Αφγανιστάν: 30 νεκροί από ανταλλαγή πυρών - Ένοπλοι εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτήριο

Αφγανιστάν: 30 νεκροί από ανταλλαγή πυρών - Ένοπλοι εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτήριο

Της εισβολής των ενόπλων σε κυβερνητικό κτίριο προηγήθηκε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων

afgan_main
Εικοσιέξι άμαχοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

Ένοπλοι -πιθανότατα Ταλιμπάν- εισέβαλαν νωρίτερα σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αφού αντάλλαξαν πυρά με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και κράτησαν ομήρους.

Τρεις δράστες επίσης σκοτώθηκαν, ενώ 16 άμαχοι και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ραχίμι τόνισε ότι δύο κτίρια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο κτίριο βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης.

Η επίθεση αυτή ξεκίνησε τις πρώτες απογευματινές ώρες, αφού προηγουμένως ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε ένα αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, έξω από το υπουργείο Δημοσίων Έργων. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

afganisrtan_explosion
Κλείσιμο

Οι ένοπλοι κατέφυγαν σε ένα γειτονικό κυβερνητικό κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

«Περισσότεροι από 260 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας», είπε ο Ραχίμι.

Ένας αξιωματούχος που εργάζεται σε γειτονικό κυβερνητικό κτίριο είπε ότι οι υπάλληλοι κλειδώσαν μέσα στα γραφεία τους αφού άκουσαν τις εκρήξεις και τα πυρά. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εκκαθαρίσουν την περιοχή και να απελευθερώσουν τυχόν ομήρους, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν τα πυρά έχουν παύσει.

Οι επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν. Συνήθως, αποδίδονται στους Ταλιμπάν οι οποίοι μάχονται για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις από επαρχίες στρατηγικής σημασίας, να ανατρέψουν την κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Δύση και να επαναφέρουν τη δική τους, ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Την περασμένη Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει από το Αφγανιστάν τουλάχιστον 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες, από τους 14.000 που βρίσκονται σήμερα στη χώρα αυτή.

Η προοπτική της αμερικανικής αποχώρησης βύθισε στην αβεβαιότητα το σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Αφγανιστάν. Καθώς η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας επιδεινώνεται, ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αντικατέστησε την Κυριακή τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών με δύο αδιάλλακτους αντιπάλους των Ταλιμπάν.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν σημειωθεί 22 επιθέσεις στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 510 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από χίλιοι, μόνο στην πρωτεύουσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης