Γαλλία: Βίαια επεισόδια για τον νόμο που φέρνει εργασιακό «Μεσαίωνα»

Γαλλία: Βίαια επεισόδια για τον νόμο που φέρνει εργασιακό «Μεσαίωνα»

Ο νόμος «Ελ Κομρί» επιτρέπει ημερήσιο ωράριο εργασίας μέχρι 12 ώρες και αντί υπερωριακής αμοιβής προβλέπει ρεπό

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητά την βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ με την Αθήνα να ασφυκτιά από τις πιέσεις των δανειστών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση των Παρισίων βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών που αντιστέκονται σθεναρά στον εργασιακό "Μεσαίωνα" που συνεπάγονται οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο περίφημος νόμος "Ελ Κομρί" .
 
Οι "Αγανακτισμένοι" της Γαλλίας ξεκαθαρίζουν πως αυτός ο νόμος δεν θα περάσει με τις γαλλικές αστυνομικές αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν την δυσφορία τους με δακρυγόνα...
 
Ο "νόμος ελ Κομρί" είναι αυτός που έχει κατεβάσει στους δρόμους της χώρας χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα εξασφαλίσουν την απόσυρση του απαραδέκτου σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Φοιτητές αλλά και δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί κατακλύζουν τους δρόμους των Παρισίων αλλά και δεκάδων άλλων πόλεων της Γαλλίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων. Χτες, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές ημέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Στη Νάντη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικές δυνάμεις , λίγο μετά την έναρξη της πορείας στην οποία συμμετείχαν περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία , περισσότεροι από 20 χιλιάδες  σύμφωνα με τους διοργανωτές.   
Ο εργασιακός Μεσαίωνας του νόμου "Ελ Κομρί"
Οι διαδηλωτές διατρανώνουν τις αντίθεσή τους στο νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας , Μιριάμ Ελ Κομρί.  
Στόχος της εργασιακής μεταρρύθμισης που έχει τις "ευλογίες" της κυβέρνησης των Παρισίων είναι να μειωθεί η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 10%. Ωστόσο, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα,  θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια.  
Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται , θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιστάσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.

     
Μεγαλώνει το κίνημα της «Ολονυχτίας»
Η Γαλλία μπαίνει σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων κατά των αντεργατικών ρυθμίσεων που επιταχύνει η κυβέρνηση, ανατρέποντας βασικές πτυχές του εργατικού δικαίου, ιεραρχώντας την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων και τη ραγδαία γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Liberation".
Αξίζει να σημειωθεί ότι , από την πρώτη στιγμή, ο νόμος «Ελ Κομρί» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών νέων, με δεδομένο ότι η κατάργηση βασικών κατακτήσεων και η ελαστικοποίηση των συνθηκών δουλειάς θα διαμορφώσει έναν εργασιακό Μεσαίωνα, καταρχήν για όσους θα μπουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.
 
Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου "Ελ Κομρί"  έδωσε σάρκα και οστά στο κίνημα των Γάλλων Αγανακτισμένων υπό τον τίτλο " Nuit debout"  (Ολονυχτία),  με τη συμμετοχή κυρίως νέων που εμφανίζονται εξοργισμένοι με το «πολιτικό σύστημα».
Πάντως, στα αναλυτικά ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ, πολλοί απ΄αυτούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της «Nuit Debout» δήλωναν ότι "είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας από το "Ποδέμος" στην Ισπανία», για να μας πουν πώς από λίγοι έγιναν χιλιάδες..."

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Νικος

Στην Αγγλία είναι γνωστό ότι σε κανένα Γάλλο δεν αρέσει να εργάζεται στη Γαλλία και προτιμούν την Αγγλία του εργασιακόυ μεσαίωνα (δήθεν). Ακόμα και αυτοί που εργάζονται στην πόλη του φωτός Παρίσι προτιμούν χίλιες φορές να μετακομίσουν στο Λονδίνο γιατί θεωρούν τη ζωή σαφώς καλλίτερη. Είχα Γαλλίδα υπάλληλο που όταν τελείωσε το συμβόλαιο της πήγε στη Γαλλία και πάρα τα προσόντα της δεν έβρισκε δουλειά για ένα χρόνο. Όλο αυτό τον καιρό παρακαλαγε να έρθει πίσω στο Λονδίνο. Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν οι λαικιστες και οι συνδικαλιστες.

Γερμανος (πλεον)

Ενα ματσο ακαματηδες (συνηθως αριστεροι) που θελουν να τους ταιζουμε μια ζωη εμεις οι Γερμανοι. Σε οποιον δεν αρεσει η βενεζουελα ειναι κοντα.

Allright

Ξυπνηστε... Όλοι θα γίνουν σκλάβοι του 5 %

John

Γενικό το κακό Πανευρωπαϊκά και οχι μόνοΕλληνικό, Γαλλικό ή Ιταλικό. Ακόμα και στις Σκανδιναβικές χώρες τα πράγματα έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολα και έχουν σφίξει παντού οι καταστάσεις. .... Ο κουνιάδος μου και η γυναίκα του γιατροί και οι δυο εχουν ενα μιση χρόνο στην Σουηδία. ...... Οι ντόπιοι εχουν αγριέψει με τους ξένους και τους βλέπουν με μισό μάτι και πάρα πολύ δύσκολα βρίσκουν αξιοπρεπή δουλειά. ...... Και για κάποιους που εδω γράφουν για εκμετάλλευση των εδω εργαζομένων εκει επάνω να δείτε την εκμετάλλευση υπάρχει στους ξένους. ..... Και για κοινωνικές πολιτικές και για κράτος δικαίου αυτά πλέον για τους ξένους ειναι ονειρα θερινής νυκτός. ......... Τα πάντα πανάκριβα και ισα βάρκα ισα νερά με αυτά που εισπράττει ως εισόδημα κάποιος ξένος....... Ο Θεός να βάλει το χέρι του μην φτάσουμε σε χειρότερες καταστάσεις.

ΦΓΜ

Μύθος είναι ότι οι ξένοι παίρνουν δουλειές από τους ντόπιους. Αντίθετα η παρουσία τους δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τώρα αν δεν σου αρέσουν οι ξένοι επειδή δεν σου αρέσει η φάτσα τους είναι άλλο θέμα.

Ναι αυτο να το πεις

στους Ελληνες οικοδομους και τεχνιτες που με τους Αλβανους το μεροκαματο πηγε απο δεκαχιλιαρο(με δραχμες τοτε) στο διχιλιαρο.Και μετα( απο 20 χρονια )να το πεις στους Αλβανους που με τους Πακιστανους πηγε το μεροκαματο των Αλβανων απο 50ρικο σε 20αρικο και μετα απο 10 χρονια να το πεις στους Πακιστανους που και αυτοι θα χασουν μεροκαματα απο τους ποιο εξαθλιωμενος Αφρικανους που πνιγονται τωρα στην Μεσογειο.

Αριστερός Συριζαίος Αλληλέγκυος

πέτρες και μπουκάλια ....χαχααχα....μολότωφ και μολότωφ εμπρηστικές δεν βλέπουμε είναι πολύ πίσω οι σύντροφοι

γιατι

Γιατι ζητησαν την βοηθεια των ποντεμος και οχι του.. αντιμνημονιακου(χαχαχα) αριστερου Τσιπρα ρε παιδια ? Παντως ειναι σιγουρο πως εαν εμφανιστει καποιος αριστερος του συριζα στις διαδηλωσεις το πιθανοτερο να τον κρεμασουν απο τα Ηλισια πεδια !! Αριστεροι μνημονια ψηφισατε , μνημονια. Οποτε , ΣΚΑΣΤΕ.. ΣΣΣΣΣΣΤ.! Και μην ακουτε , ολα τα εχουνε συμφωνηνησει οι αριστεροι , εγκαθετοι ειναι της τριοικα και του ΔΝΤ.Ολα ειναι ψεμματα για τις δηθεν διαπραγματευσεις.ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.. Και απο την αλλη εβδομαδα , και στα δικα μας.! ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΑΖ

Αν στην Γαλλία έχουν εργασιακό μεσαίωνα εμείς εδώ έχουμε νεολιθική εποχή.Εδώ όχι υπερωριες δεν δίνουν,οχι ρεπό και άδειες εδώ ο εργαζόμενος δουλεύει και τσαμπα για να τα κονομανε οι πονηροι εργοδότες οι οποίοι στο παίζουν και "αριστεροί" αντίμνημονιακοι θύματα της κρίσης

Αμπου

Ελλα αφηστε τις βλακειες για μεσαιωνα! Ποιος γραφει τετοια αρθρα; Η κατασταση εδω στη Γαλλια ειναι δραματικη, καμια ξενη εταιρεια δε παιρνει κοσμο γιατι για να απολυσεις ειναι ο γολγοθας και η ανεργια ανεβαινει. Οι δηθεν νεοι (μπαχαλακηδες) αντι να κυταζουν πως να βρεθουν θεσεις γιαυτους φωναζουνε για τις δουλειες των παλιων πουχουν μια καρεκλα και θελουν να τη κρατησουν.

Γιώργος

Καλό θα ήταν να ξυπνήσουν οι Γάλλοι, μην την πατήσουν όπως οι Έλληνες. Με 7ωρη ημερήσια εργασία, φόρο 75% στους "πλούσιους", πολιτικές παρεμβάσεις για να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις σε θνησιγενείς αυτοκινητοβιομηχανίες, γκέτο λαθρομεταναστών και άλλα τέτοια ωραία, δεν μπορούν να ποντάρουν αιωνίως στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, ειδικά τώρα με την τρομοκρατία. Αν δεν βγουν από το ροζ σύννεφο του αραχτός και εισπράττω, είναι σίγουρο ότι θα είναι από τους επόμενους - μετά τους Έλληνες - επαίτες της Ευρώπης. Επίσης, το ότι οι πιο πρόσφατοι ηγέτες τους ασχολούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο με τον ποδόγυρο, σίγουρα δεν τους βοηθάει.

!!!!!!!!!!!!!!!

εγώ δεν βλέπω κανέναν εργαζόμενο, μάλλον τους γάλλους μπαχαλάκηδες βλέπω που δεν ξέρουν τι εστί μεροκάματο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

shooting_main1

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος έμαθε για την απόλυση του και στη συνέχεια γύρισε στο σπίτι του, πήρε το όπλο του και επέστρεψε στην πρώην δουλειά του για να σκοτώσει - Το περιστατικό αυτό φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πολυσυζητημένο θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

2