NSA: Τώρα την πατήσαμε...

NSA: Τώρα την πατήσαμε...

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας βλέπουν τους φίλους να τους «γυρνούν τις πλάτες τους»

 

NSA: Τώρα την πατήσαμε...

Την ώρα που η κρίση στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ κορυφώνεται μετά την αποκάλυψη ότι η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας παρακολουθούσε περίπου 36 διεθνείς ηγέτες, αξιωματούχοι της NSA αντιλαμβάνονται το μέγεθος του σκανδάλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy αξιωματούχος της υπηρεσίας φέρεται να είπε στο αμερικανικό έντυπο: «Τώρα την πατήσαμε».

Μάλιστα, αναγνώρισε το μέγεθος του σκανδάλου λέγοντας: «Ξέρεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά όταν οι λίγοι φίλοι που έχεις απομακρύνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια ζωής».

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της επιτροπής των μυστικών υπηρεσιών της γερουσίας των ΗΠΑ, Νταιάν Φάινσταιν, δήλωσε «πλήρως αντίθετη» στη συλλογή πληροφοριών ξένων ηγετών, συμπληρώνοντας ότι θα αποτελούσε «μεγάλο πρόβλημα» για τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αν δεν γνώριζε ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε τις συνομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ.

Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να παρακολουθούν ηγέτες αν εμπλέκονται σε εχθροπραξίες εναντίον μιας χώρας, ή σε έκτακτη κατάσταση και σε κάθε περίπτωση, μοναχά έπειτα από την προσωπική εντολή του προέδρου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η επιτροπή θα ξεκινήσει επανεξέταση των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας γύρω από το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν θα επικεντρωθεί στην NSA ή θα επεκταθεί και σε άλλους οργανισμούς.

Παρά τον αυστηρό τόνο της Φάινσταιν, πρώην πράκτορας με διασυνδέσεις στο Κογκρέσο, μιλώντας στο Foreign Policy δήλωσε έκπληκτος για την άγνοια της προέδρου της επιτροπής των μυστικών υπηρεσιών.

Διευκρίνισε, δε, ότι η επιτροπή λαμβάνουν κάθε χρόνο λεπτομερείς εκθέσεις γύρω από το πρόγραμμα της NSA, εκ των οποίων και τις παρακολουθήσεις.

«Δεν είναι μικρά βιβλία. Είναι στο μέγεθος οικογενειακού φωτογραφικού άλμπουμ, αρκετά εκτενές. Έχουν τουλάχιστον 1.000 σελίδες», εξήγησε ο πρώην πράκτορας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρώην σύμβουλος στο Κογκρέσο, ο οποίος χαρακτήρισε «αστείο» το γεγονός ότι η Φάινσταιν δεν γνώριζε το έργο της υπηρεσίας.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης