Τι σημαίνει για την τιμή του πετρελαίου η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Τι σημαίνει για την τιμή του πετρελαίου η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

H άρση του εμπάργκο θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου ωστόσο βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται να επηρεάσει την τιμή του αργού

Τι σημαίνει για την τιμή του πετρελαίου η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, φαίνεται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου σε όλον τον κόσμο. Και αυτό γιατί μία από τις παραμέτρους της συμφωνίας είναι η άρση του εμπάργκο στα προϊόντα του Ιράν, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο.

Η αγορά πετρελαίου πάντως φαίνεται να αντιδρά σχετικά ψύχραιμα σήμερα, με μικρή πτώση στην τιμή του αργού. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν είναι σε θέση να επιστρέψει σύντομα στις αγορές πετρελαίου. Όπως υποστηρίζουν, παρά το άνοιγμα των αγωγών, δεν θα υπάρξει άμεση παροχή μεγάλων ποσοτήτων στην αγορά, και η εξέλιξη θα είναι πιο αργή. 

Κλείσιμο
Από την άλλη, οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους το συντομότερο δυνατό, και να ανακτήσουν το τεράστιο ποσοστό του 43% που είχαν στις αγορές της Ευρώπης πριν επιβληθούν οι περιορισμοί. Όμως και πάλι όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην χώρα υποστηρίζουν ότι το Ιράν δεν έχει αυτή την στιγμή μεγάλα αποθέματα για να δώσει στην αγορά. Ενώ από την άλλη, οι παραγωγικές του δομές και η ανάγκη για επενδύσεις στις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της χώρας σε εξαγωγές μαύρου χρυσού.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την τιμή του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες; Παρά την χαλαρή αρχική αντίδραση για την συμφωνία, οι αναλυτές επιμένουν ότι θα σημειωθούν πτωτικές τάσεις καθ ' όλη την διάρκεια της χρονιάς και το 2016.

Φέτος η χρονιά χαρακτηρίστηκε από την υπερπαραγωγή πετρελαίου και την έλλειψη ζήτησης, στοιχεία που κράτησαν τις τιμές χαμηλά. Ο ΟΠΕΚ κάνει λόγο για μια πιο «ισορροπημένη αγορά» μέσα στο 2016 καθώς υπολογίζει ελαφρά άνοδο της ζήτησης. Αλλά η συμφωνία με το Ιράν θα έρθει να αντισταθμίσει αυτή την τάση, προσθέτοντας πολύ περισσότερες ποσότητες στην αγορά πετρελαίου.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, την στιγμή που οι αγορές έχουν υπερπροσφορά και οι χώρες του ΟΠΕΚ προσπαθούν να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια σε όλον τον κόσμο, είναι προφανές ότι η αγορά θα είναι ασταθής. Κάτι που με σιγουριά οδηγεί σε σημαντικές πιέσεις την τιμή του πετρελαίου, όχι σε επίπεδο λίγων μηνών, αλλά σε μεγάλος βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης