Τη δημιουργία hotspots εκτός Ευρώπης προκρίνει η ΕΕ σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας

commission

Στα κέντρα που θα δημιουργηθούν σε χώρες όπως η Τυνησία ή ακόμη και η Αλβανία θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν οι πρόσφυγες ή μετανάστες φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος – Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Hotspots εκτός Ευρώπης σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει σε προσχέδιο συμφωνίας που επικαλείται το Reuters, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν να εξετάσουν τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης». Σε αυτά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου προτού οι αιτούντες φθάσουν στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι που συζήτησαν το έγγραφο αναφέρουν ότι τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τα κέντρα καταγραφής σχεδιάζεται να κατασκευαστούν κυρίως σε αφρικανικά κράτη, όπως η Τυνησία. Οι FT επισημαίνουν όμως ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας τους και σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Αλβανία.


Στόχος ο διαχωρισμός οικονομικών μεταναστών από τους πρόσφυγες

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης και των 28 ηγετών της ΕΕ. Ωστόσο, η διατύπωση εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές.

Την ίδια ώρα, το κείμενο απαντά και στο τελεσίγραφο των Χριστιανοκοινωνιστών προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία ζητούν είτε ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό είτε μονομερή απαγόρευση του Βερολίνου στους πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το κείμενο, «... δευτερογενείς κινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ Κρατών Μελών θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Συστήματος Ασύλου. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστούν στενά το ένα με το άλλο προς αυτόν τον σκοπό.»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης