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει μια άτακτη έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ως «ακραίο φαινόμενο» ώστε να αποδεσμεύει κεφάλαια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα εν λόγω κεφάλαια η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρέχει και βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα εναπομείναντα κράτη – μέλη ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα τόσο της ΕΕ ως νομικού προσώπου  όσο και των κρατών – μελών που την συνθέτουν.

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες παρακολουθούν έκπληκτοι τις εξελίξεις στην παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ευρώπης. Η πρακτική του Μπόρις Τζόνσον, ήτοι να δηλώνει ευθέως πως είναι ψεύτης και εντούτοις να μπορεί να ζητεί εκλογές, έχει αφήσει άφωνους πολιτικούς στην άλλη πλευρά της Μάγχης. «Η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν λυπηρή αν δεν ήταν τόσο διασκεδαστική» δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ περιμένει το Λονδίνο να κάνει το επόμενο βήμα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τους 27 πρεσβευτές των κρατών – μελών αναφέρουν ότι κανένα κράτος – μέλος δεν θα αρνηθεί μια ακόμα παράταση στη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Υπό έναν και μόνο όρο. Να την ζητήσει επισήμως το Λονδίνο. Ωστόσο, τόσο η Κομισιόν όσο  και οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών – μελών προετοιμάζονται για ένα ασύντακτο Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης