«Σειρά ενεργειών» κατά της κυβέρνησης Μαδούρο προαναγγέλλει ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ

«Σειρά ενεργειών» κατά της κυβέρνησης Μαδούρο προαναγγέλλει ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Μάικ Πομπέο, ωστόσο, δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια ως προς τη φύση των ενεργειών αυτών

madour-fot1
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για να προχωρήσει σε μια «σειρά ενεργειών» τις αμέσως προσεχείς ημέρες για να εντείνει την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την Παρασκευή.

«Θα δείτε τις επόμενες ημέρες μια σειρά ενεργειών που θα συνεχίσει να αυξάνει το επίπεδο της πίεσης εναντίον των ανθρώπων στην ηγεσία της Βενεζουέλας, οι οποίοι δρουν εναντίον των συμφερόντων του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Πομπέο. «Είμαστε αποφασισμένοι ο λαός της Βενεζουέλας να ανακτήσει την κυριαρχία του».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια ως προς τη φύση των ενεργειών αυτών.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για τη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει σταθερά τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο, που κατηγορεί ότι φιμώνει την αντιπολίτευση και φυλακίζει ηγέτες της.

Πέρυσι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις που απαγορεύουν την αγορά νέων αξιόγραφων που εκδίδουν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, η PDVSA. Έχει επίσης επιβάλλει πολλούς γύρους κυρώσεων σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μαδούρο.

Κλείσιμο
Η Βενεζουέλα βιώνει οξύτατη οικονομική κρίση επί των ημερών του Μαδούρο, με τον πληθωρισμό να έχει απογειωθεί και κατά ορισμένους υπολογισμούς να φθάνει ακόμα και το 200.000%, ενώ βασικά διατροφικά είδη και φάρμακα είναι δυσεύρετα. Η οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα προκάλεσε μαζική μετανάστευση.

Η προειδοποίηση του Πομπέο καταγράφηκε πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα πάρουν μέρος δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο Μαδούρο δεν έχει πάρει μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ από το 2015 και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι ενδέχεται να μην πάει ούτε φέτος, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Τον Αύγουστο, δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στα οποία είχαν προσαρμοστεί εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκαν εν μέσω μιας συγκέντρωσης σε ανοικτό χώρο στο Καράκας όπου μίλαγε ο Μαδούρο, τραυματίζοντας επτά στρατιώτες και οδηγώντας τις αρχές να συλλάβουν πάνω από δέκα υπόπτους, ανάμεσά τους αρκετούς αξιωματικούς του στρατού. Ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια απόπειρα δολοφονίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης