Κίνα: Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη

Κίνα: Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη

Δεν θέλει ιατρική βοήθεια επειδή φοβάται για μεγαλύτερη τιμωρία - Μέχρι το 2020 στη φυλακή ο νομπελίστας συγγραφέας 

Κίνα: Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη
Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η Κίνα όσον αφορά την φυλάκιση του Κινέζου διανοούμενου, συγγραφέα και ακτιβιστή, Λιού Σιαομπό. Η ποινή που του έχει επιβληθεί είναι από το 2009 έως το 2020.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση της γυναίκας του γίνεται όλο και χειρότερη, καθώς δεν είναι καλά στην υγεία της και πάσχει πιθανόν από σοβαρή κατάθλιψη. Η Λιού Σιά, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση κατ' οίκον, αρνείται να ζητήσει ιατρική βοήθεια επειδή φοβάται ότι οι αρχές θα την τιμωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν φίλοι της, οι οποίοι ρίχνουν φως στις συνθήκες ζωής της αφότου τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι της μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, η Σιά έγραψε τον Αύγουστο στον εξέχοντα δικηγόρο Μο Σιαοπίνγκ, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι "έφτασε κοντά στην τρέλα, στην ψυχική κατάρρευση", στη διάρκεια της δίκης του αδελφού της, του Λιού Χούι, με κατηγορίες για απάτη, δήλωσε ο Μο προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αφηγήσεις αυτές δημοσιοποιούνται επίσης δύο ημέρες πριν από μια επίσκεψη στην Κίνα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να τεθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής των διαφωνούντων και των ελευθεριών του λόγου και του συνέρχεσθαι.

"Η οικογένειά της ανησυχεί πολύ και της δίνουν αντικαταθλιπτικά", είπε ο Μο. "Όταν αποκόβεσαι τόσο πολύ καιρό από τον κόσμο, πώς νομίζεις ότι θα είναι η ψυχική κατάστασή σου;"
Κλείσιμο

Ο Μο δήλωσε πως η Λιού Σιά φοβάται ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να την υποχρεώσουν να δεχθεί διορισμένους από την κυβέρνηση γιατρούς και εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει και άλλοτε ψυχιατρεία για να φυλακίσει διαφωνούντες.

Οι αρχές επιτρέπουν σπάνια στη Λιού να βγαίνει από το σπίτι της, εκτός από τις κατά καιρούς επισκέψεις της στο σύζυγό της και την οικογένειά της, ενώ δεν της επιτρέπεται σχεδόν ποτέ να δεχθεί επισκέπτες. Ωστόσο δεν έχει καταδικασθεί για κανένα έγκλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης