Ζάεφ: «Ο Γκρούεφσκι θα επιστραφεί στην ΠΓΔΜ»

zaef65

«Όλα θα γίνουν όπως είπα. Και σας λέω ότι ο Γκρούεφσκι θα επιστραφεί! Γιατί το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι είναι στο πλευρό μας. Θα επιστραφεί!», δήλωσε ο Ζάεφ

O πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με κατηγορίες για διαφθορά και έχει ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία, θα επιστρέψει στα Σκόπια, όπως δεσμεύτηκε σήμερα ο σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Όλα θα γίνουν όπως είπα. Και σας λέω ότι ο Γκρούεφσκι θα επιστραφεί! Γιατί το διεθνές δίκαιο και οι νόμοι είναι στο πλευρό μας. Θα επιστραφεί!», δήλωσε ο Ζάεφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Alsat-M.

Τόνισε επίσης ότι όσοι εμπλέκονται στη διαφυγή του Γκρούεφσκι θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Η δήλωση του προέδρου Ζάεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα, που επικαλούνταν πηγή της αστυνομίας και ήθελαν τον Γκρούεφσκι να έχει διαφύγει στην Ουγγαρία μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας με τη βοήθεια Ούγγρων διπλωματών.

Τα ίχνη του ωστόσο έχουν χαθεί από τις 8 Νοεμβρίου.

Τον Μάιο, ο Γκρούεφσκι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2016 και είναι επίσης πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, καταδικάστηκε για την αγορά πολυτελούς οχήματος με εκτιμώμενο κόστος άνω των 500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Μάλιστα

Ο Τσίπρας δίδαξε την κολοτουμπα στον ζαεφ, και ο ζαεφ διδάσκει τώρα την δημοκρατική δικτατορία στον Τσίπρα!!!

Μυστήριο

Το πώς γίνεται και ο Γκρουέφτσκι, που γέμισε με αρχαία αγάλματα και μεγαλέξανδρους την πΓΔΜ και με αρχαιοελληνικά-μακεδονικά ονόματα, έχει τόσους πολλούς υποστηρικτές στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο μυστήριο!

Εθνικιστικό βαλκανοτρελοκομείο

Μπορεί να 'ρθει κι εδώ, θα βρει φιλοξενία, εδώ έχουμε πολλούς κατά της συμφωνίας κι υπέρ του να κρατήσει η πΓΔΜ το σκέτο Μακεδονία και τους μεγαλέξανδρους (αρκεί εμείς, ως άλλη στρουθοκάμηλος, να μην αναγνωρίζουμε κανένα συνθετικό, όλη η υπόλοιπη υφήλιος ας την λέει σκέτη Μακεδονία). Το ίδιο ακριβώς λέει κι ο Γκρουέφτσκι: όλος ο υπόλοιπος κόσμος να μάς λέει σκέτο Μακεδονία κι η Ελλάδα ας μάς λέει όπως θέλει.

Βοριάδες δέρνουν τα λογικά σου

Τρομεροί «βοριάδες» δέρνουν τα λογικά σου. Δίκαιο δεν είναι αυτό το οποίο θεωρούν οι «πολλοί», αλλά αυτό το οποίο ανήκει στους ιδιοκτήτας. Οι Βαρδαρίτες δεν θα έπρεπε ποτέ να ονομάζονται Μακεδόνες, ούτε η εθνότητά τους να λέγεται Μακεδονική (διότι είναι Σλάβοι, Αλβανοί, Ρομά, Βούλγαροι κ.λ.π.), αλλά και επ᾿ ουδενί η γλώσσα τους να λέγεται Μακεδονική. Τώρα λοιπόν απάντησέ μου στο ερώτημα: Πώς θα ονομάζεται το νότιο τμήμα της χώρας τους; Μήπως Νότια Βόρια Μακεδονία ή Βόρια Νότια Μακεδονία;

Εθνικιστικό βαλκανοτρελοκομείο

H γλώσσα αυτή λεγόταν ήδη από τη δεκαετία του 1920 μακεδονική, επειδή όλες οι άλλες γλώσσες της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας είχαν ήδη ονόματα γλωσσών (ελληνικά, αλβανικά, βουλγαρικά, τουρκικά, σεφραδίτικα - λαντίνο, ρομάνι). Όλοι αυτοί που ζούσαν στην περιοχή και μίλαγαν όλες αυτές τις γλώσσες έκαναν τη νεώτερη πολύγλωσση Μακεδονία (φυσικά δεν έχει σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο ή τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που ακολούθησε). Γι αυτό και η μόνη γλώσσα που δεν είχε όνομα ως τότε και μιλιόταν στην περιοχή ονομάστηκε μακεδονική (επίσημα λέγεται ήδη macedonian διεθνώς από το 1967 στο διεθνές πρότυπο ονομασιών και κωδικών γλώσσων). Για πιο πολλά ψάξτε: international standard ISO for language names and codes.

Ελληνικοτάτη διάλεκτος

Με λίγα λόγια ισχυρίζεσθαι ότι, επιδή τους «τελειώσαν» οι λέξεις, σοφίστηκαν τη Μακεδοδονική γλώσσα. Η Μακεδονική δεν ήτο γλώσσα (ούτε μπορεί να είναι), αλλά είναι Ελληνικοτάτη διάλεκτος. Οι Έλληνες Μακεδόνες ομιλούσαν ελληνιστί. ΗΣΥΧΙΟΣ---- <Βηματίζει> τὸ τοῖς ποσὶ μετρεῖν. ἔστι δέ πως ἡ λέξις Μακεδονική. Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά ακόμα παραδείγματα. Καληνύχτα λοιπόν.

De facto ορολογία

Αυτά είναι το τι ισχύει ήδη. Καλώς ή κακώς η σλαβική γλώσσα της Μακεδονίας ονομάστηκε μακεδονική και από Έλληνες συγγραφείς (ήδη από τη δεκαετία του 1930), επειδή άκουγαν στη Μακεδονία να μιλιέται και μια γλώσσα που δεν ήταν ελληνικά, σερβικά, βουλγαρικά, αλβανικά, ούτε τουρκικά. Και αυτό έγινε πολύ πριν να γίνει ανεξάρτητη χώρα η πΓΔΜ. Οι ελληνόφωνοι της Μακεδονίας, ναι, μίλαγαν και μιλάνε ελληνικά (ταυτολογία). Όπως κι οι Αρβανίτες της Μακεδονίας μίλαγαν αλβανική διάλεκτο. Την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας θα υπήρχαν και τα Λατινικά.

Γλώσσα vs κράτος

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις γλώσσες με κράτη και με γεωγραφικές περιοχές. Επίσης, άλλο η γλώσσα που μιλάει ο κόσμος (λαλιά) κι άλλο η χώρα της οποίας έχει την υπηκοότητα. Σε πολλές χώρες μιλάνε περισσότερες από μια γλώσσα, και ίσως δεκάδες γλώσσες (πχ Ινδία). Ή μια γλώσσα μπορεί να ειναι μητρική γλώσσα των υπηκόων περισσότερων από μιας χωρών (τα γερμανικά σε Γερμανία, Αυστρία, αλλά και σε περιοχές του Βελγίου και της Ελβετίας). Γι αυτό και η ονομασία μιας γλώσσας δεν μπορεί να είναι πολιτική απόφαση κανενός κράτους κσι καμίας συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ήταν αστείο. Είναι decision at the bottom ή (σε επίσημα κείμενα) τελική απόφαση βασισμενη σε πόρισμα ειδικών γλωσσολόγων που θα βασίζεται στο όνομα που δίνουν οι ίδιες οι πληθυσμιακές ομάδες που μιλάνε τη γλώσσα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aifel01

Στον Πύργο εντοπίστηκε κάποιος αναρριχητής, ο οποίος και συνελήφθη - Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Πύργος, σύμφωνα με ανακοίνωση του εμβληματικού μνημείου στο Twitter

2