Σκόπια: Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τις συνταγματικές τροπολογίες

Σκόπια: Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τις συνταγματικές τροπολογίες

Η συζήτηση για κάθε τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες – Η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων αναμένεται ότι θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου 

zaev__7_
Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εισήλθε σήμερα η Βουλή των Σκοπίων, καθώς ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, θα συγκληθεί η Ολομέλεια για να ψηφίσει επί των τροπολογιών. Η ψηφοφορία αναμένεται ότι θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Η υπερψήφιση των τροπολογιών θεωρείται βέβαιη, καθώς για την έγκρισή τους απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Αφότου υπερψηφιστούν οι τροπολογίες, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ξεκινά η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζόραν Ζάεφ, η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης