Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντέχει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες από τη Συρία

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντέχει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες από τη Συρία

 «Έχουμε ήδη 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο πληθυσμός του Ιντλίμπ είναι ίδιος. Η χώρα μας δεν έχει την δύναμη ή τη χωρητικότητα να φιλοξενήσει άλλους τόσους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο με Πούτιν και Ροχανί

erdogan2
Την πρόθεση της Τουρκίας να μην δεχθεί πλέον άλλους μετανάστες από τη Συρία ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκειας της τριμερής συνόδου με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν, στην Τεχεράνη.

Ο Τούρκος πρόεδος, παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω μετανάστευση από την Συρία.

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αποτρέψουμε ένα περαιτέρω κύμα μετανάστευσης από τη Συρία, οφείλουμε να πετύχουμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία έχει δώσει στέγη σε ήδη 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο πληθυσμός του Ιντλίμπ είναι ίδιος. Η χώρα μας δεν έχει την δύναμη ή τη χωρητικότητα να φιλοξενήσει άλλα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Δεν επιτεύχθηκε κατάπαυση πυρός

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, εν μέσω ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας ότι μία επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων θα προκαλέσει αιματοχυσία, σφαγή αμάχων και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν πρότεινε κατάπαυση πυρός, κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε στη σύνοδο.

«Οποιαδήποτε επίθεση στο Ιντλίμπ θα οδηγήσει σε καταστροφή, σφαγή και μία τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το Ιντλίμπ σε λουτρό αίματος. Εάν μπορούσαμε να ανακοινώσουμε μία κατάπαυση πυρός εδώ σήμερα, πιστεύω θα ήταν το πιο σημαντικό βήμα αυτής της συνόδου», σημείωσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο και ο Ροχανί πως η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας και πως η μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας» στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη.

Κλείσιμο
Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το κείμενο κοινής δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Οι τρεις πρόεδροι «απέρριψαν οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικόττηά τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια που έχουν στόχο να υπονομευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης