Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 70ή επέτειο της D-Day

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 70ή επέτειο της D-Day

Ο οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Oλάντ κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων - Παρόντες οι ηγέτες των τότε συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας και η καγκελάριος της Γερμανίας

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 70ή επέτειο της D-Day
O Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, «οικοδεσπότης» της 70ής επετείου από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων αποτίοντας φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα, στο μνημείο της Καέν.

Ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής στη Νορμανδία με τα διεθνή ΜΜΕ να επαληθεύονται, πως η ουκρανική κρίση θα βρισκόταν στο επίκεντρο των συναντήσεων κορυφής των αρχηγών κρατών. Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (η ορκομωσία του οποίου θα γίνει το Σάββατο στο Κίεβο) αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις.

Κλείσιμο






Καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της Καέν, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας έσφιξε το χέρι των κατοίκων που υπήρξαν μάρτυρες της Απόβασης στη Νορμανδία και των μαχών που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, για το Γάλλο πρόεδρο η σημερινή μέρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να δείξει πως βρίσκεται κοντά στο λαό και τα προβλήματα του την ώρα που η δημοτικότητά του ολισθαίνει στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 16%. Το αποκορύφωμα των σημερινών εκδηλώσεων θα είναι η αναπαράσταση της απόβασης στην ακτή Σουόρντ Μπιτς στο Ουίστρχαμ της Νορμανδίας, μία από τις πέντε παραλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις την 6η Ιουνίου του 1944.






Οι τελευταίοι επιζώντες
Στην 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, παρευρέθηκε και ο τελευταίος -γνωστός- επιζών, ουαλικής καταγωγής, που είχε κυρίαρχο ρόλο στην D-Day. Πρόκειται για τον ταξίαρχο Nicholas Somerville που θυμάται πώς ακριβώς το 2ο Τάγμα της Νότιας Ουαλίας Borderers προσέγγισε την παραλία Gold, ενώ η μάχη κορυφωνόταν.

Εξάλλου, βετεράνοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας, έπεσαν ξανά την Πέμπτη με αλεξίπτωτο -στο ίδιο έδαφος των μαχών, 70 χρόνια μετά- με τη βοήθεια μιας ομάδας, των Red Devils. Ένας από τους άλτες, μάλιστα, είναι ο 89χρονος Jock Hutton, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους βετεράνους επιζόντες από του 13ου τάγματος αλεξιπτωτιστών.



Αξίζει να σημειωθεί πως σε συναγερμό είχαν τεθεί οι γαλλικές αρχές, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, κυρίως λόγω της άφιξης σχεδόν 2.000 υπερήλικων βετεράνων πολέμου και επειδή οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ένα διήμερο με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
 




Οι εορτασμοί
Οι αρχές για την επέτειο είχαν κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό στελεχών του υγειονομικού προσωπικού και των υπηρεσιών ασφαλείας: 900 πυροσβέστες, 400 νοσοκόμες και περισσότερους από 300 εθελοντές που έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών. Σε αυτούς προστέθηκαν επίσης 1.250 μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ενώ στήθηκαν επτά σταθμοί πρώτων βοηθειών.




70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία


Οι επιτελείς του Γ´ Ράιχ, το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1944, φοβήθηκαν να ξυπνήσουν τον ηγέτη τους, Αδόλφο Χίτλερ, που ήταν ο μόνος ο οποίος μπορούσε να διατάξει την κίνηση των ενισχύσεων προς τους στρατιώτες του, που δέχονταν τις βόμβες και τις σφαίρες των συμμαχικών δυνάμεων.



Η επιχείρηση αρχικά είχε οριστεί για τις 5 Ιουνίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν τη καταλληλότητα της απόβασης, οπότε η επιχείρηση αναβλήθηκε για ένα 24ωρο. Οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην πρώτη μέρα της απόβασης ήταν Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί, ενώ γαλλικές και πολωνικές δυνάμεις συμμετείχαν μετά τη φάση της εισβολής. Οι επιχειρήσεις στη Νορμανδία διήρκεσαν για δύο περίπου μήνες μέχρι την οριστική υποχώρηση των Γερμανών από τη γαλλική πόλη Σεν στις 30 Αυγούστου του 1944.



Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του 1944, έμεινε γνωστή ως «D-Day» και αποτέλεσε κομβικό σημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Παρίσι
Η βασίλισσα Ελισάβετ κατέθεσε την Πέμπτη στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Παρίσι, κατά την επίσκεψή της στη Γαλλία. Στην εκδήλωση, μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ, στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τιμώντας τους νεκρούς του πολέμου. Στο τριήμερο ταξίδι της βασίλισας Ελισάβετ, επίσης στο πλαίσιο της επετείου για την D-Day, μαζί με τον Δούκα του Εδιμβούργου, ταξίδεψαν την Παρασκευή στη Νορμανδία για την 70ή επέτειο.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης