Η Μόσχα προκαλεί τη Δύση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την μοιραία πτήση

Η Μόσχα προκαλεί τη Δύση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την μοιραία πτήση

Σήμερα αποφασίζει η Κομισιόν για τις νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και εταιρειών – Για “Ψυχρό Πόλεμο” κάνει λόγο ο Ρώσος πρωθυπουργός – Για πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας αλλά και στις σχέσεις Μόσχας-ΕΕ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

Η Μόσχα προκαλεί τη Δύση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την μοιραία πτήση
Εξαντλείται η υπομονή της Ρωσίας που καλεί τη Δύση να προσκομίσει επιτέλους τα ενοχοποιητικά για τη Μόσχα στοιχεία που επικαλείται ότι έχει και τα οποία φέρονται να "αποδεικνύουν" ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σε μία προσπάθεια να την απομονώσει οικονομικά και να την πιέσει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με το μαλαισιανό Boeing.

Σύμφωνα με τoυς "Los Angeles Times", η Ουάσινγκτον λαμβάνει αποστάσεις από μια νέα πιθανή τιμωρία του Πούτιν και περιμένει τις Βρυξέλλες να αναλάβουν πρωταγωνισιτκό ρόλο στην επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών αλλά και ρωσικών εταιρειών, ανάμεσά τους και ο πετρελαικός γίγαντας "Rosneft". Στην «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, που έχουν ήδη προωθήσει στην Κομισιόν, βρίσκονται εκτός από τη Rosneft, η εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η Gazprombank και η Kalashnikov. Οι εταιρείες αυτές δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πιστώσεις ακόμη και στην ίδια τη Ρωσία, από όπου πλέον έχουν αποσυρθεί πολλοί ξένοι αλλά και εγχώριοι επενδυτές.

«Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για Ψυχρό Πόλεμο και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις συνήθως έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ’», αναφέρει σχετικά και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Για την γαλλική "Liberation", εάν υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η οικονομία της χώρας, που αποτιμάται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τον "Ιndependent" και την "Liberation", Γαλλία και Βρετανία παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες καθώς δεν θέλουν να διαρραγούν οι ισχυροί στρατιωτικοί δεσμοί που έχου συνάψει μεν την κυβέρνηση της Μόσχας. Σύμφωνα με την "Moscow Times", ήδη πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες που διαμένουν στο Λονδίνο, μεταφέρουν τα χρήματά τους από την βρετανική πρωτεύουσα εν αναμονή των νέων κυρώσεων.
Κλείσιμο

Στο μέτωπο των ερευνών, κι ενώ πληθαίνουν οι "φωνές" ότι τα αποδεικτικά στοχιεία στο σημείο της τραγωδίας έχουν κλαπεί ή χαθεί, κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από την Ολλανδία και τον ΟΑΣΕ, βρίσκονται ήδη στην περιοχή προσπαθώντας να ρίξουν φως στην υπόθεση..

Η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Αμυνας, εξέφρασε την δυσφορία της για το γεγονός ότι ενοχοποιείται από την Δύση για την κατάρριψη του αεροσκάφους χωρίς όμως κανείς να έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να "δείχνουν" τη Μόσχα ."Που είναι επιτέλους τα στοιχεία;", δήλωσε με έντονο ύφος ο ρώσος υπουργός Αμυνας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ουάσινγκτον η οποία έχει δεσμευτεί στην διεθνή κοινότητα ότι έχει στην κατοχή της αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το μαλαισιανό αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες.

Την ίδια ώρα, αρχίζει η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού της μοιραίας πτήσης, το οποίο, όπως και το πρώτο, βρέθηκε σε καλή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές που έχουν αναλάβει την αποκωδικοποίησή τους. Την Τετάρτη, το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι «ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) που καταγράφει τις συνομιλίες στο πιλοτήριο είχε υποστεί ζημιές, όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε αλλοίωση».

Η επόμενη φάση της έρευνας αφορά στην αποτίμηση των πληροφοριών που αντλήθηκαν από το μαύρο κουτί, διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ενώ η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT), αρχίζει σήμερα, πάντα στα βρετανικά εργαστήρια.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας συντονίζει ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, τη Μαλαισία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Τέσσερις Ολλανδοί ερευνητές βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Ντονέτσκ όπου βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους και διεξάγουν ήδη έρευνες στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης