Επεκτατικό... real estate Ερντογάν σε Ανατολή και Δύση

Επεκτατικό... real estate Ερντογάν σε Ανατολή και Δύση

Από τα 780 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της σύγχρονης Τουρκίας, ονειρεύεται τα... 2,5 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - Απλοϊκή ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης ή οικοδόμηση αναθεωρητικής στρατηγικής; - Χαμένη στα τηλεγραφήματα η Αθήνα  

Επεκτατικό... real estate Ερντογάν σε Ανατολή και Δύση
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
-
ΑΝΕΛ το εσωτερικό παιχνίδι ευθυνών δείχνει να έχει μεγαλύτερη σημασία από την αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης, πλέον, ρητορικής του
Ερντογάν
Κλείσιμο
κατά της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ονειρεύεται τα... 2,5 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διευρύνοντας τη σημερινή Τουρκία σε Ανατολή και Δύση, Βορά και Νότο, η Αθήνα είναι χαμένη στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και της πρεσβείας μας στην Άγκυρα. Χωρίς καθαρή απάντηση για το αν θεωρεί τις τελευταίες δηλώσεις απλοϊκή ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης ή οικοδόμηση αναθεωρητικής στρατηγικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος:

1. Κάλεσε τη νεολαία της χώρας του να εξετάσει τη Λωζάνη -και ας ενοχληθούν κάποιοι». «Αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο; Ας αναρωτηθούμε. Εγώ θέλω οι νέοι να είναι σαν τους μελισσοκόμους» είπε χαρακτηριστικά.

2. Επισήμανε πως «όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε». «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». 

3. Έδειξε να έχει βλέψεις σε Ευρώπη και Ασία: «Μπαίνοντας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου». 

4. Και προσδιόρισε με ακρίβεια την αναθεωρητική του διάθεση: «Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Τέσσερις είναι και οι επισημάνσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλά δεν αφορούν στις δηλώσεις Ερντογάν, αλλά στο τι έγινε με το περίφημο πλέον τηλεγράφημα του ΑΠΕ

1. Στις 13.30 της 17ης Οκτωβρίου 2016, τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν.

2. Στις 14.52 της ίδιας ημέρας, το Γραφείο Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ) Άγκυρας ενημερώνει για την ύπαρξη του δημοσιεύματος, παραθέτοντας τα σχετικά αποσπάσματα.

3. Στις 15.48, το ίδιο ΓΤΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεταφραστικό λάθος στο ως άνω δημοσίευμα του ΑΠΕ και, με Ορθή Επανάληψη του προηγούμενου εγγράφου, ενημερώνει άμεσα σχετικά τη διεύθυνση Α4 του Υπουργείου Εξωτερικών, την Πρεσβεία στην Άγκυρα και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

4. Στις 18.24, το ΑΠΕ/ΜΠΕ αποστέλλει διορθωτικό τηλεγράφημα για το ίδιο θέμα.

«Ως εκ τούτων, από την απλή χρονική παράθεση των γεγονότων προκύπτει πως η Υπηρεσία μας δεν φέρει ευθύνη για το μεταφραστικό λάθος του συνεργάτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ, αλλά αντιθέτως, εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα και προέβη στις αναγκαίες κινήσεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας ενημέρωσης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης