Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις 

   

 Χωρίς αναφορές στο Kυπριακό οι τοποθετήσεις Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό
ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ,
Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μίλησε στην άτυπη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης λέγοντας ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και θάρρος για να ανταποκριθούμε στις πλέον επείγουσες ανάγκες σήμερα, να αμβλύνουμε τους φόβους των ανθρώπων που υπηρετούμε και να βάλουμε τον κόσμο σε καλό δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουτέρες επικεντρώθηκε στην κρίση στη Συρία, στο Μεσανατολικό, την Κορεατική Χερσόνησο, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τα μεγάλα προβλήματα της αφρικανικής ηπείρου, τη Μιανμάρ, τα θέματα ανισότητας των γυναικών, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και σε παρατεταμένες κρίσεις, που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε μνεία στο Κυπριακό.

«Αναλαμβάνοντας πέρυσι τα καθήκοντά μου ζητούσα να κάνουμε το 2017 μια χρονιά για την ειρήνη. Ένα χρόνο αργότερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επίτευξη ειρήνης παραμένει απατηλή. Με θεμελιώδεις τρόπους, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα. Οι συγκρούσεις έχουν επιδεινωθεί και έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι. Οι παγκόσμιες ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα είναι οι υψηλότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η κλιματική αλλαγή προχωρά ταχύτατα. Οι ανισότητες αυξάνονται. Βλέπουμε φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο», ανέφερε ο γγ του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και θάρρος για να ανταποκριθούμε στις πλέον επείγουσες ανάγκες σήμερα, να αμβλύνουμε τους φόβους των ανθρώπων που υπηρετούμε και να βάλουμε τον κόσμο σε καλό δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον».

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΟΗΕ είπε πως δεν υπήρξε καμία μείωση στην ετήσια συνδρομή των ΗΠΑ. Ωστόσο, παραδέχθηκε πρόβλημα στο ποσό της συμμετοχής των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ενός τετάρτου αυτών.

Σε ερώτηση για την UNRWA (για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους), εξέφρασε ανησυχία. «Ελπίζω έντονα πως στο τέλος θα καταστεί δυνατόν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την χρηματοδότηση της UNRWA, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο», είπε.

Ο γγ εξέφρασε την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού στη λύση δύο κρατών στην Παλαιστίνη, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν τελικά έχει απομείνει καθόλου γη για να υπάρξει λύση δύο κρατών, απάντησε:

«Όπως είπατε, αρκετή γη έχει χρησιμοποιηθεί σε εποικισμό... Είναι αλήθεια, αλλά πιστεύουμε -και σύμφωνα με τη γνώμη των ανθρώπων μας- ότι η λύση των δύο κρατών είναι ακόμη δυνατή, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ανταλλαγής εδαφών. Συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να υπάρχει ένας οικισμός στο παλαιστινιακό έδαφος υπό παλαιστινιακό νόμο. Υπάρχουν πολλές λύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης