Ισραήλ: Ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του ανάμεσα στα θύματα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα

Ισραήλ: Ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του ανάμεσα στα θύματα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα

Οι Ισραηλινές επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για τις 200 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ

21066519
Τουλάχιστον 200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, το οποίο σε αντίποινα προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένα νήπιο και ένας Παλαιστίνιος ένοπλος, καθώς οι αψιμαχίες συνεχίζονται κατά μήκος των συνόρων για δεύτερη ημέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 14 μηνών σκοτώθηκε στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Η αδελφή της τραυματίστηκε σοβαρά ενώ όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα, νεκρή είναι και η μητέρα της μικρής Σάμπα Άμπου Αράρ, η οποία ήταν έγκυος.

Η Φαλαστίν Άμπου Αράρ, 37 ετών, έφερε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την σώσουν.

"Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συγγενής τους.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το συμβάν αυτό. Λίγο νωρίτερα, πριν γίνει γνωστός ο θάνατος του παιδιού, ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Κόνρικους, σχολιάζοντας τις επιδρομές στη Γάζα είχε επαναλάβει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθετούν μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Καθώς η κατάσταση στα σύνορα κλιμακώνεται, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κλείνει τις μεθοριακές διαβάσεις με τη Γάζα και τις ζώνες αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Κλείσιμο
Οι συγκρούσεις αυτές, οι χειρότερες εδώ και πολλές εβδομάδες, σημειώνονται μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων, μετά τον τραυματισμό δύο Ισραηλινών στρατιωτών από πυρά. Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της Χαμάς.

Από το πρωί σήμερα εκτοξεύτηκαν περίπου 200 ρουκέτες εναντίον κοινοτήτων στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ. Αρκετές δεκάδες από αυτές πάντως αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Πολλές άλλες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Μια 50χρονη Ισραηλινή τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα ρουκέτας στο Κιριάτ Γκατ, 20 χιλιόμετρα βορείως της Γάζας. Ένας Ισραηλινός, επίσης 50 ετών, τραυματίστηκε από θραύσματα στην Ασκελόν, όπως ανέφερε η αστυνομία κάνοντας λόγο και για άλλους τραυματίες, για τους οποίους όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτός από τις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν, συνήθεις στόχους επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και εναντίον πόλεων στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στο Μοντίν και το Ρεχοβότ. Αργά το απόγευμα, οι σειρήνες εξακολουθούσαν να ηχούν στις μεθοριακές ζώνες του Ισραήλ και η αστυνομία κάλεσε του κατοίκους να κατευθύνονται στα καταφύγια κάθε φορά που σημαίνει συναγερμός.

Σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο περίπου 30 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ισραηλινά άρματα βομβάρδισαν επίσης πολλές στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς. Μεταξύ των στόχων ήταν πέντε βάσεις της Χαμάς, μια κοινή βάση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και αρκετές βάσεις της τελευταίας οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος μαχητής και άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ορισμένων ρουκετών, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τα πλήγματα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης απειλεί ότι θα επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ, όπως στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Μια πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέφερε ότι η Αίγυπτος κάνει μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για να ηρεμήσει την κατάσταση, ενόψει και της έναρξης του Ραμαζανιού, τις επόμενες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. "Επείγει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών", τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιανιτς, κάνοντας έκκληση για "αποκλιμάκωση".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης