Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Διαβάστε αναλυτικά τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι στη Μόσχα- Θα επιβληθούν τις «προσεχείς ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση, αφήνοντας περιθώριο αλλαγής γραμμής ανάλογα με την πορεία της συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
Εγκρίθηκε τελικά, μέσω της γραπτής διαδικασίας το βράδυ της Δευτέρας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης το πακέτο των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, που είχε αποφασισθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και προωθεί την «εμβάθυνση των στοχοθετημένων μέτρων της 31ης Ιουλίου» όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου, Χέρμαν βαν Ρομπέι. 

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, με την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης των «28» πρεσβευτών, καθώς καταγράφηκαν διαφωνίες ως προς την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιες χώρες διαφώνησαν και σε τι ακριβώς, εν τούτοις, χρειάστηκε η έκτακτη συνεδρίαση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις. 

Κλείσιμο
«Οι κυρώσεις στοχεύουν στην προώθηση της αλλαγής των ενεργειών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ακολουθούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, το οποίο καταδίκασε την αυξανόμενη εισροή στρατιωτών από την ρωσική ομοσπονδία στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η εφαρμογή των κυρώσεων αυτών θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται πως «αυτό θα αφήσει χρόνο για την αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το ειρηνευτικό σχέδιο».

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις επιβεβλημένες κυρώσεις εν όλω ή εν μέρει», εάν χρειαστεί.

Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 Ακόμα 24 ονόματα Ρώσων αξιωματούχων προστίθενται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή, όταν και αποφασίσθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες η επιβολή των μέτρων.

Επιπλέον, η τράπεζα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο Gazprom Bank και η μονάδα πετρελαίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Neft περιλαμβάνονται επίσης στο νέο διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων τις οποίες συμφώνησε να επιβάλει επί της αρχής στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα αυτά περιορίζουν ακόμα την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές, εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας στις υπηρεσίες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία για τις νέες κυρώσεις, το πλήρες περιεχόμενο των οποίων θα αποκαλυφθεί όταν δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα γίνει προτού να περάσουν αρκετές ημέρες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης