Γιοχάνες Χαν προς Σκόπια: «Μεταρρυθμίστε το δικαστικό σύστημα»

Γιοχάνες Χαν προς Σκόπια: «Μεταρρυθμίστε το δικαστικό σύστημα»

«Το σημαντικό τώρα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Οκτωβρίου, είναι να υιοθετηθεί ο νόμος για τον Γενικό Εισαγγελέα» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. 

000_1H11UO
Συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία ενός κράτους δικαίου τίθενται από την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων στην Ένωση.

«Τα Σκόπια πρέπει να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός τους ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορούν να χειριστούν υποθέσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, προτού να οριστεί η ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

«Το σημαντικό τώρα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Οκτωβρίου, είναι να υιοθετηθεί ο νόμος για τον Γενικό Εισαγγελέα που παρέχει σημαντικές διασφαλίσεις για το κράτος δικαίου» συνέχισε ο Επίτροπος.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ιδρύθηκε με βάση μια συμφωνία του 2015 για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Βασικό καθήκον του ήταν να χειριστεί τα αδικήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις που οι τοπικές αρχές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν επειδή επηρεάζονταν από την πολιτική εξουσία.

Κλείσιμο
Η εντολή αυτού του ειδικού εισαγγελέα έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως ελάχιστες υποθέσεις ολοκληρώθηκαν. Το κοινοβούλιο αναμένεται τώρα να εγκρίνει έναν νόμο που θα επεκτείνει την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα και στις υποθέσεις που χειρίστηκε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Την ελπίδα ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό εξέφρασε, πριν από μια εβδομάδα, ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πεντάροφσκι: «Η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του έτους και ελπίζει ότι θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο», τόνισε.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνία με την οποία τα Σκόπια θα γίνουν το 30ό μέλος του Συμφώνου. Η διαδικασία επικύρωσης υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί περίπου ένα έτος.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε επισήμως στα Σκόπια την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης