Στρασβούργο: Τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Στρασβούργο: Τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Ο δράστης είναι 29 ετών,  γεννήθηκε στο Στρασβούργο και το πρωί διέφυγε από έρευνα στο σπίτι του - Πεδίο μάχης στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ο ένοπλος καταδιώκεται και έχει τραυματιστεί

stra1
Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες (πάνω από 10) σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, σε χριστουγεννιάτικη αγορά, προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατικό» από τον εκπρόσωπο των γαλλικών αρχών ασφαλείας, καθώς ο ύποπτος δράστης βρισκόταν στη λίστα με τους υποψήφιους για τρομοκρατικό χτύπημα, την οποία διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες. Ως τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίστηκε τόσο από την αστυνομία, όσο και από τη νομαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο δράστης είναι ένας 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε αρχικά έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πυροβόλησε εναντίον ατόμων, ένα εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας. Ο τουρίστας δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός της ειδικής ομάδας κρούσης Sentinelle, με μέλη της οποίας συναντήθηκε ο δράστης και αντάλλαξε πυροβολισμούς. Από τους 11 τραυματίες, οι επτά αναφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι τέσσερις έχουν διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Αντικρουόμενες πληροφορίες υπάρχουν όσο αφορά την τύχη του δράστη. Η γαλλική αστυνομία έχει εντοπίσει και παγιδεύσει τον δράστη της επίθεσης και άνδρες της ανταλλάσσουν πυρά μαζί του, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα, όμως λίγο αργότερα άλλη πηγή του πρακτορείου Reuters είπε ότι ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης. Σε φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί διακρίνονται να ανταλλάσουν πυροβολισμούς, ενώ καλύπτονται σε κτίρια.

Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο του Στρασβούργου, στην πλατεία Κλεμπερ και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν εκεί είναι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Οπως είπε στο protothema.gr  η αστυνομία οδήγησε τον ίδιο μαζί με περίπου τριάντα άτομα συνολικά, στο πίσω μέρος μιας καφετέριας και να παραμείνουν εκεί με κλειστά όλα τα φώτα. Μαζί με τον κ.Ανδρουλάκη βρίσκονται άλλοι τρεις Ελληνες - όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
Κλείσιμο

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, πρόλαβε να αποχωρήσει πριν αποκλειστούν οι δρόμοι από την αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι δεν επικράτησε πανικός.

Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία έδωσε εντολή να παραμείνει κλειστό το ευρωκοινοβούλιο, παρ' ότι το κτίριο βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το περιστατικό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Για λόγους ασφαλείας, επίσης, η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη. Ειδικότερα, η γαλλική αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής Neudοrf και γύρω από το Πάρκο του Αστεριού να παραμείνουν περιορισμένοι στις οικίες τους και να αποφύγουν την έξοδο σε μπαλκόνια ή να βρίσκονται κοντά σε παράθυρα, καθώς διεξάγεται η επιχείρηση.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν ένοπλο, ο οποίος πυροβόλησε αρχικώς δύο άτομα και αμέσως διέφυγε μέσω των στενών, πυροβολώντας μία ακόμη φορά. Άλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πυροβολισμούς σε πολλά σημεία της πόλης, ενδεχομένως και από διαφορετικά άτομα.

Η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, έδωσε εντολή να μεταβεί άμεσα στο Στρασβούργο ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ. Εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της επιχείρησης. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί: 



stra3

Το σώμα της Εθνοσυνέλευσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι η είδηση της επίθεσης στο Στρασβούργο έγινε γνωστή την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. «Θα ήθελα με τους συναδέλφους να εκφράσουμε την αλληλεγγύη της Εθνοσυνέλευσης στους κατοίκους της πόλης του Στρασβούργου που είναι θύματα απόψε μιας επίθεσης που άφησε αρκετούς νεκρούς και αρκετούς τραυματίες», δήλωσε ο αναπληρωτής του Σώματος Haut-Rhin Olivier Becht.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Nicole Belloubet από την πλευρά της πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση: «Μάθαμε πριν από μία ώρα πριν για την επίθεση. Η δικαστική αστυνομία ενεργοποιήθηκε και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

strasburg


stra11
stra22


a shooting at the city center of Strasbourg

stra4
stra5
stra6
stra7

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο σε 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται ότι έγινε επίθεση, και άκουσε κρότους, για τους οποίους, όπως ανέφερε, «δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί».

Ο Σταύρος Ιωαννίδης έκανε λόγο για πληροφορίες ότι ο δράστης ή δράστες έχουν καλάσνικοφ. «Δεν μπορούμε να βγούμε, ο κόσμος εκκενώνει την περιοχή, τρέχουν κάποιοι στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αστυνομικοί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του σταθμού Απόστολος Μαγγηριάδης, ο οποίος βρίσκεται σε εστιατόριο, κοντά στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς.

«Είμαι το εστιατόριο... Είμαστε κλειδωμένοι με κλειστά τα φώτα. Περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συμβάντος. Υπάρχουν πληροφορίες από πολίτες ότι οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή. Είδα από τα παράθυρα κόσμο να τρέχει. Είμαστε στο πίσω μέρος του εστιατορίου και περιμένουμε να ελευθερώσει η αστυνομία το χώρο» τόνισε ο Απόστολος Μαγγηριάδης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης