Στην αντεπίθεση οι Κινέζοι: Επιβάλλουν δασμούς σε σόγια, αυτοκίνητα και άλλα 104 προϊόντα των ΗΠΑ

cHINA_USA

Θα ανακοινώσει αργότερα το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, σύμφωνα με το CCTV

Η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα και τα χημικά προϊόντα, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Κίνα θα ανακοινώσει αργότερα το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, σύμφωνα με το CCTV.

Η αξία των προϊόντων αυτών ανήλθε το 2017 στα 50 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την Τρίτη την ένταση στη διευρυνόμενη διένεξη με την Κίνα στο πεδίο του εμπορίου, δημοσιοποιώντας έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία εννοεί να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Σουί Τιανκάι, δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί που η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα αυτή είναι άλλο ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Οι εκκλήσεις της Κίνας δεν εισακούστηκαν, ο Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών κι έτσι το Πεκίνο αναγκάστηκε να ανταποδώσει.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν μια από τις χειρότερες εμπορικές διαμάχες των τελευταίων πολλών ετών θα μπορούσε να μετατραπεί σε κανονικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η εκτίμηση ήταν ότι η Κίνα δεν θα απαντήσει τόσο επιθετικά και θα αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης. Η απάντηση αποτελεί έκπληξη για κάποιους», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ζητήσει ακόμα να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.

«Πρόκειται περισσότερο για ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας, καθιστώντας ξεκάθαρο ποιο θα ήταν το κόστος, με την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και κανένας από αυτούς τους δασμούς να μην τεθεί σε ισχύ», δήλωσε.

Σε αντίθεση με τη λίστα της Ουάσινγκτον, που είχε πολλά ασαφή βιομηχανικά προϊόντα, η κινεζική λίστα χτυπά συγκεκριμένες αμερικανικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το κατεψυγμένο βοδινό, το βαμβάκι και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε Πολιτείες από την Αϊόβα έως το Τέξας, που το 2016 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι και μετατοπίζει την εμπορική διαμάχη από το επίπεδο του συμβολισμού σε μέτρα που θα μπορούσαν πραγματικά να πλήξουν τις αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street να υποχωρούν κατά 1,5% και τα αμερικανικά futures σόγιας να σημειώνουν βουτιά σχεδόν 5% και να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούλιο του 2016. Το δολάριο παρέτεινε προσωρινά τις αρχικές του απώλειες, ενώ πτώση σημείωσε το γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων –μεταξύ άλλων στους τομείς της βιομηχανίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών– στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η αμερικανική κίνηση ήταν "προφανώς παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)". Η αμερικανικη κίνηση "παραβίασε σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και απείλησε τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας", ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Η κίνηση των ΗΠΑ, που είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί τον περασμένο μήνα, έχει στόχο να πιέσει το Πεκίνο να αντιμετωπίσει αυτό που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι είναι μια βαθιά εδραιωμένη κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρίες σε Κινέζους ανταγωνιστές, κατηγορίες που Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στη διάθεσή της να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων.

«Αλλά η αμερικανική πλευρά έχασε κατ’ επανάληψη τις καλύτερες ευκαιρίες για την επίλυση των θεμάτων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η λίστα δασμών από το γραφείο του εκπρόσωπου των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές φρούτων, χοιρινού και οίνου αξίας 3 δισεκ. δολαρίων, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε απάντηση στους νέους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Πολλές αμερικανικές επιχειρηματικές οργανώσεις στηρίζουν τις προσπάθειες του Τραμπ να σταματήσει την κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά έχουν εκφράσει αμφιβολίες για κατά πόσο οι δασμοί αποτελούν τη σωστή αντιμετώπιση. Προειδοποιούν ότι η αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαρτώνται από κινεζικά εξαρτήματα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.

«Οι δασμοί είναι μία προτεινόμενη απάντηση, αλλά πιθανόν να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις με τη μορφή σημαντικού προστιθέμενου κόστους για τις εταιρίες μεταποίησης και τους Αμερικανούς καταναλωτές», ανέφερε ο Τζέι Τίμονς, πρόεδρος της Εθνικής ένωσης Μεταποίησης.

ΗΠΑ: Οι κινεζικοί δασμοί στην αμερικανική σόγια είναι "λυπηρή" απόφαση

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ είναι «λυπηρή» και «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής για την Κίνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.

Η σόγια, το βασικό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν των ΗΠΑ προς την Κίνα, είναι μεταξύ των 106 αμερικανικών προϊόντων για τα οποία το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Yellow-Vests-1

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν ήδη να συγκεντρώνονται στα Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία των Απομάχων κοντά στην Εθνοσυνέλευση και στον Πύργο του Άιφελ και αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια της ημέρας