Ιαπωνία: Έρευνα σε όλες τις ιατρικές σχολές μετά το σκάνδαλο παραποίησης των βαθμολογιών γυναικών υποψηφίων

japan-medical-school

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η ιατρική σχολή του Τόκιο παραποιούσε εσκεμμένα επί χρόνια τη βαθμολογία γυναικών για να έχει λίγες φοιτήτριες

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σε όλα τα ιατρικά πανεπιστήμια της χώρας, μετά την αποκάλυψη ότι η ιατρική σχολή του Τόκιο παραποιούσε εσκεμμένα επί χρόνια τη βαθμολογία των γυναικών υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των φοιτητριών.

Το ιαπωνικό υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις 81 ιδιωτικές και δημόσιες ιατρικές σχολές της χώρας να ελέγξουν τις διαδικασίες εισαγωγής καθώς και ποσοστό ανδρών- γυναικών μεταξύ των φοιτητών τους.

«Αν οι απαντήσεις τους δεν κριθούν επαρκείς, θα τους θέσουμε επιπλέον ερωτήσεις ή θα τις επισκεφθούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, η ιατρική σχολή του Τόκιο άρχισε να μειώνει τους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις των γυναικών υποψηφίων από το 2011, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των φοιτητριών. Το 2010 περίπου το 40% των φοιτητών στη σχολή ήταν γυναίκες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2009.

Έκτοτε η σχολή προσπάθησε να διατηρήσει το ποσοστό των γυναικών που δέχεται περίπου στο 30%.

«Οι γυναίκες συχνά σταματούν να ασκούν την ιατρική μόλις παντρευτούν ή αποκτήσουν παιδιά», αποκάλυψε πηγή στην Yomiuri Shimbun προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της σχολής.

«Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα λυπηρή», σχολίασε σήμερα ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας από τα ιδρύματα να συνεργαστούν πλήρως.

«Όποια κι αν είναι η κατάσταση, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι άδικα θύματα διακρίσεων», πρόσθεσε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Γιόκο Καμικάουα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump-kim

Αν και επέμεινε πως «γίνονται πολλά καλά πράγματα» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας της διένεξης του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο