Γρίφος η επόμενη μέρα στην Καταλονία: Ο Πουτζδεμόντ στο προεδρικό παλάτι

Γρίφος η επόμενη μέρα στην Καταλονία: Ο Πουτζδεμόντ στο προεδρικό παλάτι

Παρά την απειλή για σύλληψή του

Γρίφος η επόμενη μέρα στην Καταλονία: Ο Πουτζδεμόντ στο προεδρικό παλάτι
Γρίφος η επόμενη μέρα στην Καταλονία με τα υπουργεία της να ανοίγουν για πρώτη φορά, ενώ, άγνωστο παραμένει αν οι αποπεμφθέντες υπουργοί θα μεταβούν στα γραφεία τoυς.

Aψηφώντας επιδεικτικά τις απειλές της Mαδρίτης και την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ ανέβασε σήμερα στο Instagram μία φωτογραφία από το εσωτερικό του προεδρικού παλατιού παρά την απειλή για σύλληψή του. Κι όλα αυτά την ώρα που αντιφασίστες διαδηλωτές αναμένεται να ξεχυθούν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους της Βαρκελώνης και να συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές. 

Ο Πουτζδεμόντ γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας «Καλημέρα», υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να εργαστεί κανονικά σήμερα, ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δεν έχει διευκρινιστεί αν η φωτογραφία είναι σημερινή.  

Κλείσιμο


Κι ενώ η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις εξουσίες της καταλανική ηγεσίας, το ερώτημα είναι αν η καθαιρεθείσα κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας», την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει την διακυβέρνηση της περιοχής. Αφότου η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το άρθρο 155 για την αναστολή εξουσιών της περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι «ακύρωσε» την ηγεσία της περιοχής, δίδοντας την κηδεμονία της στη Μαδρίτη. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 21η Δεκεμβρίου, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Το πολιτικό μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόντ διαγράφεται αβέβαιο με τον αποπεμφθέντα ηγέτη να καλεί το λαό του σε δημοκρατική αντίσταση κατά της απόφασης Ραχόι. Ορισμένα από τα στελέχη της κυβέρνησής του ξεκαθάρισαν πως γυρνούν την πλάτη τους στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης.
 
Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα «El Punt Avui» εξέφρασε την άποψή του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του παραμένουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της περιοχής. Όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι περίπου 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον θα αναφέρονται στη Μαδρίτη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης