Ισραήλ: Εντολή εκκένωσης σε 80.000 κατοίκους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών

Ισραήλ: Εντολή εκκένωσης σε 80.000 κατοίκους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι νοσηλεύονται με προβλήματα στο αναπνευστικό -Εμπρησμό «βλέπει» η αστυνομία με «εθνικιστικά κίνητρα» - Τέσσερις συλλήψεις υπόπτων 

Ισραήλ: Εντολή εκκένωσης σε 80.000 κατοίκους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών
Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Ισραήλ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με τις αρμόδιες αρχές να έχουν δώσει εντολή εκκένωσης σε περίπου 80.000 κατοίκους της Χάιφα, καθώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή υπάρχει φόβος για την επέκταση της φωτιάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «εμπρηστές τρομοκράτες», τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για εμπρησμό και αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία». «Όποιος προσπαθεί να κάψει περιοχές του Ισραήλ είναι τρομοκράτης και θα τιμωρηθεί αναλόγως», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να βρουν τους υπαίτιους και να τιμωρηθούν, ενώ συγκάλεσε συμβούλιο με τους αρμόδιους υπουργούς.

Κλείσιμο
Αυτή τη στιγμή, καίνε τουλάχιστον 15 εστίες φωτιάς, ενώ την Τρίτη τα μέτωπα ήταν πάνω από 200.

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο της Χάιφα εκκενώθηκε προληπτικά, με τον δήμαρχο της πόλης, Γιόνα Γιαχάβ, να κάνει λόγο για «εθνική καταστροφή».

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ο Γιαχάβ μιλώντας στο ραδιόφωνο Army είπε: «Μία εθνική καταστροφή έφτασε στη Χάιφα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στις εργασίες τους και όχι στις κατοικίες τους. Ζητούμε από εκείνους που παραμένουν στις εστίες τους να τις εγκαταλείψουν
».

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών, η Ελλάδα συνέδραμε το Ισραήλ στέλνοντας τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ η Κύπρος, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Κροατία, η Ρωσία και η Τουρκία ενισχύουν τις ισραηλινές αρχές στην προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι πολυάριθμες εστίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αυτές είναι οι σοβαρότερες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα από το 2010 όταν μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα 42 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Όλα αυτά, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ με προβλήματα στο αναπνευστικό έπειτα από εισπνοή καπνού.

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές, για τις οποίες δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, καλούνται να παραμείνουν στις κατοικίες τους, με κλειστά παράθυρα και κλιματιστικά εκτός λειτουργίας. 

Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία διενεργεί έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών που απειλούν κατοικίες και καίουν θαμνώδεις περιοχές, με τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (Shin Bet) να προσπαθεί να προσδιορίσει αν πρόκειται για εμπρησμό.

Ο διοικητής της αστυνομίας, Ρόνι Αλσάιχ, δήλωσε πως μερικές από τις φωτιές προκλήθηκαν από εμπρησμό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται και για οργανωμένο έγκλημα.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εμπρησμού, και πολλές ακόμα που δεν είναι. Είναι πιθανό να υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα σε κάποιες από τις περιπτώσεις εμπρησμού», εξήγησε ο Αλσάιχ, ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό πιθανών εμπρηστών και υποστηρικτών τους.

Σε νεότερη ενημέρωση, ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε πως συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, ενώ το Associated Press διευκρίνισε πως πρόκειται για τέσσερις Παλαιστινίους. 

Ο βουλευτής Αϊμέν Ουντέχ έκανε έκκληση ηρεμίας τονίζοντας πως η υποκίνηση μίσους εναντίον Αράβων δεν ωφελεί τη στιγμή της κρίσης.

«Δεν ξέρω αν πρόκειται για Άραβες ή όχι. Αν είναι, τότε θα ακολουθήσει σοβαρή τιμωρία. Είμαστε όλοι μαζί εδώ για να προσπαθήσουμε να σώσουμε αυτόν τον όμορφο τόπο. Είμαι παιδί της Χάιφα και του Καρμέλ, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε τον τόπο. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για Εβραίους ή Άραβες, η Χάιφα και το Καρμέλ ανήκουν σε όλους εμάς», είπε ο βουλευτής, ενώ οι φλόγες τύλιξαν ένα νηπιαγωγείο στην πληγείσα Χάιφα, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες.

Επισημαίνεται πως η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα, εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση, στην ελληνική Αεροπορία και στον υπουργό Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα για παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν το Ισραήλ. 




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης