Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κοσόβου για τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κοσόβου για τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα

«Οι πιέσεις δεν περνάνε σ` εμάς» διεμήνυσε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι - Νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει την άρση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του για τα προϊόντα από την Σερβία

586de0ed1dc524f7128b4fa0
Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ράμους Χαραντινάι, οξύνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για άρση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του για τα προϊόντα από την Σερβία, στις 21 Νοεμβρίου του 2018.

Σχολιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τις απειλές που φτάνουν από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κοσσόβου αν δεν άρει του δασμούς, δήλωσε: «Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με την Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ` εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα».

Ο Ράμους Χαραντινάι επανέλαβε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν όταν θα λάβει εγγυήσεις ότι η οριστική συμφωνία με την Σερβία θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Κοσσόβου. Επιβεβαίωσε ότι δέχεται καθημερινά πιέσεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Φίλιπ Κοσνέτ αλλά - όπως είπε- δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Η Ουάσιγκτον ζητάει την άρση των δασμών, για να επιστρέψουν οι Σέρβοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να βρεθεί οριστική λύση μέσα στο 2019.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Φίλιπ Κόσνετ παρέδωσε στον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω της οποίας του ζητά να άρει του δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κοσσόβου RTK2.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ηγεσία του Κοσόβου αρνηθεί να άρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα η Ουάσιγκτον απειλεί την Πρίστινα με επιβολή κυρώσεων.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το RTK2, η επιστολή εστάλη και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ράμπυς Χαραντινάι και στον πρόεδρο της Βουλής Κάντρι Βέσελι. Η επιστολή φέρει την υπογραφή της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το Κόσοβο στις 21 Νοεμβρίου επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές προϊόντων από την Σερβία την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αργότερα η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να διευρύνει την επιβολή των δασμών 100% στις εισαγωγές όλων των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Κεντρική Σερβία αλλά και προϊόντων μη σερβικής προέλευσης.

Οι ενέργειες αυτές της Πρίστνα προκάλεσαν την αντίδραση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης