Υποκλοπές: Ο Λευκός Οίκος γνώριζε τα πάντα

Υποκλοπές: Ο Λευκός Οίκος γνώριζε τα πάντα

Ο Τζέιμς Κλάπερ δεν διευκρίνισε εάν ο Ομπάμα ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις - NSA: Η καταγραφή δεδομένων γινόταν με νόμιμο τρόπο

Υποκλοπές: Ο Λευκός Οίκος γνώριζε τα πάντα
Eν μέσω της «θύελλας» που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις περί της παρακολούθησης ηγετών συμμαχικών χωρών από την NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, o Εθνικός Διευθυντής Πληροφοριών των ΗΠΑ, James R. Clapper Jr., μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε από καιρό τα πάντα σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times και με όσα αποκάλυψε ο Clapper, η NSA είχε ανώτερους υπαλλήλους στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, οι οποίοι ενημερώνονταν σχετικά με όσα διενεργούνταν στις συμμαχικές χώρες. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις, φέρεται ωστόσο να αμφισβητεί έντονα το γεγονός και τις μέχρι τώρα πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ιδέα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών James Clapper, επιβλέπει τη δράση των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η NSA.

NSA: Tα δεδομένα καταγράφονταν με νόμιμο τρόπο
Κλείσιμο


Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της NSA Κίθ Αλεξάντερ, μιλώντας χθες ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών είναι αναληθή.

Συγκεκριμένα, ο κ Αλεξάντερ ερωτηθείς εαν οι πρόσφατες εκθέσεις (σχετικά με τις παρακολουθήσεις) μαζί με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Edward Snowden ήταν σωστά, απάντησε ότι: «Οι ισχυρισμοί Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών δημοσιογράφων ότι η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς ψευδείς».

Και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που καταγράφονταν γίνονταν με νόμιμο τρόπο. « Συλλέγονταν και παρέχονταν στην NSA από ξένους εταίρους» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της NSA επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ που ανέφερε ότι οι υποκλοπές στις χώρες αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατόπιν τα δεδομένα δόθηκαν στην αμερικανική υπηρεσία. Σημείωσε ότι οι υποκλοπές αυτές δεν αφορούσαν στους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους «Ευρωπαίους συμμάχους» και αν αυτοί οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης