Τζούλιαν Ασάνζ: Άρση ασύλου εξετάζει το Εκουαδόρ - Ίσως και την επόμενη εβδομάδα η έξωση από την πρεσβεία

Τζούλιαν Ασάνζ: Άρση ασύλου εξετάζει το Εκουαδόρ - Ίσως και την επόμενη εβδομάδα η έξωση από την πρεσβεία

Η κυβέρνηση της χώρας  βρίσκεται σε  διαπραγμάτευση με  τη Βρετανία - Κοντά  σε συμφωνία  παράδοσής του

19063161
Με άρση του ασύλου από τον Ισημερινό και κατ' επέκταση την έξωσή του από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο βρίσκεται ο ιδρυτής WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς σε εξέλιξη είναι διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ με τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού , Λένιν Μορένο, δεν έχει σκοπό να συναντηθεί με τον Ασάνζ, ο οποίος διαμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Βρετανία, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Πηγή προσκείμενη στο κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού και στο προεδρικό περιβάλλον που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι ο Μορένο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να παραδώσει τον Ασάνζ στις βρετανικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετέδωσε το Intercept.

Η άρνηση παροχής ασύλου στον Ασάνζ και η έξωσή του από την πρεσβεία θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Αντρές Τέραν, σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση της χώρας με το Λονδίνο για το μέλλον του Ασάνζ, αν και η ανάμειξη του Μορένο στις συνομιλίες δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι συνθήκες μίας τέτοιας συμφωνίας βέβαια εξαρτώνται από τις αξιώσεις του Εκουαδόρ για την άρση του ασύλου του Ασάνζ. Παρόλα αυτά, όπως είχε δηλώσε το Μάιο και ο πρώην πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα, η κυβέρνηση Μορένο έχει φέρει τη χώρα ξανά σε μία «υποτακτική» κατάσταση απέναντι στις δυτικές κυβερνήσεις.

Κλείσιμο
Το ερώτημα που εγείρεται πλέον για το μέλλον του ιδρυτή του WikiLeaks είναι τι στάση θα κρατήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα ήταν διατεθιμένος να διώξει τον Ασάνζ και τα WikiLeaks για τη διαρροή χιλιάδων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων, αλλά τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τροπος να γίνει κάτι τέτιο χωρίς να εκδιωχθούν επίσης και εφημρίδες, όπως οι New York Times και ο Guardian, που είχαν δημοσιεύσει αυτά τα έγγραφα.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 αφότου κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση. Ο ίδιος φοβάται ότι οι κατηγορίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν δικαιολογία για την έκδοσή του στις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο του Ιράν. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού δήλωσε ότι το άσυλο του Ασάνζ δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης