Le Figaro: Γιατί ο Πάπας επέλεξε μαζί του να πάρει 12 μουσουλμάνους από τη Λέσβο

Le Figaro: Γιατί ο Πάπας επέλεξε μαζί του να πάρει 12 μουσουλμάνους από τη Λέσβο

Δείτε τι είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής, αναφορικά με την επιλογή των προσφύγων που τον ακολούθησαν στη Ρώμη

Le Figaro: Γιατί ο Πάπας επέλεξε μαζί του να πάρει 12 μουσουλμάνους από τη Λέσβο
Τον πραγματικό λόγο που επέλεξε να πάρει μαζί του στο Βατικανό, προσφέροντάς τους άσυλο, δώδεκα μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Λέσβο
αποκάλυψε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής του από το ελληνικό νησί.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που συνόδευσε τον Πάπα στη Λέσβο, o Ποντίφικας εξήγησε το σκεπτικό αυτής της «πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενο» στο αεροπλάνου που τον μετέφερε πίσω στη Ρώμη, μετά το πέρας της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

«Πίσω από την κουρτίνα που χωρίζει τις θέσεις όπου κάθεται ο Πάπας στο αεροπλάνο, ακούγονταν παιδικές φωνές», γράφει ο δημοσιογράφος αναφορικά με την καθιερωμένη συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους των μεγαλύτερων εφημερίδων ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Όπως αναφέρει, τα χαρούμενα παιδιά που έπαιζαν ανήκουν στις τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων
που ο Πάπας αποφάσισε να οδηγήσει ο ίδιος στην Ευρώπη από την Λέσβο, όπου είχαν φθάσει περνώντας από την Τουρκία.

Όταν το αεροπλάνο του Πάπα έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος τα σκαλιά για να υποδεχθεί εκείνος συμβολικά τις οικογένειες στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Μία ώρα νωρίτερα, μέσα στο αεροπλάνο, ο Ποντίφικας είχε εξηγήσει εξήγησε το σκεπτικό αυτής της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας. «Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς» διαβεβαίωσε ο Πάπας του δημοσιογράφους. «Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν έτοιμα τα χαρτιά τους. Σε μια αρχική λίστα που μου έδωσαν υπήρχαν και δύο οικογένειες χριστιανών αλλά δεν είχαν νομιμοποιήσει τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται λοιπόν για προνόμιο. Και αυτοί οι 12 είναι παιδιά του Θεού και εγώ κάνω χάρη σε παιδιά του Θεού», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, το Βατικανό θα πληρώσει τα έξοδα διαβίωσης των τριών οικογενειών αλλά η ένωση «Sant Egidio» (που εμπνεύστηκε την εν λόγω πρωτοβουλία) θα αναλάβει την επίβλεψή τους.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική αιχμή» πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, εξήγησε ο Πάπας στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι αυτό το ταξίδι είναι μια ανθρωπιστική παρέμβαση, ενώ η ιδέα να πάρει μαζί του στην Ευρώπη πρόσφυγες κρατήθηκε μυστική από το Βατικανό ώσπου να ανέβουν οι οικογένειες στο αεροπλάνο.

«Η ιδέα μου υποβλήθηκε από τους συνεργάτες μου την περασμένη εβδομάδα και την δέχτηκα αμέσως γιατί κατάλαβα ότι προερχόταν από το Αγιο Πνεύμα» είπε ο Πάπας. 

«Όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς. Οι τρεις κυβερνήσεις, το Βατικανό, η Ιταλία και η Ελλάδα συμφώνησαν και έδωσαν βίζα»
πρόσθεσε ο Πάπας.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Φραγκίσκος απάντησε στους δημοσιογράφους: «Κάποιοι τρομοκράτες που έκαναν δολοφονικές πράξεις είναι γιοί και ανιψιοί ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Τι συνέβη; Πιστεύω ότι η πολιτική ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα που είχε πάντοτε να ενσωματώνει. Πάντα έρχονταν πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτό εμπλουτίζει τον πολιτισμό».

Αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι κατανοεί πως οι λαοί και οι κυβερνήσεις έχουν κάποιο φόβο. «Πρέπει, εξάλλου, να είμαστε πολύ υπεύθυνοι όταν δεχόμαστε ανθρώπους. Και αυτή η υπευθυνότητα έχει να κάνει με το πώς ενσωματώνονται αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Πάντοτε έλεγα ότι το να υψώνουμε τείχη δεν είναι λύση. Είδαμε πτώση τοίχους  τον περασμένο αιώνα. Δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε γέφυρες. Αλλά οι γέφυρες χτίζονται με έξυπνο τρόπο. Γίνονται με διάλογο και ενσωμάτωση. Καταλαβαίνω το φόβο, αλλά το να κλείνουμε τα σύνορα δεν επιλύει τίποτα. Σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει κακό στον ίδιο το λαό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης