Τη λύπη της εξέφρασε η ΕΕ για το «μπλόκο» των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο

Τη λύπη της εξέφρασε η ΕΕ για το «μπλόκο» των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι η κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

petroliran
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «λύπη» της, μέσω της εκπροσώπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε ότι η αμερικανική απόφαση «διακινδυνεύει να υπονομεύσει την εφαρμογή» της πυρηνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία όσο το Ιράν συνεχίζει να την εφαρμόζει πλήρως και αποτελεσματικά».

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία αν η Ουάσινγκτον αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της ενάντια στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνονται από τέτοιες απειλές.

«Το Ιράν είναι ένα παράνομο καθεστώς. Προσπαθούν να κρατούν χώρες ομήρους για να τις εκβιάζουν», υποστήριξε ο Χουκ. Πρόσθεσε ότι η «μαφιόζικη συμπεριφορά» της Τεχεράνης δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ από το να πράξουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να μηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης