Αποκάλυψη: Μόνο ένα περιπολικό έκλεινε τον πεζόδρομο στη Νίκαια το βράδυ του μακελειού

Αποκάλυψη: Μόνο ένα περιπολικό έκλεινε τον πεζόδρομο στη Νίκαια το βράδυ του μακελειού

Την αντίδραση του γάλλου υπουργού Εσωτερικών προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας Liberation για τα μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια

Αποκάλυψη: Μόνο ένα περιπολικό έκλεινε τον πεζόδρομο στη Νίκαια το βράδυ του μακελειού
Ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας έφραζε την είσοδο του πεζόδρομου στην Promenade des Anglais όταν έφθασε το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια
, αποκαλύπτει η εφημερίδα Liberation, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που χαρακτήρισε την πληροφορία «μη αληθή».

Σφοδρή πολεμική φέρνει αντιμέτωπες τη δημοτική αρχή Les Republicains και τη γαλλική κυβέρνηση για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόσθηκαν το βράδυ της πολύνεκρης επίθεσης στη Νίκαια.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη Liberation, πουν επικαλείται «αστυνομική πηγή που είδε τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης...ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας, και συγκεκριμένα της δημοτικής αστυνομίας, βρισκόταν στην είσοδο του πεζόδρομου από την πλευρά της θάλασσας» στο σημείο όπου η οδική αρτηρία είχε πεζοδρομηθεί το βράδυ της γιορτής όταν έφθασε το φορτηγό.

Κανένα μέλος της γαλλικής αστυνομίας δεν ήταν παρόν εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έναν μάρτυρα. «Για την ακρίβεια , οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είχαν δώσει τη θέση τους στις 20.30 στη δημοτική αστυνομία. Κατά συνέπεια, κανένα αυτοκίνητο της γαλλικής αστυνομίας δεν υπήρχε την ώρα εκείνη για να φράξει τον δρόμο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δηλώνει ότι το πρώτο μπλόκο που πέρασε το φορτηγό ήταν ένα σημείο εκτροπής της κυκλοφορίας και οπτικού ελέγχου» και ότι «η δημοτική αστυνομία είχε αντικαταστήσει , όπως προβλεπόταν, τη γαλλική αστυνομία στο μπλόκο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, στις 21.000».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η γαλλική αστυνομία είχε λάβει μέτρα στην είσοδο της πεζοδρομημένης ζώνης με την τοποθέτηση ενός σημείου «ελέγχου και προστασίας» με δύο οχήματα «σταθμευμένα κάθετα». «Εξι μέλη της γαλλικής αστυνομίας» ήταν παρόντα στο σημείο και «ήσαν οι πρώτοι που επενέβησαν απέναντι στο φονικό φορτηγό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών.

Αρα, ο Μπερνάρ Καζνέβ δηλώνει ότι «η πρόσβαση στον πεζόδρομο ελεγχόταν από μπαράζ της γαλλικής αστυνομίας».

Στις 16 Ιουλίου, η νομαρχία του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ (Alpes-Maritimes) είχε ανακοινώσει ότι η επιχείρηση προστασίας «είχε ανατεθεί στα πιο ευαίσθητα σημεία σε πληρώματα της γαλλικής αστυνομίας, ενισχυμένα από τη δημοτική αστυνομία».

«Αυτό ίσχυε κυρίως στο σημείο εισόδου του φορτηγού, με την απαγόρευση πρόσβασης μέσω της τοποθέτησης οχημάτων που εμπόδιζαν την είσοδο στο οδόστρωμα», τη στιγμή που το φορτηγό πέρασε ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι για τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο είχε ερωτηθεί και συμφωνήσει η δημοτική αρχή της Νίκαιας.

«Νέο ψέμα», του απάντησαν ο Κριστιάν Εστροζί (Les Republicains), πρώην δήμαρχος της Νίκαιας και ο διάδοχός του Φιλίπ Πραντάλ.

«Οι συσκέψεις στις οποίες αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι προπαρασκευαστικές συσκέψεις στις οποίες η νομαρχία , η οποία κατευθύνει τα μέτρα ασφαλείας συγκεντρώνει το σύνολο των συμμετεχουσών αρχών και τους δίνει οδηγίες», δήλωσαν οι δύο άνδρες.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών απαντά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που τοποθετήθηκαν στις 14 Ιουλίου σε ό,τι αφορά την γαλλική αστυνομία «αντιστοιχούσαν ακριβώς σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις ανάμεσα στην αστυνομική διεύθυνση και τη δημοτική αρχή και στα συμπεράσματα στα οποία είχαν φθάσει από κοινού».

Μετά την επίθεση της Νίκαιας, την τρίτη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία σε διάστημα 18 μηνών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων της δεξιάς αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που θεωρείται υπερβολικά χαλαρή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης