Κόλαφος το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα hotspot στο Αιγαίο: Κακοποίηση, βία, τραγικές συνθήκες

Κόλαφος το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα hotspot στο Αιγαίο: Κακοποίηση, βία, τραγικές συνθήκες

Ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, αστυνομική βία ακόμα και κατά παιδιών - «Όλα καλά» απαντούν οι ελληνικές αρχές

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), που δημοσιεύεται σήμερα. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη συνεχιζόμενη κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ απευθύνει συστάσεις και τις συνθήκες κράτησης των ενήλικων μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
   
Από την πλευρά τους, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντούν ότι λειτουργούν με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τονίζουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
   
Η αντιπροσωπεία της CPT πραγματοποίησε επισκέψεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο 2016, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα hot-spots στα νησιά, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπως και την κατάσταση κράτησης των αλλοδαπών παιδιών και των ενηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
   
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στη Μόρια της Λέσβου και τη ΒΙΑΛ της Χίου, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκή παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκή νομική υποστήριξη, στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση. Τα μέλη της Επιτροπής έλαβαν, επίσης, μεμονωμένες καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.
   
Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη και τακτική» κράτηση εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών για μεγάλες περιόδους σε κακές συνθήκες διαβίωσης και με ανεπαρκή φροντίδα. Παρόλο που αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να βρουν πρόσθετα καταλύματα, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά στην «προστατευτική κράτηση» των ασυνόδευτων παιδιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της. Δριμεία κριτική ασκεί η Επιτροπή στις κακές συνθήκες που προσφέρονται στα ασυνόδευτα παιδιά στις ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη. «Η τοποθέτηση των ασυνόδευτων παιδιών, πολλά από τα οποία έχουν βιώσει τραυματικά ταξίδια και εμπειρίες, σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης για πολλές εβδομάδες ή μήνες είναι δύσκολο να κατανοηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η CPT συστήνει στις Αρχές να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν την Πέτρου Ράλλη για ασυνόδευτα και σημειώνει ότι και η Αμυγδαλέζα δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για την κράτησή τους. Επίσης, ζητά να τερματιστεί η κράτηση γονέων με παιδιά σε αστυνομικά τμήματα.
   
Για τους ενήλικες κρατούμενους αναφέρει ότι έλαβε αξιόπιστες καταγγελίες περί σωματικής κακομεταχείρισης αλλοδαπών από τους αστυνομικούς στους ειδικούς χώρους κράτησης στη Θεσσαλονίκη και την Πέτρου Ράλλη και ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των πράξεων κακομεταχείρισης. Επιπλέον, εκφράζει την απογοήτευσή της για τις εντελώς ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης και στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα που επισκέφθηκε, ενώ παρομοιάζει τις συνθήκες διαβίωσης στο αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας με «μπουντρούμι», συνθήκες «που μπορούν να θεωρηθούν ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές και να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
   
Καταγγελίες έλαβε η CPT και για σωματική κακομεταχείριση των ύποπτων για εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων. Επισημαίνει δε ότι απαιτείται αποφασιστική δράση «για την αντιμετώπιση του ευρέως διαδεδομένου και βαθιά ριζωμένου προβλήματος της κακομεταχείρισης από την αστυνομία και για την προώθηση μιας θεμελιωδώς διαφορετικής προσέγγισης στις μεθόδους της αστυνομικής έρευνας». Αυτό απαιτεί, συνεχίζει, αυστηρές διαδικασίες πρόσληψης, βελτιωμένη επαγγελματική κατάρτιση και εισαγωγή ηλεκτρονικής καταγραφής των αστυνομικών συνεντεύξεων. Για τους κρατούμενους ζητά να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και σε γιατρό, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους να παρέχονται σε γλώσσα που κατανοούν.
   
Η απάντηση των ελληνικών Αρχών
   
Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής απέστειλε απάντηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάρτιο 2017, όπου αναφέρει ότι οι διαδικασίες υποδοχής ακολουθούνται με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είναι εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Σημειώνει ότι το προσωπικό καλείται να χειριστεί δύσκολες και ευαίσθητες υποθέσεις, σωματεμπορίας, βασανισμών και κάθε είδους ανθρώπινης εκμετάλλευσης, ενώ υπογραμμίζει ότι έχει την ευθύνη εντοπισμού των ευάλωτων και να διασφαλίσει ότι ακολουθείται η κατάλληλη διαδικασία γι' αυτούς. Για τον υπερπληθυσμό των hot-spots επισημαίνει ότι έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων να μετριάσουν το φαινόμενο, μεταξύ άλλων με τη μεταφορά από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των ευάλωτων περιπτώσεων.
   
Η Υπηρεσία Ασύλου από την πλευρά της διευκρινίζει ότι στα hot-spots κατά την περίοδο από 30 Μαρτίου 2016 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017 ο μέσος χρόνος για την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων είναι 42 ημερολογιακές ημέρες. Η Υπηρεσία παρέχει στους αιτούντες ένα φυλλάδιο σε 19 γλώσσες με όλες τις κύριες πληροφορίες για τη διαδικασία που ακολουθείται, ενώ όσοι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης λαμβάνουν πληροφορίες στην κατεύθυνση του δικαιώματος που έχουν να ζητήσουν διεθνή προστασία. Επίσης, αναφέρεται ότι νομική βοήθεια δίνεται δωρεάν στους αιτούντες που προσφεύγουν κατά της απόφασης σε δεύτερο βαθμό.
   
Σε δύο απαντήσεις που απέστειλε στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 και τον Απρίλιο 2017 ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα ως έσχατη λύση και εκεί φιλοξενούνται μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες σε ειδικό χώρο στέγασης για ασυνόδευτους. Οι εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες τους, αν και γίνεται συνεχώς προσπάθεια για τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και των δραστηριοτήτων που οργανώνονται για τα παιδιά, καθώς και για την απασχόληση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, καθώς και διερμηνέων για διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις ελληνικές αρχές. Επίσης, τονίζει ότι στα κέντρα κράτησης τα ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν σε ξεχωριστούς χώρους από τους ενήλικες, προσωρινά μέχρι να μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές. Επίσης, τίθενται υπό προστατευτική κηδεμονία, ενώ ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για να προσδιοριστεί η ανηλικότητά τους με τη βοήθεια κρατικών φορέων και συνεργαζόμενων οργανώσεων. Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα της Αστυνομίας η συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων φιλοξενίας.
   
Σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών, στην απάντηση επισημαίνεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα της άψογης συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες, ιθαγενείς και αλλοδαπούς, και την πιστή εκτέλεση των καθηκόντων τους κυρίως σε ό,τι αφορά τον απόλυτο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Για τις καταγγελίες που αφορούν κακομεταχείριση αλλοδαπών από αστυνομικούς στη Μόρια, τη Χίο και την Πέτρου Ράλλη, οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις διεξάγουν προκαταρκτική διοικητική έρευνα ώστε να αποδειχθεί εάν έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά αδικήματα. Αντίστοιχη έρευνα διεξήχθη και για τη Θεσσαλονίκη αλλά εκεί ο γενικός αστυνομικός διευθυντής έκλεισε την υπόθεση, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιοδήποτε διοικητικό αδίκημα.
   
Τέλος, σημειώνεται ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, όπως η φαρμακευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και νομικής υποστήριξης για τους κρατούμενους στα προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσή τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Αστυνομία, τονίζεται, δίνουν μεγάλη σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για την παραμονή τους.

ΣΧΟΛΙΑ (141)

Nobel prize to SyrizAlites

Τί έγινε ρε; Αυτοί πηγαίναν για βραβείο Νομπέλ! Πάλι τα σκάτωσαν!

kosvag

Αγράμματοι σχολιαστές, απαίδευτοι Έλληνες, ξενοφοβικοί, ομοφοβικοί κτλ κτλ. 29 καθηγητές πανεπιστημίου συστήνουν μετανάστευση, συγγράμματα και μελέτες για να καταλάβει ο κάθε καραμήτρος πως έχουμε τόσο και τόσο κέρδος από το μετανάστευση και οι σχολιαστές το χαβά τους. Τι να πω!!

Άνοιξε

και κανένα βιβλίο να ξεστραβωθείς. Η μετανάστευση υπόκειται σε κανόνες. Αν αυτοί δεν τηρούνται τοτε έχουμε λαθρομετανάστες. Και τέλος αγράμματε δεν ειναι ξενοφοβικός οποίος δεν θέλει να γίνει η πατρίδα του μουσουλμανική παντόφλα.

Λούλης

@21:22. Εγώ έχω ακίνητα και δεν θα βάλω μέσα κανέναν μετανάστη, αν έρθεις εσύ και μου σκάσεις όλα αυτά τα ενοίκια που θα χάσω από το κράτος και τις επιδοτήσεις. Και είναι πολλά τα λεφτά λέμε! Δέχεσαι;;

Για τα λεφτά τα κανείς όλα

Μωρε για τα λεφτά τα ξεπουλάς όλα εσύ.

Καλά

οτι πάρα πολλοί καθηγήτες του (ανθ)ελληνικού πανεπιστημίου είναι πουλημένοι στη Νεοταξικό κατεστημένο εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό. Ποιος έχει ξεχάσει τον "συνωστισμό" στην Σμύρνη, από το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση. Γνωρίζουμε σε ποια αφεντικά δίνουν λόγο, αυτοί οι "πνευματικοί" άνθρωποι. Οπότε δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι σα να λέμε τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια.

Προκοπης

Το συμβούλιο της Ευρώπης έχει την άδεια μου και την ευχή μου να πάρουν όλα τα λαθροπιθηκια με τα μουλικα τους και να τους εγκαταστήσουν στις εύφορες πεδιάδες της βόρειας Ευρώπης σε λουξ σπιτάκια με σαμπάνιες , λουκάνικα και μετρητά να μην έχουν κανένα παράπονο . Στη μπανανία που εισέβαλαν δεν έχουν δικαιώματα και αν δεν τους αρέσει στον αγύριστο και ακόμα παραπέρα.

GA

το καλυτερο θα ηταν, εφοσον υπαρχουν πολλα κρατη που δεν εφαρμοζουν τις συμφωνιες, να βρισκοταν καποιο ακατοικητο νησι ή νησια, να εκαναν σωστες υποδομες και να τους εβαζαν εκει με καθε περίθαλψη και σωστο φαγητο...κανενας δεν τους θελει στην ευρωπη, εμεις οι μπατίρηδες θα ειμαστε οι φιλεύσπλαχνοι? ή οι μακακες της υποθεσης που αλλοι την δημιουργησαν??

ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΕΔΩ.ΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΡΑ....

ee

το γνωστο τροπαρι ,δεν τους ειπε κανεις να ελθουν,σ'αυτους που κατεστρεψαν τις χωρες τους για να παρουν τον ορυκτο πλουτο ποιος τους ειπε να πανε ,παραδεχομενοι εκ των υστερων οτι ειχαν λαθος πληροριες (ταδε εφη Μπλερ)σχετικα με τα πυρηνικα στον Ιρακ,η για να πουλησουν πολεμικα συστηματα.ρωτησες να μαθεις ποσοι σκοτωνονται καθε μερασ'εκεινες τις χωρες,φυσικα και οχι,εμαθες μονο να καταπινεις ο,τι σου σερβιρουν.

η απαντηση

αυτοι (οι αμερικανοδυτικοι αλλα και οχι μονο) ηταν μαγκες, πηγαν στις χωρες των λαθρομεταναστων καποια στιγμη με τα οπλα, καναν πολεμο, νικησε ο πιο δυνατος. ετσι γινεται σε ολα τα χρονια της ιστοριας στον ανθρωπο και στη φυση. και ο νικητης του πολεμου εκμεταλευεται τα resources του ηττημενου καλως η κακως. τι να κανουμε τωρα? θα την πληρωσουμε εμεις για κατι που γινεται απο παντα??? η μηπως θα μου πεις οτι οι λαθρομεταναστες ερχονται και αυτοι εδω σα δυνατοι και μαγκες και μας κανουν πολεμο για να εκμεταλευτουν τα resources μας?

Αυτη ειναι η καταντια της Ελλαδας

να εχει πρωθυπουργο και υπουργο αμυνης που δεν σεβονται τα συνορα. Να μη τα προστατευουν και να αφηνουν εκτεθειμενο το λαο σε ταλιμπαν. Δεν τολμανε ουτε πλαφον να ορισουν στον αριθμο που να μπορει η χωρα. Η κατασταση εχει ξεφυγει και ειναι αναρχη εντελως. Ειναι αδιανοητο και εξωφρενικο που εχουν αναλαβει τετοιες δεσμευσεις και να αφηνουν την Ελλαδα στο ισλαμ. Η Ε.Ε χρηματοδοτει, ο ελλ. λαος πληρωνει και στερειται τα βασικα, η Ελλαδα χρεωνεται για την ισλαμοποιηση ,τα λεφτα καπου στο δρομο χανονται, και θα βρεθει να τις ζητανε και προστιμα που δεν εγιναν αυτα που συμφωνησε ο τσιπρας. Με μια λεξη ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

ΜΑΝΟΣ

Αμα δεν τους αρεση ας τους παρουν στα κρατη τους οπου θα περασουν ποιο καλα. Αλλα καλα να παθουμε. Μας εκανε αποθηκη ψυχων και προβληματψν ολου του πλανητη ο τσιπρας. Στις επομενες εκλογες τον βλεπω σιγουραντζα στο 5%. Ουστ απο εδω αριστεροι φασιστες,σταλινιστες

Λούλης

Εγώ θέλω να πάρω μερικούς μετανάστες στο σπίτι μου αλλά μου το απαγορεύει η νομοθεσία! Κάποιοι γείτονες έχουν και ωραίες κόρες εδώ πέρα. Όλα θα ήταν όμορφα πιστεύω.

ΧΧ

Άμα δούν εσένα,δεν θα 'χουν μάτια για άλλες.Θα τους πλανέψεις,στην κυριολεξία.

Λούλης

@20:24. Ας αλλάξει ο νόμος και θα σου πω εγώ τι έχει να γίνει. Θα γεμίσω το σπίτι με Άραβες και θα παίρνω την επιδότηση από το κράτος. Εγώ έχω κι άλλο σπίτι να μείνω. Όποιος γείτονας δεν γουστάρει, ας το πουλήσει το σπίτι του (σε μένα εννοείται και στην τιμή που θα πω εγώ) και ας αλλάξει γειτονιά. Περιμένω και 2 όμορφα κουτάβια τα οποία θα τα έχω στην αυλή, έτσι για λίγο "συντροφιά" στους γείτονες. Θα σας φτιάξω όμορφα εγώ λέμε.

Μπρρρ

Τώρα τρομάξαμε θα φας καλά ισλαμολαγνικό νεοταξιτάκι.

Ναί ό,τι πείς

Άντε,αρκετά για σήμερα.Πέσε και κοιμήσου,ονειρέψου αυτά που δεν έχεις και αύριο γράψε πάλι τις σαχλαμάρες σου.

Λουλακο

Δεν μας τα λες καλά. θα επιτρέψεις να μείνουν στις βίλες σου πακια? να Στις μετατρέψουν μετατρέψουν τσαντηρια? τς τς τς τς.....

ee

Για ολα τα κακα σχετικα με το μεταναστευτικο φταιει η Ελλαδιτσα που επι 10 χρονια ζει χρεοκοπημενη,τα κρατη του πρωην ανατολιΑκου μπλοκ που με προκλητικο υφος αρνουνται να παρουν ουτε εναν προσφυγα που τους αναλογει και αφηνουν δυο χωρες της Μεσογειου να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα γιατι δεν υφυστανται κυρωσεις αλλα ολες οι απειλες για προστιμα μενουν στα συρταρια?Αυτη ειναι η ενωμενη ευρωπη με τις ιδιες υποχρεωσεις?εαν ειναι ετσι δεν την θελω.

.Χαιβανοκυριαρχε λαε .

Ενας ειδικος φορος υπερ των οικονομικων μεταναστων , παρατυπων μεταναστων , προσφυγων , λαθροεισβολεων , εποικων , που θα πληρωνουν οι Ελληνες φορολογουμενοι και οχι οι νομιμοι αλλοδαπο και λυθηκε το προβλημα

Σωστος αλλα

Μονο οσοι εργαζονται στον ιδιωτικο τομεα!

Μαρία Νάξος

Να τον πληρώσουν οι βουλευτές! Είναι οι μόνοι που δεν είχαν καμία μείωση μισθού κ δεν έχουν καταλάβει καν ότι είμαστε σε κρίση!

Μαρία Νάξος

Ενώ οι Ελληνες έχουν... περίθαλψη,.. νομική υποστήριξη,...καλό φαγητό, κ πολλά άλλα! Υπάρχουν κ οι πλούσιες μουσουλμανικές χώρες που είναι κ ομόθρησκες! Στο καλό!

Αλλυλέγγυος

Επίταξη όλων των άδειων εξοχικών στα νησιά και δωρεάν παραχώρηση στα ταξικά μας αδέλφια.

@επίταξη όλων των άδειων εξοχικών...?

Είναι που δεν έχεις ούτε τούβλο όχι ..εξοχικό(!) γι'αυτό και ..προτείνεις τσυριζομπατήρη!

κατακαυμενη Αραχωβα.

Εσυ δεν ξερεις να γραφεις ουτε αυτο που λες οτι εισαι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Deutsch

Η ηγεσία της CSU αποφάσισε κατά την σημερινή της συνεδρίαση ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1
pout_007

Από τις 5 μέχρι τις 25 Ιουλίου τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία θα δίνουν την εντύπωση πως στη χώρα που διεξάγεται η παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου όλα λειτουργούν θετικά και άψογα

vog_1

Η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής Vogue, Άννα Γουίντουρ, είχε την ευκαιρία να καθίσει δίπλα στην βασίλισσα Ελισάβετ στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου ενώ ο εκδότης της βρετανικής Vogue ξεσπούσε σε κλάματα