Ξεκάθαρο μήνυμα από Βρετανία: Brexit με συμφωνία, αλλά χωρίς παράταση

Ξεκάθαρο μήνυμα από Βρετανία: Brexit με συμφωνία, αλλά χωρίς παράταση

Στέλνουν ξανά τη Μέι για διαπραγματεύσεις

ther32
Μπορεί οι βουλευτές να στήριξαν την πρότασή της Τερέζα Μεί να αφαιρεθούν τα πιο δύσκολα κομμάτια της συμφωνίας για το Brexit και να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με την ΕΕ, αλλά αφού ψήφισαν τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, οι βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως και εκείνη για καθυστέρηση της αποχώρησης από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία της Μέι από τη Βουλή.
 
Οι βουλευτές στήριξαν την αναζήτηση εναλλακτικού διακανονισμού για να αντικατασταθεί το λεγόμενο backstop, για τα ιρλανδικά σύνορα, στη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες για το τι θα χρειαστεί να εγκρίνει μια συμφωνία Brexit, δήλωσε αργά σήμερα εκπρόσωπος της Bρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τις ψηφοφορίες σε σειρά τροπολογιών στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση προόδου για τη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας αν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με το backstop», είπε ο εκπρόσωπος.

«Η στάση της ΕΕ παραμένει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποχωρήσει με μια συμφωνία. Θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της καθώς και προς εκείνο του ΗΒ», πρόσθεσε.

Τουσκ: Το «backstop» είναι κομμάτι της συμφωνίας και δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επανέλαβε αργά σήμερα ότι η συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπεψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τροπολογίας Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

«Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Τουσκ, δια εκπροσώπου του.

«Το backstop είναι μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης και η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Εγκρίθηκε η τροπολογία Μπράντι για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης