Σκόπια: Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τις συνταγματικές τροπολογίες

zaev__7_

Η συζήτηση για κάθε τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες – Η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων αναμένεται ότι θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου 

Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εισήλθε σήμερα η Βουλή των Σκοπίων, καθώς ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, θα συγκληθεί η Ολομέλεια για να ψηφίσει επί των τροπολογιών. Η ψηφοφορία αναμένεται ότι θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Η υπερψήφιση των τροπολογιών θεωρείται βέβαιη, καθώς για την έγκρισή τους απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Αφότου υπερψηφιστούν οι τροπολογίες, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ξεκινά η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζόραν Ζάεφ, η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης